Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Näin otat mateen mädin talteen – muista, että mäti tulee aina pakastaa

Pakasta mätiä vähintään vuorokausi ennen käyttöä.
Mätimateen herkullinen, pienirakeinen mäti kannattaa ottaa talteen.
Mätimateen herkullinen, pienirakeinen mäti kannattaa ottaa talteen. Kuva: Sari Tammikari / VL-arkisto
  • Nosta mätipussit isoreikäiseen siivilään. Viillä pussit halki ja painele niiden sisällä olevan mäti sormin siivilän läpi kulhoon.
  • Pese mäti kulhossa kylmällä vedellä vähintään viidesti. Vispaa mätiä vispilällä tai haarukalla, jotta jäljelle jääneet mätipussien riekaleet nousevat pintaan. Varo, ettet kaada kulhon pohjalle painunutta mätiä huuhteluveden mukana pois.
  • Valuta mätiä jääkaapissa tiheäsilmäisen siivilän päälle asetetun talouspaperin läpi vähintään puoli tuntia.
  • Suolaa mäti hienorakeisella merisuolalla tai ruususuolalla. Vältä jodipitoista suolaa, joka voi antaa jodin makua. Suolaa tarvitaan 4–5 g eli reilu teelusikallinen 100 grammaan mätiä. Anna suolatun mädin maustua tunti jääkaapissa.
  • Mateen (samoin hauen, ahvenen ja kiisken) mäti tulee aina pakastaa, jotta mahdolliset lapamadon toukat kuolevat. Pakasta mätiä vähintään vuorokausi –18 asteessa.
  • Pakasta mäti sopivan pieninä annoksina, sillä sulatettu mäti pilaantuu herkästi ja pitää siksi käyttää mahdollisimman pian.
  • Sulata mäti hitaasti jääkaapissa, jotta se ei vetisty ja mätirakeet säilyvät ehjinä. Tarjoa vaikkapa blinien kanssa.

Metsäpalvelu

Miltä metsäsi näyttää euroissa? Katso puun hinta alueittain ja hintojen kehitys koko Suomessa.