Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Vuohenputki-sitruunapesto

Käytä pestoon vuohenputken nuoria lehtiä tai muita suosikkivilliyrttejäsi.
Pestoon voi käyttää villiyrteistä esimerkiksi vuohenputkea, nokkosta, siankärsämöä, ratamoa, apilaa, poimulehteä tai horsmaa.
Pestoon voi käyttää villiyrteistä esimerkiksi vuohenputkea, nokkosta, siankärsämöä, ratamoa, apilaa, poimulehteä tai horsmaa. Kuva: Vesa-Matti Väärä

(5–6 annosta)

5 dl nuoria vuohenputken lehtiä

1 dl oliiviöljyä

1 dl auringonkukan- tai pinjansiemeniä

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

2 tl oluthiivahiutaleita tai parmesaaniraastetta

1,5 tl suolaa

1 sitruunan raastettu kuori

2–3 tl sitruunamehua

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

1 dl vettä

Valitse nuoria, vaaleanvihreitä vuohenputken lehtiä. Poista paksuimmat lehtiruodit.

Pese sitruuna juuresharjalla ja raasta sen kuoren keltainen osa talteen. Purista mehu.

Pane vuohenputken lehdet, siemenet, oluthiiva tai juusto, suola, sitruunan kuori ja sitruunamehu tehosekoittimeen. Lisää öljy koneen käydessä. Lisää sen jälkeen vettä sen verran, että peston koostumus näyttää sopivalta. Ohjeen mukaan tehty pesto on melko paksua.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Tarjoile vuohenputki-sitruunapesto esimerkiksi pastan kanssa tai paistetun kalan tai kanan kastikkeena. Pesto tummuu nopeasti mutta säilyy hyvänä muutaman päivän jääkaapissa.

Vinkki! Voit tehdä pestoa samaa ohjetta soveltaen myös muista villivihanneksista. Rikkaruohopestoon eli riksoon sopivat esimerkiksi nokkonen, siankärsämön pienet lehdet, ratamo, apila, poimulehti ja horsma. Mausteeksi voi lisätä suolaheinää ja ketunleipää. Sitruunan voi jättää pois ja lisätä sen sijaan seokseen valkosipulia.