Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Maukkaat ateriakastikkeet kasviksista, hedelmistä ja marjoista

Täyteläisen kirpeitä ateriakastikkeita syntyy yhdistelemällä kasviksia, hedelmiä ja pakastimen marjoja.
Hedelmäinen karpalo-kasvischutney maistuu esimerkiksi savukalan kanssa.
Hedelmäinen karpalo-kasvischutney maistuu esimerkiksi savukalan kanssa. Kuva: Sari Tammikari

Karpalo-kasvischutney

2 sipulia

2 tomaattia

2 porkkanaa

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

2 valkosipulinkynttä

100 g kaalia

2 rkl öljyä

1–2 dl vettä

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

0,5 tl suolaa

0,5 tl chilijauhetta tai 1 chilipalko

1 kanelitanko

0,5 tl rouhittua mustapippuria

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

2 appelsiinia

1 dl valkoviinietikkaa

2 dl karpaloita

0,5 dl rusinoita

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

1 dl hillosokeria

Kuori sipulit ja valkosipulinkynnet. Kuori tai raaputa myös porkkanat. Leikkaa sipulit ja tomaatit lohkoiksi, porkkanat paloiksi ja valkosipulinkynnet viipaleiksi. Raasta kaali raasteeksi. Kuumenna öljytilkka kattilassa.

Laita kaikki kasvikset kattilaan ja kuullota niitä pari minuuttia koko ajan käännellen. Lisää vesi sekä mausteeksi suolaa, chilijauhetta tai -palko, kanelitanko ja mustapippuria. Keitä hiljalleen 5–10 minuuttia välillä sekoittaen, kunnes ainekset ovat puolipehmeitä.

Kuori appelsiinit, lohko ne ja poista lohkoista kalvot terävällä veitsellä. Lisää kattilaan viini-etikka, karpalot ja rusinat sekä kalvottomat appelsiinilohkot. Kiehauta ja lisää hillosokeri koko ajan sekoittaen. Keitä 5–10 minuuttia. Jos haluat chutneysta hillomaista, jatka keittämistä vielä 10 minuuttia. Poista kanelitanko ja chilipalko. Anna chutneyn jäähtyä.

Vinkki! Chutney säilyy jääkaapissa viikon. Jos säilöt sen huolellisesti kuumennettuihin tölkkeihin, säilyvyys on 2–3 kuukautta.

Puolukka-punasipulihillo

4 kookasta punasipulia

2 valkosipulinkynttä

2 rkl öljyä

1 dl puolukkamehua tai punaviiniä

0,5 tl suolaa

0,5 tl rouhittua mustapippuria

1 tl timjamia

1 dl valkoviinietikkaa

2 dl puolukoita

1 dl hillosokeria

Kuori punasipulit ja valkosipulinkynnet, ja leikkaa sipulit lohkoiksi ja valkosipulinkynnet viipaleiksi. Kuumenna öljy kattilassa. Kuullota sipuleita hetki, ja lisää sitten mehu tai viini, suola, mustapippurirouhe ja timjami. Hauduta aineksia hiljalleen 10–15 minuuttia välillä sekoittaen, kunnes sipulit ovat puolipehmeitä.

Lisää kattilaan viinietikka ja puolukat. Kiehauta, ja lisää hillosokeri koko ajan sekoittaen. Keitä vielä 15 minuuttia. Jäähdytä.

Vinkki! Jos haluat rakenteesta hillomaista, soseuta ainekset ja jatka kypsennystä vielä miedolla lämmöllä 15–20 minuuttia. Puolukka-punasipulihillo säilyy huolellisesti tölkkeihin säilöttynä 2–3 kuukautta.

Pihlajanmarja-luumukastike

2 dl pihlajanmarjoja tai tyrnimarjoja

1 kg tuoreita luumuja

2 sipulia

1 porkkana

2 valkosipulinkynttä

1 dl vettä

1 tl suolaa

0,5 tl jauhettua maustepippuria

0,5 tl chilijauhetta

100 g tomaattipyreetä

1 dl viinietikkaa

Kuori sipulit, porkkanat ja valkosipulinkynnet ja poista luumuista kivet. Leikkaa kasvikset ja luumut lohkoiksi, silppua valkosipulinkynnet.

Kiehauta vesi kattilassa ja laita kasvikset, luumut ja marjat kattilaan. Lisää suola, maustepippuri, chilijauhe ja tomaattipyree ja keitä 20 minuuttia. Lisää etikka ja keitä vielä 10 minuuttia.

Soseuta ainekset ja hauduta kastiketta vielä 5–10 minuuttia kannen alla.

Vinkki! Kirpeä maustekastike säilyy hyvin säilöttynä 2–3 kuukautta ja maistuu esimerkiksi kevätkauden grilliherkkujen kanssa.