Päijät-Hämeessä lannoitettu tänä vuonna ennätyksellisen ahkerasti metsää

Uutiset 30.03.2017

Lannoitus kiinnostaa metsänomistajia, koska lannoitushinnat ovat nyt edulliset, tuloksena on lisäkasvua metsissä ja sitä kautta euroja omistajien kukkarossa, tiedottaa Metsänhoitoyhdistys Päijät-Häme.


Reijo Ikonen / Mhy Päijät-Häme
Tuhka levitetään metsään helikopterista.

Tämän vuoden metsänlannoitukset ovat alkaneet Päijät-Hämeessä tuhkalannoituksilla. Vuosittain Päijät-Hämeessä on tavallisesti lannoitettu noin 500 hehtaaria metsiä, mutta tänä vuonna metsänomistajat ovat innostuneet ennätykselliseen lannoitusmäärään.

”Jo nyt on sovittu yli 1100 hehtaaria metsänlannoituksia ja lisää on tulossa”, Metsänhoitoyhdistys Päijät-Hämeen johtaja Jari Yli-Talonen kertoo.

Tuhkaa voidaan levittää helikopterista käsin ympäri vuoden myös lumen päälle ilman huuhtoumariskejä. Lannoitukset jatkuvat keväällä lumien sulettua kemiallisten lannoitteiden levityksellä. Levitykset hoidetaan helikopterilla kahdessa eri vaiheessa, toukokuun alussa ja kesäkuussa.

Metsähoitoyhdistyksen mukaan lannoituksen vaikutusaika on 6–8 vuotta, ja puuston lisäkasvu on Päijät-Hämeen alueella tyypillisesti 15–20 mottia hehtaarille.

”Tämä tarkoittaa noin 15 prosentin vuotuista sisäistä korkoa lannoitusinvestoinnille. Lannoituksen myötä puuston elinvoimaisuus lisääntyy ja harvennusväli ja kiertoaika lyhenevät”, Yli-Talonen summaa.

Päijät-Hämeessä lannoitukset tehdään tilojen yhteishankkeina, joita organisoi metsänhoitoyhdistys Päijät-Häme. Kesän lannoituksiin ehtii vielä mukaan ottamalla yhteyttä yhdistykseen pääsiäiseen mennessä.

Aiheeseen liittyvät artikkelit