Tyrnimarinoitu hirven jääpaisti

Ruokaohjeet 07.11.2016

Tyrni antaa hapokkuutta ja aromia hirvestä valmistetulle jääpaistille.


Sari Tammikari
Soija-tyrnikastike kruunaa jääpaistin.

noin 3 kg:n hirvipaisti

Marinadi:

3 l vettä
7 rkl merisuolaa
4 rkl väkiviinaetikkaa
4 rkl sokeria
1 rkl katajanmarjoja
1 rkl kokonaisia mustapippureita
1 dl tyrnimarjoja
1 ½ dl tyrnimehua

 

Nosta pakastettu hirvipaisti jäisenä 100-asteiseen uuniin ja kypsennä paistia 6–7 tuntia. Työnnä paistin paksuimpaan kohtaan lihalämpömittari noin viiden tunnin kypsentämisen jälkeen. Jatka kypsentämistä, kunnes mittari näyttää 60 astetta.

Mittaa marinadin ainekset isoon kattilaan ja kiehauta mausteliemeksi. Upota paisti kuumaan liemeen ja peitä kattila kannella. Anna paistin maustua liemessä yön yli.

Valuta ja kuivaa paisti ja leikkaa siitä ohuita viipaleita.

Vinkki! Valele paistiviipaleita juuri ennen tarjoilua soija-tyrnikastikkeella ja laita loput kastikkeesta pöytään tarjolle.

 

Soija-tyrnikastike

1 valkosipulinkynsi
3 rkl rypsiöljyä
½ dl karpaloita
½ dl tyrnimarjoja
4 rkl soijakastiketta
½ dl tyrnimehua

 

Leikkaa valkosipulinkynsi hyvin ohuiksi viipaleiksi ja kuullota viipaleet rypsiöljyssä kattilassa.

Painele tyrnimarjoja puisella survimella, jotta saat mehun irtoamaan. Lisää tyrnimarjat, karpalot sekä soijakastike kattilaan valkosipuliviipaleiden kanssa. Kuumenna hetki ja anna jäähtyä. Lisää tyrnimehu. Kastike tarjotaan jäähtyneenä.

Aiheeseen liittyvät artikkelit