Lempeä nokkoskeitto

Ruokaohjeet 26.06.2017

Nokkosesta saa maukkaan keiton sellaisenaan tai sen voi tarjoilla kastikkeena kalan kanssa.


Mari Ikonen
Jos tarjoat nokkoskeiton alkuruokana, munan voi jättää pois ja ripotella keiton päälle krutonkeja.

(4 annosta)

2 kananmunaa
1,5–2 litraa tuoreita nokkosenlehtiä
30 g voita
0,5 dl vehnäjauhoja
5 dl maitoa
3–4 dl nokkosten keitinlientä
1–1,5 tl suolaa
ripaus jauhettua valkopippuria
ripaus jauhettua muskottipähkinää

Annoksiin:

kourallinen ruohosipulisilppua

 

Keitä kaksi kananmunaa hieman pehmeiksi (noin 6–7 minuuttia), anna jäähtyä ja kuori ne.

Saksi puhtaalta kasvupaikalta kumihansikkaat kädessä pari litraa nuoria nokkosenlehtiä. Huuhdo lehdet juoksevalla vedellä ja kiehauta niitä kolmisen minuuttia vähässä vedessä. Siivilöi ja ota keitinliemi talteen.

Hakkaa ryöpätty, valutettu, hieman jäähtynyt nokkonen silpuksi. Sulata voi kattilassa. Lisää nokkossilppu ja sekoita pari minuuttia. Älä anna ruskistua.

Ripottele sekaan vehnäjauhot. Sekoita hyvin ja anna seoksen kiehahtaa.

Lisää maito desilitra kerrallaan keittoon. Sekoita koko ajan, jottei maito pala pohjaan. Lisää sitten nokkosten keitinlientä, kunnes keitto on sopivan paksua. Kuumenna sekoittaen, lisää suola ja muut mausteet, tarkista maku.

Jaa keitto lautasille. Laita annoksiin puolikas kananmuna ja koristele ruohosipulisilpulla.

 

Vinkki! Saman ohjeen voi puolittaa paistetun kalan kastikkeeksi. Jätä muna pois tai silppua se lopuksi muhennoksen pinnalle. Tee nokkosmuhennoksesta keittoa paksumpi ja aateloi se tilkalla kermaa.

Aiheeseen liittyvät artikkelit