Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Elimäellä harvinainen ilmiö: 300 000 valkoposkihanhea lepäsi pellolla

Valkoposkihanhet ovat matkalla Venäjän tundralta Pohjanmeren rannikolle. Elimäen pellolla levähtänyt hanhiparvi on kokoluokassaan harvinaislaatuinen.
2010-luvulla hanhien lokakuiset kokoontumiset Itä- ja Kaakkois-Suomessa ovat yleistyneet. Kuvassa valkoposkihanhet lähtevät lentoon sänkipellolta Elimäellä syksyllä 2014.
2010-luvulla hanhien lokakuiset kokoontumiset Itä- ja Kaakkois-Suomessa ovat yleistyneet. Kuvassa valkoposkihanhet lähtevät lentoon sänkipellolta Elimäellä syksyllä 2014. Kuva: Kari Salonen / VL-arkisto

Viikonloppuna Elimäellä Kymenlaaksossa sijaitsevalla pellolla lepäili samanaikaisesti arviolta 300 000 valkoposkihanhea, uutisoi Yle.

Ylen haastatteleman Suomen ympäristökeskuksen vanhemman tutkijan Markku Mikkola-Roosin mukaan Suomessa on ollut viime vuosina havaintoja suurista hanhikeskittymistä, mutta Elimäellä nähty parvi on omaa luokkaansa.

”Ihan poikkeuksellinen määrä. Ei ole ollut aikaisemmin 300 000 valkoposkihanhea yhdessä paikassa”, valkoposkihanhia tutkiva Mikkola-Roos sanoo.

Mikkola-Roosin mukaan valkoposkihanhet ovat muuttomatkalla Venäjän tundralta kohti Pohjanmeren rannikkoa. Hanhet jakaantuvat viettämään talvea muun muassa Tanskan, Hollannin ja Iso-Britannian alueille.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Valkoposkihanhet ovat Mikkola-Roosin arvioiden mukaan valinneet elimäkeläisen pellon muuttomatkan levähdyspaikaksi todennäköisesti siksi, että Venäjällä on nykyään vähän peltoja.

”Ilmiö on uusi. 2010-luvulla on alkanut lokakuun aikaan esiintymään isoja syyskerääntymiä Itä- ja Kaakkois-Suomessa. Ennen hanhet ovat pysähtyneet Venäjän puolella ja jatkaneet aina suoraan Suomen yli.”

Valkoposkihanhet oppivat muistamaan hyvät paikat ja kerääntyvät niille seuraavinakin vuosina, tutkija kertoo Ylelle. Ilmiö on liitetty myös ilmaston lämpenemiseen: tähän aikaan Suomessa on hanhille yksinkertaisesti parhaat olosuhteet.

Hanhikeskittymä on tutkijan mukaan aloittanut matkansa Venäjältä syyskuussa. Heti maanpinnan jäätyessä hanhet jatkavat Suomesta muuttomatkaansa kohti Pohjanmeren rannikkoa.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Mikkola-Roosin mukaan valkoposkihanhille on hyvin tyypillistä liikkua massiivisissa parvissa.

”Keli muuttuu talviseksi kerralla, niin sitten kaikki lähtevät. Valkoposkihanhien lisäksi tämä koskee myös muita arktisia hanhilajeja.”

Suomessa pesivät valkoposkihanhet palaavat talvehtimiseltaan Suomeen huhtikuussa ja Venäjällä pesivät hieman myöhemmin toukokuussa, Mikkola-Roos arvioi.

Ylen juttu.

Metsäpalvelu

Miltä metsäsi näyttää euroissa? Katso puun hinta alueittain ja hintojen kehitys koko Suomessa.