Suklaa-karpalokakku

Ruokaohjeet 14.11.2016

Täyteläisen suklaakakun voi leipoa reilusti etukäteen ja päällystää hieman ennen tarjoilua.


Sari Tammikari
Karpalo antaa suklaakakkuun ryhtiä ja hapokkuutta.


(24 palaa)

Kakkuvuoan voiteluun:

nokare voita
1 dl korppujauhoja

Kakkupohja:

250 g taloussuklaata
250 g voita
3 dl sokeria
6 kananmunaa
250 g mantelijauhetta

Vaniljakuorrutus:

3 dl maitoa
2 rkl sokeria
2 rkl maissitärkkelystä (Maizena)
1 liivatelehti
1 tl vaniljasokeria

Karpalokiille:

2 dl karpalomehua
1 dl hyytelösokeria
1 dl karpaloita

Kakun päälle:

1–2 dl karpalohyytelöä
1 dl karpaloita

 

Voitele ja korppujauhota täytekakkuvuoka (halkaisija 22 cm).

Valmista kakkupohja: Sulata suklaa ja anna sen jäähtyä hetki. Vaahdota pehmeä voi ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita kananmunat yksitellen mukaan. Valuta suklaa nauhana taikinaan ja sekoita lopuksi mukaan mantelijauhe.

Paista kakkua 200-asteisessa uunissa 30 minuuttia. Laske sitten lämpö 175 asteeseen ja paista vielä 20–30 minuuttia, kunnes kakku alkaa irrota vuoan reunoilta. Kakku saa jäädä sisältä hieman kosteaksi. Anna jäähtyä.

Valmista vaniljakuorrutus: Laita liivatelehti likoamaan runsaaseen kylmään veteen.

Sekoita maito, sokeri ja maissitärkkelys kattilassa ja kuumenna seosta koko ajan sekoittaen, kunnes se kuplii. Alenna lämpötilaa. Keitä vielä hiljalleen koko ajan pohjaa pitkin hämmentäen noin kaksi minuuttia. Nosta kattila liedeltä.

Purista liivatelehdestä vesi ja lisää liivate kiisseliin. Mausta kiisseli vaniljasokerilla. Kaada sitten kuorrute jäähtymään tuorekelmulla vuorattuun vuokaan.

Valmista karpalokiille: Kiehauta karpalomehu yhdessä hyytelösokerin kanssa. Valuta karpaloliemi hyytymään tuorekelmulla vuorattuun vuokaan ja nostele mukaan karpalot. Anna kiilteen hyytyä viileässä.

Kokoa kakku näin: Sivele jäähtyneen suklaakakun päälle karpalohyytelöä kostukkeeksi. Nosta sitten tuorekelmujen avulla kakun päälle ensin vaniljakuorrute ja sitten karpalokiille. Koristele kakku karpaloilla.

 

Vinkki! Suklaakakkupohjan voi paistaa hyvissä ajoin etukäteen. Vaniljakuorrutus ja karpalokiille valmistetaan ja kakku päällystetään mieluiten vasta tarjoilupäivänä.

Aiheeseen liittyvät artikkelit