Täyteläinen tyrni-valkosuklaakakku

Ruokaohjeet 13.04.2017

Valkosuklaa tasoittaa tyrnin kirpeyttä pääsiäismenyyn jälkiruokakakussa.


Mari Ikonen / VL-arkisto
Tyrni-valkosuklaakakku kootaan sokerikakkupohjalle.

(12–15 annosta)

Pohja:
2 isoa kananmunaa
yhtä suuri tilavuus sokeria
yhtä suuri tilavuus vehnäjauhoja


Kakkuvuoan voiteluun:
2 rkl voita
1 ½ dl kookoshiutaleita


Kakkupohjan päälle:
1 ½ dl makeaa lakkahilloa

Täyte:
4 dl kuohu- tai vispikermaa
500 g maitorahkaa
200 g maustamatonta tuorejuustoa
7 liivatelehteä
100 g valkosuklaata
3 tl vaniljasokeria
1 dl maitoa
1–1 ¼ dl sokeria
2 dl makeuttamatonta tyrnimehua


Koristeeksi:
pääsiäisrakeita tai mintun- tai sitruunamelissanlehtiä


Voitele irtopohjakakkuvuoka (ø 28 cm) huolellisesti voilla ja jauhota se kookoshiutaleilla.

Riko huoneenlämpöiset kananmunat puhtaaseen, kuivaan juomalasiin. Kaada samanlaiseen juomalasiin sokeria ja kolmanteen lasiin vehnäjauhoja niin, että sokerin ja jauhojen pinta on samalla korkeudella kuin munien pinta.

Laita munat ja sokeri kulhoon ja vatkaa ne kuohkeaksi vaahdoksi. Siivilöi mukaan jauhot, sekoita varovasti ja kaada taikina kakkuvuokaan. Paista kakkupohjaa 200-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia. Pohja on kypsä, kun se on kullanruskea ja irtoaa vuoan reunoista.

Irrota kakkupohja varovasti vuoasta ja anna sen jäähtyä. Tiskaa ja kuivaa kakkuvuoan reunusosa.

Laita jäähtynyt kakkupohja kakkuvadille ja sivele lakkahillo pohjan päälle. Kiedo ympärille irtopohjavuoan reunusrengas. Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen.

Vatkaa kerma kuohkeaksi vaahdoksi, vatkaa sitten mukaan rahka ja tuorejuusto. Jaa vaahto kahteen yhtä suureen osaan.

Valmista valkosuklaatäyte: Paloittele valkosuklaa ja sulata se vesihauteessa tai mikrossa. Sekoita sula suklaa ja vaniljasokeri toiseen puoleen kerma-rahka-tuorejuustovaahdosta. Kuumenna puoli desilitraa maitoa mikrossa miltei kiehuvaksi. Purista kolme liivatelehteä kuivemmiksi ja liuota ne kuumaan maitoon. Sekoita lämmin liivateliuos tasaisesti valkosuklaavaahtoon ja kaada täyte kakkupohjalle.

Valmista tyrnitäyte: Sekoita loppuun kerma-rahkavaahtoon sokeri, 2 dl tyrnimehua sekä kuumaan maitotilkkaan liuotetut loput liivatelehdet. Kaada tyrnitäyte hieman jo jähmettyneen valkosuklaatäytteen päälle.

Peitä vuoka foliolla tai kelmulla ja anna kakun jähmettyä jääkaapissa 4–5 tuntia tai seuraavaan päivään.

Poista vuokarengas ennen tarjoilua ja koristele kakku pääsiäismakeisilla tai tuoreilla, makeilla yrtinlehdillä.

Aiheeseen liittyvät artikkelit