Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Puhelin opastaa lähiluontoon: ”Yllättävän moni helsinkiläinen ei tunne lähellä olevia luontoalueita”

Helsingin ja Tallinnan luonnossa voi nyt retkeillä puhelimen opastamana. Verkkosivusto citynature.eu on mobiililaitteilla toimiva luonto-opas, joka esittelee luontokohteita ja ohjaa kulkemaan niissä.
Puhelin opastaa Helsingin mielenkiintoisiin luontokohteisiin valmiiden reittien avulla. GPS-toiminnon avulla oma sijainti kartalla on koko ajan tiedossa.
Puhelin opastaa Helsingin mielenkiintoisiin luontokohteisiin valmiiden reittien avulla. GPS-toiminnon avulla oma sijainti kartalla on koko ajan tiedossa. Kuva: Leena Junnila / Helsingin kaupunki

Uuteen mobiilioppaaseen on valittu Helsingistä ja Tallinnasta kymmenen kaupunkiluontokohdetta, joihin pääsee nopeasti ja helposti julkista liikennettä käyttäen.

”Halusimme luoda palvelun, jonka avulla kokemattomampikin kävijä uskaltaa lähteä lähiluontoon. Yllättävän moni helsinkiläinen ei tunne kotinsa lähellä olevia luontoalueita. Toivomme, että palvelun avulla luontopiipahduksesta voisi tulla osa ihmisten arkea, sillä lyhyelläkin oleskelulla luonnossa on myönteisiä vaikutuksia ihmisen terveydelle”, kertoo projektikoordinaattori Annika Harlio Helsingin kaupunkiympäristön toimialalta.

Kulkemisen helpottamiseksi jokaiseen luontokohteeseen on tehty valmis reittiehdotus, joka näkyy kartalla. Puhelimen GPS-toiminnon avulla käyttäjä pystyy myös seuraamaan, missä kohtaa reittiä hän kulloinkin kulkee.

Valmiit reittiehdotukset sisältävät myös tietopisteitä, joissa kerrotaan alueen luonnosta, eläin- ja kasvilajeista, nähtävyyksistä, historiasta ja palveluista. Reittipisteiden tiedot voi lukemisen sijaan myös kuunnella.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Mobiiliopas on kaupunkilaisten lisäksi suunniteltu turistien käytettäväksi. Helsingin luontokohteisiin opastetaan suomen lisäksi englanniksi, ruotsiksi ja viroksi. Tallinnan oppaan kielet ovat viro, suomi, englanti ja venäjä.

Myös opettajien toivotaan löytävän mobiilioppaan, sillä se tarjoaa valmiin työkalun ulkona tapahtuvaan oppimiseen.

Citynature.eu-mobiilioppaan kymmenen luontokohdetta Helsingissä ovat Harakka, Kallahti, Keskuspuisto, Lauttasaari, Mustavuori, Pihlajasaari, Seurasaari, Uutela, Vallisaari sekä Vanhankaupunginlahti.

Tallinnan kymmenen kohdetta ovat Aegnan saari, Astangu, Kadriorgin puisto, Maarjamäe, Nõmme-Mustamäen luonnonsuojelualue, Pääskülan räme, Paljassaare, Piritan jokilaakso, Rocca al Mare ja Tallinnan vanhankaupungin puistoalueet.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Citynature.eu-mobiiliopas on luotu EU:n Central Baltic Interreg -aluerahaston rahoittamassa NATTOURS-hankkeessa 2016–2018.

Metsäpalvelu

Miltä metsäsi näyttää euroissa? Katso puun hinta alueittain ja hintojen kehitys koko Suomessa.