Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Eteläsuomalainen kuusityvitukki voi päätyä viilupuutuotteena teollisuushallin kantavaksi rakenteeksi

Metsä Woodin Lohjan-tehdas käyttää myös sahojen kannalta ylijäreät kuusen tyvipöllit.
Lohjan Kerto-tehtaan uusi tuotantolinja on pitkälle automatisoitu mutta tarvitsee toki valvovia silmiä. Kuvassa Minna Lepokallio.
Lohjan Kerto-tehtaan uusi tuotantolinja on pitkälle automatisoitu mutta tarvitsee toki valvovia silmiä. Kuvassa Minna Lepokallio. Kuva: Mari Ikonen

Metsä Woodin Lohjan-tehtaalla avattiin hiljattain neljäs, pitkälle automatisoitu tuotantolinja. Torstaina 7. joulukuuta suljetaan tehtaan vanhanaikaiseksi jäänyt toinen tuotantolinja. Ensimmäinen, jo vuonna 1981 käynnistetty linja on lakkautettu jo aiemmin.

Tehdas käyttää vuosittain 230 000 kuutiometriä tukkipuuta, pääasiassa kuusitukkia. Päivässä tämä tarkoittaa 18:aa rekkakuormaa puuta. Kuusitukki tulee Metsä Groupin Uudenmaan, Lounais-Suomen ja Kanta-Hämeen hankinta-alueelta. Koivutukkia uusiin hybridituotteisiin pitää hankkia kauempaakin. Kaikki tehtaalla käytetty puu on kuitenkin kotimaista.

Viilupuun valmistuksessa ei ole haittaa siitä, vaikka tukki luokitellaan sahauksen kannalta ylijäreäksi. Lohjan Kerto-tehdas pystyy käyttämään maksimiläpimitaltaan jopa 75-senttiset pöllit. Sorvauksessa niistä tulee mahtavan pitkä siivu kuusiviilua.

Viilupuun eli LVL:n (Metsä Woodilla tuotenimi Kerto) valmistuksessa tukit ensin kuoritaan, haudotaan, sorvataan ja viilut kuivataan. Kuivat viilut lajitellaan, ladotaan päällekkäin ja liimataan yhteen, esipuristetaan ja kuumapuristetaan. Kuumapuristusvaihe kestää 20–60 minuuttia riippuen tuotteen paksuudesta.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Linjalla tuotteet sahataan ensin pituus- ja sitten poikkisuunnassa asiakkaan määrämittoihin. Lohjan-tehtaan LVL-tuotteista noin 37 prosenttia päätyy kotimaahan, loput vientiin. Kotimaassa niistä tekee tehdaselementtejä esimerkiksi pyhäntäläinen Lappwall.

”Sertifikaateista ja lisensseistä meille tärkein on VTT:n valvoma CE-merkintä. Kun tuote päätyy vaikka kerrostalon tai teollisuushallin kantavaksi rakenteeksi, sen on oltava ehdottomasti vaatimusten mukaista”, sanoo tehtaanjohtaja Jouni Laakso.

Lohjan Kerto-tehdas työllistää 105 työntekijää. LVL-tuotannossa yli jäävä hake ja kuori päätyy selluksi ja bioenergiaksi. Tehdas on sataprosenttisen energiaomavarainen.

Metsäpalvelu

Miltä metsäsi näyttää euroissa? Katso puun hinta alueittain ja hintojen kehitys koko Suomessa.