Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Jaakko Pessinen käytti talvisin numeroa liian suurta metsurinpuseroa – Arvaatko, miksi?

”Hakkuu on talvella niin raakaa työtä, että kaikki pienetkin työn iloa lisäävät asiat kannattaa yrittää hyödyntää”, Kuningasmetsuri sanoo.
Vuosikymmenien ura savotoilla opetti Jaakko Pessiselle monia käytännön niksejä.
Vuosikymmenien ura savotoilla opetti Jaakko Pessiselle monia käytännön niksejä. Kuva: Risto Jussila

Vuosikymmenien ura savotoilla opetti metsurilegenda Jaakko Pessiselle monia käytännön niksejä, jotka yllättävät nykypäivän hakkaajat.

Yksi niistä oli Jaakon tapa käyttää talvella numeroa liian suurta metsurinpuseroa, jossa oli lisäksi reilunpituiset hihat.

”Käytin talvella niin pitkähihaista metsurinpuseroa, että hihat ulottuivat reilusti yli ranteen. Sillä tavalla hartioilta hihoja myöten alas valuva lumi ei keräänny käsiin kuten käy silloin, jos hihat ovat lyhyet”, Jaakko vinkkaa.

Kun lumi valuu käsineisiin, se kertyy kämmenpohjiin ja sulaa kahvoja vasten. Käsineet kastuvat, minkä jälkeen käsiä alkaa palella.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

”Käytin niin pitkähihaista puseroa, että kädet olivat sahatessa osin hihojen suojassa. Lumi valuu silloin hihoja myöten käsien yli maahan. Käsineet pysyvät kuivina, vaikka kaatuvista puista pöllyää lunta päälle.”

Aivan käsineiden kärkeen hihat eivät kuitenkaan saa ulottua, jotta ne eivät haittaa sahaan tarttumista.

Useimmiten Jaakko käytti nahka­sormikkaita, joissa oli ranteessa resorit. Hyvät resorit lämmittävät ranteita ja estävät lumen pääsyn käsineiden sisään.

Puseron pitkistä hihoista huolimatta käsineet lopulta kastuvat. Sen varalta Jaakolla oli repussa aina mukana lukuisia varakäsineitä, joita hän vaihteli tankatessaan.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

”Kun hörppää kahvit ja vaihtaa repusta kuivat käsineet, töiden aloittaminen tuntuu sen jälkeen mukavammalta. Hakkuu on talvella niin raakaa työtä, että kaikki pienetkin työn iloa lisäävät asiat kannattaa yrittää hyödyntää.”

Hakkuugurun vinkki on julkaistu Aarteessa 1/21.

Metsäpalvelu

Miltä metsäsi näyttää euroissa? Katso puun hinta alueittain ja hintojen kehitys koko Suomessa.