Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Mesiangervo on voimakas villiyrtti – Kukkia voi käyttää leivonnassa vaniljan tilalla

Mesiangervon aromi on niin vahva, että sitä kannattaa laittaa ruokiin ensin vain vähän ja lisätä tarvittaessa. Jutun lopusta löydät viisi mesiangervoreseptiä.

Mesiangervo (Filipendula ulmaria) on monivuotinen kasvi, joka viihtyy kosteilla paikoilla. Kukat kerätään taittamalla kukkavarsi poikki. Myös nuppuja tai vihreitä ja ruskeita siemeniä voi kerätä ja kuivata.

Kuivata kukintoja jonkin aikaa sellaisessa paikassa, josta pienet hyönteiset voivat kömpiä takaisin luontoon. Ehjät lehdet kerätään ja kuivataan tai pakastetaan. Ne voi halutessaan hiostaa ennen kuivaamista, jolloin niiden aromi voimistuu.

Tuoksuva pitsikukinto

Mesiangervon kukissa ja juurissa on flavonoideja, spireosidia, avikulariinia, hyperosidia, rutiinia ja kversetiiniä. Koko kasvissa on haihtuvaa öljyä, jossa on salisylaatteja. Kukissa öljyä on eniten. Kasvissa on myös muun muassa kumariineja, polyfenolitanniineja, rugosiini-D:tä, etyylibentsoaattia, sitruunahappoa, bentsolia, antosyaania ja antosyanidiinia.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Kivennäisaineista mesiangervo sisältää runsaasti magnesiumia, kalsiumia, rautaa ja mangaania ja vitamiineista C-vitamiinia. Juurissa on runsaasti parkkiaineita. Lehdissä on flavonoideja, ja kasvin vahva tuoksu tulee heliotropiinista ja vanilliinista.

Leivontapäivän ykkösmauste

Kukat maistuvat vaniljalle, ja niitä voi käyttää leivonnassa vaniljan tilalla. Mesiangervoa kannattaa laittaa hieman vähemmän kuin vaniljajauhetta.

Mesiangervon kukilla voi maustaa erilaisia juomia, kuten teetä, mehua, viiniä, likööriä, simaa, olutta ja portviiniä. Kasvin viiden sentin pituisen kukkavarren voi laittaa lasilliseen kylmää vettä ja antaa juoman hautua yön yli. Kukat sopivat myös boolin mausteeksi.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Kukat sopivat erityisen hyvin sellaisiin leivonnaisiin ja jälkiruokiin, joissa on kermaa tai rahkaa. Niillä voi maustaa esimerkiksi kakkuja, bebeleivoksia, pikkuleipiä, piirakoita, vanukkaita, jäätelöä, marjavispipuuroa, siirappia, marmeladia tai hyytelöä. Kukkien maku sopii erityisen hyvin yhteen omenan ja raparperin kanssa. Lisää hyppysellinen kuivattuja kukkia kermavaahtoon.

Kukkien maku on helposti liian vahva, joten laita ensin vain hieman, maista ja laita vähitellen lisää.

Kukilla voi maustaa muun muassa laadukasta ruokaöljyä, etikkaa ja sokeria. Lehdistä ja kukista voi valmistaa maukasta salaatinkastiketta. Kukat sopivat monien mielestä myös kalaruokiin, jauhelihan mausteeksi sekä suolaisiin leivonnaisiin.

Juomasekoituksiin

Nuoret lehdet sopivat tuoreena salaattiin ja keittoon. Kuivatuista lehdistä saa hyvää yrttiteetä ja muita maukkaita juomia.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Mesiangervo sopii erityisen hyvin teesekoituksiin. Hyvä suhde on esimerkiksi kolmasosa pihlajanlehtiä, kolmasosa vadelmanlehtiä ja kolmasosa mesiangervonlehtiä. Myös mansikan lehdet tai kannat ja mustaherukanlehdet sopivat erinomaisesti teepannuun mesiangervon seuraksi.

Mesiangervo on yleinen kaikkialla Suomessa. Sitä löytää esimerkiksi ojista ja muista kosteista paikoista. Kukat ovat mainio mauste, lehdet erinomainen teeaines.
Mesiangervo on yleinen kaikkialla Suomessa. Sitä löytää esimerkiksi ojista ja muista kosteista paikoista. Kukat ovat mainio mauste, lehdet erinomainen teeaines. Kuva: Maria Miklas

Mesiangervohyytelö

3 dl mesiangervon lehtiä tai 2 dl kukkia

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

1 l vettä

5 dl hillosokeria

Keitä vesi kiehuvaksi ja kaada lehtien tai kukkien päälle. Hauduta 30–60 minuuttia ja siivilöi neste kattilaan. Lisää hillosokeri ja keitä seosta noin 15 minuuttia välillä sekoittaen. Kaada hyytelö kuumennettuihin purkkeihin.

Villiyrttisima

1 dl mesiangervon kukkia

4 dl tuoreita tai 2 dl kuivattuja horsman, vadelman, siankärsämön ja/tai mesiangervon lehtiä

1,5 dl sokeria

1,5 dl hunajaa

5 l vettä

1 tl kuivahiivaa

Laita kukat ja lehdet, sokeri ja hunaja puhtaan, kannellisen ämpärin pohjalle. Kiehauta 1,5 litraa vettä, kaada yrttien päälle ja sekoita. Anna tekeytyä 15–30 minuuttia. Lisää loput vedestä niin, että neste on lopulta hieman alle 40-asteista. Ripottele kuivahiiva nesteen päälle.

Sulje kansi löysästi ja jätä ämpäri lämpimään paikkaan 1–2 vuorokaudeksi. Sulje sitten kansi tiiviisti ja vie astia kylmään. Siivilöi ja pullota juoma 3–4 päivän kuluttua.

Vinkki! Voit säilyttää juoman myös ämpärissä viileässä paikassa. Juoma säilyy ämpärissä noin neljä viikkoa.

Mesiangervopiiras

150 g voita

1,25 dl ruskeaa sokeria

1 kananmuna

3 dl täysjyvävehnäjauhoja

1 tl leivinjauhetta

Täyte:

1–2 tl mesiangervon kukkia

250 g rahkaa

1 dl kermaa

1 kananmuna

0,5 dl ruskeaa sokeria

0,5 dl hunajaa

2 rkl sitruunamehua

Tee ensin piiraan pohja: Vaahdota pehmeä voi ja sokeri. Vatkaa sekaan muna. Lisää vehnäjauhot ja leivinjauhe. Sekoita taikina tasaiseksi ja levitä se torttuvuokaan.

Jauha mesiangervon kukat. Sekoita kaikki täytteen ainekset ja kaada täyte pohjan päälle. Paista 175 asteessa noin 50–60 minuutin ajan, kunnes piiraan pinta on saanut hieman kullanruskeaa väriä.

Viipurinrinkelit

1–5 tl mesiangervon kukkia

5 dl maitoa tai vettä

3 kananmunaa

250 g ruokosokeria

35 g hiivaa

1 tl suolaa

1 tl jauhettua muskottipähkinää

1–2 tl kardemummaa

n. 1,3 kg vehnäjauhoja

150 g voita

Päälle:

1 kananmuna

1 rkl ruokosokeria

Hienonna mesiangervon kukat. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi.

Vatkaa sokeri ja munat. Lisää muna-sokerivaahtoon maito tai vesi, hiiva ja mausteet. Lisää jauhoja vuorotellen pehmeän voin kanssa, kunnes taikina irtoaa kulhosta. Laita mesiangervonkukkia ensin vähän, maista taikinaa ja lisää tarvittaessa.

Vaivaa taikina kiinteäksi leivinpöydällä. Leivo taikina noin 30 sentin mittaisiksi, ohuiksi tangoiksi ja taivuttele niistä pieniä viipurinrinkeleitä.

Anna rinkelien kohota leivinpellillä liinan alla. Voitele ne kananmunalla, johon on lisätty sokeria, ja paista kauniin ruskeiksi 250-asteisessa uunissa.

Vinkki! Voit paistaa rinkelit koivunoksa- tai kanervan­versopedin päällä.

Mesiangervopannacotta

(4 annosta)

5 dl kuohukermaa tai soijakermaa

2 dl mesiangervon kukkia ja/tai lehtiä

1 dl hyytelösokeria tai 2 liivatelehteä ja 1 dl sokeria

Kiehauta kerma ja lisää mesiangervo, anna kiehua hiljalleen noin 5 minuuttia. Siivilöi kukat pois. Lisää kuumaan nesteeseen hyytelösokeri ja keitä vielä puoli minuuttia.

Jos käytät liivatetta, liota liivatelehdet kylmässä vedessä. Lisää kuumaan kermaan 1 dl sokeria ja pehmeät liivatelehdet, joista olet puristanut ylimääräisen veden. Sekoita hyvin ja anna seoksen kiehahtaa.

Jaa pannacotta annoskulhoihin ja laita annokset jääkaappiin hyytymään muutamaksi tunniksi tai yön yli.

Artikkeli on julkaistu Aarteessa 6/2019.

Varoituksen sanoja

  • Mesiangervo ei sovi aspiriiniallergisille, siitepölyherkille eikä kaikille astmaatikoille. Joillekin sen tuoksu aiheuttaa päänsärkyä.
  • Mesiangervo ei sovi myöskään henkilöille, jotka käyttävät verenohennuslääkkeitä kuten Marevania, eikä munuaisvaivoista kärsiville. Kasvin yliannostus voi aiheuttaa pahoinvointia, huimausta tai mahahaavan.
  • Raskauden aikana ei pidä käyttää mesiangervoa, sillä se saattaa aiheuttaa kohdun supistuksia.

Metsäpalvelu

Miltä metsäsi näyttää euroissa? Katso puun hinta alueittain ja hintojen kehitys koko Suomessa.