Ruokaisa savuliha-sienipiirakka

Ruokaohjeet 22.02.2017

Puolukat terästävät herkullista piirakkaa.


Mari Ikonen
Ruokaisa piirakka on parhaimmillaan lämpimänä.

(10 annosta)

Pohja:

5 dl vehnäjauhoja

1 tl leivinjauhetta

1 dl kaurahiutaleita

0,5 tl suolaa

1,5 dl rypsiöljyä

0,75 dl kylmää vettä

Täyte:

4 dl pannulla kokoon kiehautettuja suppilovahveroita
(noin 1,5 l tuoreita sieniä)

1 iso sipuli

1 rkl rypsiöljyä

200 g savuporoa

400 g kermaviiliä

4 kananmunaa

150 g juustoraastetta (esim. emmental-mozzarella)

1 tl suolaa

0,5 tl myllystä rouhittua mustapippuria

1 tl kuivattua timjamia

1 dl puolukoita

nippu ruohosipulia tai kesäsipulin varsia
 

Sekoita kulhossa jauhot, leivinjauhe, kaurahiutaleet ja suola. Sekoita mukaan öljy ja kylmä vesi ja nypi nopeasti taikinaksi. Laita taikinapallo jääkaappiin, kun valmistat täytteen.

Hienonna kypsennettyjä suppilovahveroita veitsellä, jottei niihin jää pitkiä, sitkeitä jalkoja.

Kuori ja silppua sipuli ja kuullota sipulisilppu pannulla öljytilkassa. Paloittele savuliha suikaleiksi. Vatkaa kananmunat rikki kulhossa ja sekoita joukkoon kermaviili, juustoraaste ja mausteet.

Taputtele pohjataikina jauhotetuin sormin kookkaan piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Ripottele päälle sienet, kuullotettu sipulisilppu sekä savulihasuikaleet. Kaada päälle muna-kermaviili-juustoseos.

Ripottele täytteen päälle tuoreita puolukoita ja reilu kourallinen silputtua sipulinvartta.

Paista piirakkaa 175-asteisessa uunissa noin 40–45 minuuttia, kunnes täyte on hyytynyt ja pinnaltaan kullanruskea. Anna piirakan vetäytyä vuoassa 10–15 minuuttia ennen kuin leikkaat sitä. Tarjoa illanistujaisissa raikkaan vihersalaatin ja punaviinilasillisen kera.

Vinkki! Kun hirvieläinten jahti alkaa myöhemmin syksyllä, voit käyttää savuporon sijasta itse palvattua hirven tai valkohäntäpeuran paistia. 

Aiheeseen liittyvät artikkelit