Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

UPM kehitti biokomposiitin 3D-tulostukseen – ”Suuren mittakaavan 3D-tulostus kehittyy nopeasti”

Uusi materiaali sisältää sellukuituja ja biopolymeerejä.
Biokomposiitista 3D-tulostettu tuoli voi näyttää vaikkapa tältä.
Biokomposiitista 3D-tulostettu tuoli voi näyttää vaikkapa tältä. Kuva: Studio Sami Helenius

UPM, ABB ja Prenta kehittävät yhdessä robotiikkaan ja biomateriaaleihin perustuvaa suuren mittakaavan 3D-tulostusta. Mahdollisia uusia liiketoiminta-alueita ovat huonekalusuunnittelu, muotinvalmistus ja veneteollisuus.

UPM Formi 3D on erityisesti 3D-tulostukseen kehitetty uudentyyppinen biokomposiitti, joka yhdistelee sellukuituja ja biopolymeerejä. Materiaalia valmistetaan ja myydään suoraan 3D-tulostukseen tai 3D-filamenttien valmistajille. ABB:n teollisuusrobotteja ja UPM:n materiaalia hyödyntävää 3D-tulostusta on jo käytössä esimerkiksi Ruotsissa.

”Etsimme yhteistyökumppaneidemme kanssa uusia mahdollisuuksia 3D-tulostuksen saralla. Suuren mittakaavan 3D-tulostus kehittyy nopeasti, ja UPM osallistuu kehitykseen tarjoamalla uutta biokomposiittiteknologiaa ja puupohjaisia materiaaleja”, sovelluspäällikkö Eve Saarikoski UPM Biokomposiiteilta sanoo.

UPM Formi 3D -materiaali ei juurikaan kutistu ja pitää hyvin muotonsa tulostusprosessissa. Tämän ansiosta pyöreitä ja muita kompleksisia muotoja voidaan tulostaa ongelmitta suuressa mitassa jopa suoraan vanerialustalle. Toinen biokomposiittien etu on se, että tulosteet voidaan viimeistellä tavallisilla puunkäsittelymenetelmillä.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

UPM:n uusi materiaali on täysin kierrätettävää, ja siitä on saatavana myös FSC- ja PEFC-sertifioituja laatuja. Ylijäämämateriaali ja epäonnistuneet tulosteet voidaan murskata ja kierrättää tulostusprosessissa tuoreen materiaalin kanssa. Murskeesta voidaan valmistaa myös 3D-nauhaa.

UPM Formi 3D -sovelluksia esitellään tänään ja huomenna Nordic 3D expo -messuilla kongressikeskus Dipolissa Espoossa.

Metsäpalvelu

Miltä metsäsi näyttää euroissa? Katso puun hinta alueittain ja hintojen kehitys koko Suomessa.