Tuhti hirvikaali

Ruokaohjeet 17.10.2017

Hirvi on maukas ja vähärasvainen vaihtoehto tuttuun kaalipataan.


Mari Ikonen / VL-arkisto
Hirvikaali hautuu muhevaksi parissa tunnissa.

(8 annosta)

yhteensä n. 800 g hirven lapaa tai ulko- tai kulmapaistia

1 valkokaali (n. 1 kg)

4 rkl voita tai rypsiöljyä

vettä

4–5 porkkanaa

2 sipulia

(1–2 valkosipulinkynttä)

10 maustepippuria

2 laakerinlehteä

1 tl kuivattua meiramia

1 tl kuivattua timjamia

3 rkl siirappia

(2 rkl soijakastiketta)

2–3 tl suolaa kourallinen tuoretta persiljaa

Poista lihapaloista mahdollinen sidekudos ja kalvot ja paloittele liha reiluiksi kuutioiksi. Ruskista rasvassa 3–4 erässä kuumalla paistinpannulla ja siirrä pataan. Huuhdo paistinpannu vedellä ja kaada huuhdeliemi pataan.

Poista kaalista kanta ja uloimmat lehdet ja silppua loppu reiluiksi suikaleiksi. Pehmitä kaalisuikaleita vähin erin rasvanokareessa pannulla ja siirrä pataan. Huuhdo paistinpannu vedellä ja kaada huuhdeliemi pataan.

Raaputa ja paloittele porkkanat, kuori ja silppua sipulit sekä halutessasi valkosipulinkynnet ja laita kasvikset pataan.

Lisää maustepippurit, laakerinlehdet, yrttimausteet, siirappi, tilkka soijakastiketta sekä 2 tl suolaa. Lisää tarvittaessa suolaa sitten, kun maistat kypsää ruokaa.

Kuumenna ruoka kiehuvaksi, peitä sitten pata kannella ja anna hirvikaalin hautua liedellä tai uunissa reilut pari tuntia miedolla lämmöllä. Tarkista välillä, että pohjalla on sen verran nestettä, ettei ruoka pala pohjaan.

Tarkista maku ja koristele silputulla persiljalla. Tarjoa keitettyjen perunoiden ja puolukkahillon kanssa.

Vinkki! Tähän ruokaan sopivat metsästysseuran lihanjaossa saadut pienet, epämääräisen muotoiset lihapalat, jotka kypsyvät padassa hitaasti mureiksi.

Aiheeseen liittyvät artikkelit