Lakea kehitti Sydänpuu-konseptin puukerrostalojen rakentamiseen ja hakee sille patenttia

Uutiset 15.06.2017

Lakea Oy:n Sydänpuu-menetelmä yhdistää betoni- ja puurakentamisen. Ensimmäinen uudella tekniikalla rakennettu puukerrostalo valmistunee Seinäjoelle ensi vuonna.


Casagrande Laboratory Center of Urban Research Oy
Asunto Oy Seinäjoen Tuohi on ensimmäinen Lakean Sydänpuu-konseptilla rakennettava puukerrostalo.

Pohjalainen yhtiö Lakea Oy on kehittänyt uudenlaisen, tilaelementeistä rakennettavan puukerrostalon. Talon betonirakenteinen kostean tilan elementti ja muut puurakenteiset osat rakennetaan erillisinä moduuleina. Lakean mukaan rakennustapa on tehokas ja tuo kustannussäästöjä.

”Sydänpuu-konseptissa betoninen kylpyhuone-elementti asettuu rakennuksen keskelle, ja päällekkäin ladottuina elementit toimivat itsekantavana rakenteena. Perinteisesti moduulirakentamisessa kylpyhuone-elementti on sijoitettu puurakenteisen moduulin sisälle. Kahden tilaelementtituotteen päällekkäisyys vaikeuttaa moduulituotantoa ja nostaa rakentamisen kustannuksia”, Lakean tekninen johtaja Veikko Jokimäki sanoo.

Puurakenteisten tilaelementtien rakentaminen, kuljettaminen ja asentaminen helpottuvat, kun betoninen märkätila on oma erillinen moduulinsa. Betonielementti asennetaan ensin ja puurakenteiset osat sen ympärille.

”Konsepti takaa rakentamisen tasalaatuisuuden, kun laadukkaat elementit valmistetaan sisätiloissa sääolosuhteiden ulottumattomissa. Malli luo myös lisämahdollisuuksia talojen ja huoneistojen muunneltavuudelle. Samoja moduuleja voi hyödyntää sijoittelemalla niitä eri tavoin. Huoneistoja voidaan myös yhdistää tai erottaa lisäämällä tai vähentämällä tilaelementtien välisiä kulkuaukkoja”, Jokimäki tarkentaa.

Lakea Oy on hakenut konseptilleen patenttia. Konsepti mahdollistaa moduulirakentamisen sarjatuotannon, luo elementtitehtaille uusia mahdollisuuksia ja yhdistää puu- ja betonirakentamisen uudella tavalla.

Ensimmäinen tällä tekniikalla rakennettava kuusikerroksinen puukerrostalo valmistuu Seinäjoelle arviolta vuonna 2018.

Lakea rakensi ensimmäiset puukerrostalonsa viitisen vuotta sitten. Vuonna 2015 Lakean omistama ja rakennuttama puukerrostalo Puukuokka Jyväskylässä palkittiin arkkitehtuurin Finlandia-palkinnolla.

Aiheeseen liittyvät artikkelit