Bioaika-kiertue starttasi: ”Kestävällä biotaloudella maailma pelastuu”

Uutiset 05.06.2017

Metsäsektorin Suomi 100 -lahja, biopolttoaineella kulkeva Bioaika-rekka, opettaa Suomen nuorille biotaloutta ja kannustaa visioimaan tulevaisuuden suuntaa.


Elina Lampela
Metsähallituksen viestintäjohtaja Kristiina Vuopala, innoittaja Katja Pesonen Tiedekeskus Pilkkeestä ja Pilkkeen päällikkö Heikki Hepoaho asettuivat yhteiskuvaan Bioaika-rekan sisäänkäynnille kiertueen avajaispäivänä 5. kesäkuuta Helsingin Rautatientorilla.

Koko metsäsektorin yhdessä aikaansaama Bioaika-kiertue käynnistettiin Helsingin Rautatientorilla maanantaina 5. kesäkuuta. Kiertueen keskiössä on Bioaika-rekka, joka kulkee biopolttoaineella ja kätkee sisäänsä tiedekeskuksen.

Rekka ja esittelyteltat ovat Rautatientorilla maanantain ja tiistain 5.–6. kesäkuuta, minkä jälkeen alkaa kesäkiertue. Elokuussa, kun koululaiset palaavat opinahjoihin, rekka kiertää kouluissa ympäri Suomen.

Bioaika-kiertueen pääkohderyhmänä ovatkin 13–19-vuotiaat nuoret, jotka vierailevat rekassa osana kouluopetusta.

”Hyvinvointi rakentuu metsien varaan. Myös seuraavat sata vuotta, jos hoidamme hommat hyvin. Ja nuoret tekevät tämän tulevaisuuden. Siksi he ovat tärkeä kohderyhmä”, Metsähallituksen viestintäjohtaja Kristiina Vuopala kertoo.

Bioaika-kiertue syntyi metsäsektorin yhteisenä Suomi 100 -projektina.

”Metsäsektori halusi toteuttaa yhden merkittävän jutun. Syntyi hyvä idea tarjota koko Suomen nuorille, ja erityisesti lukiolaisille, toimialan yhteinen lahja, joka katsoo tulevaisuuteen. Bioaika-kiertue tarjoaa vastauksia maailman tuska -kysymyksiin, joita varmasti aika moni nuori pohtii”, Suomen Metsäsäätiön toiminnanjohtaja Liisa Mäkijärvi kertoo.

Bioaika-rekan tuottavat Metsähallituksen Tiedekeskus Pilke ja Tiedekeskus Tietomaan. Kiertueen päärahoittajia ovat Suomen Metsäsäätiö ja Metsämiesten Säätiö. Paikalliset toimijat, kuten metsänhoitoyhdistykset, voivat liittyä mukaan kiertueeseen joko omilla teltoillaan tai kiertueen tarjoamilla bioaika-teltoilla.

Bioaika-kiertueella halutaan hakea yhdessä konkreettisia vastauksia kysymykseen, mitä bioaika voisi tarkoittaa. Yksi osa tiedekeskuksen näyttelyä on niin sanottu Suomi 2.0 -visiokone – työkalu bioajan ja tulevaisuuden Suomen määrittelemiseen.

Visiokone on suuri pöytä, jonka pinnalla on kosketusnäyttö. Siitä kukin voi poimia sanoja, joiden toivoo olevan totta tulevaisuuden Suomessa. Kaikki sanat kerätään ja joulukuussa tämä ennen kaikkea nuorten rakentama visio luovutetaan valtiovallalle.

Rekkaan rakennettu tiedekeskus houkuttelee myös aikuisia oppimaan. Osallistavilla tehtävillä ja tietoiskuilla kävijän toivotaan oivaltavan jotain uutta. Se on oikeastaan koko kiertueen päämäärä.

”Biotalous on jo tätä päivää, mutta ihmiset eivät ehkä vielä tunnista sitä. Jokaiselta paikkakunnalta löytyy metsää, metsänomistajia, metsäklusteri ja retkeilijöitä. Biotalous on kaikkea hyvää mitä metsästä tulee. Haluamme opettaa ihmisiä tunnistamaan sen ja olemaan ylpeitä siitä”, Kristiina Vuopala sanoo.

Kansainväliseen kiertotalousfoorumiin WCEF2017 matkalla ollut ministeri Kimmo Tiilikainen puhui Bioaika-kiertueen avajaistapatumassa biotalouden mahdollisuuksista ja toivoi, että kiertue kannustaa yhä rohkeampiin ratkaisuihin.

”Biomateriaalista voidaan tehdä vielä enemmän ja vielä korkeamman jalostusasteen tuotteita kuin nyt. Mutta tietysti tarvitaan tukea ja tutkimusta.”

Esimerkeiksi Tiilikainen nosti muovin korvaamisen biohajoavilla materiaaleilla ja kehitystarpeen energiantuotannossa.

”Meillä on suuri syy päästä eroon fossiilisista polttoaineista. Lupaan, että nämä asiat ovat esillä kiertotalousfoorumilla”, Tiilikainen totesi.

Mutta mitä bioaika sitten voisi tarkoittaa?

”Se on aika, jolloin ollaan siirrytty fossiilitaloudesta uusiutuvien luonnonvarojen kestävään käyttöön. Siihen haluamme karauttaa tällä rekalla. Kestävällä biotaloudella maailma pelastuu”, Kristiina Vuopala visioi.

”Se on sitä, että siirrytään vähitellen uusiutuvaan biopohjaiseen elämään, pois fossiilisten polttoaineiden käytöstä, niin paljon kuin mahdollista”, Liisa Mäkijärvi kiteyttää.

”Se on tulevaisuutta, jossa kaikki perustuu uusiutuviin luonnonvaroihin. Meillä on mahtavat edellytykset siihen”, Tiedekeskus Pilkkeen päällikkö Heikki Hepoaho tiivistää.

Joulukuussa kiertueen päättyessä vastauksia on varmasti lisää.

 

Bioaika-rekka ja -tori ovat Helsingin Rautatientorilla avoinna maanantaina 5.6. klo 10–20 ja tiistaina 6.6. klo 10–20.

Lisätietoja: bioaika.fi

Aiheeseen liittyvät artikkelit