Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Valtaosa metsistä istutetaan käsivoimin keväisin – pääpuulajeja voi istuttaa syyskuun loppuun saakka

Metsäpuiden syysistutuskausi päättyi syyskuun lopulla. Vastoin odotuksia ja taimituottajien toiveita syysistutukset eivät ole lisääntyneet viime vuosina, Suomen metsäkeskus tiedottaa.
Suomen metsäkeskuksen mukaan koneellisen työn osuus kaikista istutuksista on vain yksi prosentti.
Suomen metsäkeskuksen mukaan koneellisen työn osuus kaikista istutuksista on vain yksi prosentti. Kuva: Johanna Kokkola / VL-arkisto

Suomen metsiin istutetaan vuosittain 160 miljoonaa kotimaassa tuotettua tainta ja muutama miljoona ruotsalaista tainta. Valtaosa metsistä istutetaan edelleen keväisin ja käsivoimin. Syysistutusten osuus koko vuoden metsänistutuksista on noin 15 prosenttia, eikä niiden määrä ole lisääntynyt odotetulla tavalla viime vuosina.

”Koneellisen työn osuus on vain yksi prosentti kaikista istutuksista. Sen tuottavuutta ei ole pystytty nostamaan riittävästi viime vuosina, jotta se olisi kannattavaa metsurityöhön verrattuna. Pienentyneet työmäärät johtavat myös siihen, etteivät urakoitsijat investoi uusiin laitteisiin”, sanoo metsänhoidon johtava asiantuntija Markku Remes Suomen metsäkeskuksesta.

Metsien uudistusalat ovat Suomessa keskimäärin 1,5 hehtaarin kokoisia. Pienille aloille on usein taloudellisesti kannattamatonta istuttaa taimia koneellisesti. Myös esimerkiksi turvemaat sekä kiviset ja jyrkkärinteiset uudistusalat soveltuvat vain käsityönä tehtävään istutukseen.

Metsäkeskuksen mukaan kotimaan kolmea pääpuulajia voidaan istuttaa sopiville kohteille aina syyskuun loppuun saakka. Syysistutusta ei kuitenkaan tule tehdä hienojakoisille ja routiville kangas- tai turvemaille. Syysistutuksilla voidaan tasata työruuhkia metsissä sulan maan aikana.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Kuusta voidaan istuttaa keväästä syyskuun loppuun saakka. Männyn istutusta tulee välttää herkimmän pituuskasvun aikaan kesä-heinäkuussa, mutta istutuskausi voi jatkua elokuun alusta aina syyskuun loppuun. Myös koivun taimien syysistutukset onnistuvat hyvin.

Kuusen osuus kaikista istutuksista on nykyisin lähes kaksi kolmasosaa, männyn kolmannes ja rauduskoivun noin viisi prosenttia.

”Kuusen voittokulku istutuksissa jatkuu, vaikka ilmastonmuutokseen täytyisi varautua istuttamalla monipuolisesti eri puulajeja. Istutettava puu kannattaa valita kasvupaikan mukaan ja suosia metsänhoidossa sekametsiä. Näin voidaan vähentää mahdollisia ilmastonmuutoksen aiheuttamia metsätuhoja”, Remes sanoo.

Metsäpalvelu

Miltä metsäsi näyttää euroissa? Katso puun hinta alueittain ja hintojen kehitys koko Suomessa.