Ruusunmarja on erinomainen C-vitamiinin lähde ja monikäyttöinen loppukesän herkku

Jutut 11.09.2020

Kaikkien ruusujen marjat kelpaavat ravinnoksi. Työläs käsittely palkitaan hienolla maulla.


Suomessa kasvaa kuusi luonnonvaraista ruusulajia. Koristekasveina viljellään monia lajeja, joista osa on villiintynyt luontoon. Ruusuja on arvostettu kauniiden kukkien ja ennen kaikkea tuoksun ansiosta. Myös niiden marjat eli kiulukat ansaitsevat arvostuksen.

Ruusujen kiulukat ovat erinomaisia C-vitamiinin lähteitä, mutta eri lajeissa on eroja. Kurtturuusu (Rosa rugosa), joka tekee suuria, punaisia kiulukoita, on paras C-vitamiinin lähde. Kurtturuusussa voi olla jopa 3 000 mg C-vitamiinia, kun esimerkiksi orjanruusussa (Rosa dumalis) sitä on 600 mg.

Kiulukoissa on kaliumia ja magnesiumia sekä paljon lykopeenia. Niissä on myös runsaasti karotenoideja, B-, E- ja K-vitamiineja, flavonoideja, magnesiumia, sinkkiä ja kalsiumia.

Vitamiinit säilyvät kuivatuissa kiulu­koissa sekä mehussa ja hillossa hyvin. Kokonaisina kuivatut marjat säilyvät pitkään, mutta kuivattu ja jauhettu ruusun­marja menettää nopeasti makunsa ja vitamiinipitoi­suutensa.

Soseeksi ja jauheeksi

Kiulukat voi murskata siemenineen sosemyllyssä ja kuivata massana. Halutessaan marjoista voi poistaa siemenet. Marjat halkaistaan ja enimmät siemenet poistetaan lusikalla. Sen jälkeen marjat voi soseuttaa. Soseen voi pakastaa rasiassa tai jääpalamuoteissa tai kuivata. Kuivatut kiulukat tai kuivatun marjamassan voi jauhaa jauhoksi, rouhia tai säilyttää sellaisenaan.

Hienompaa, siivilöityä jauhetta voi laittaa esimerkiksi smoothieen tai jogurttiin, karkeampaa siivilään jäänyttä jauhetta vaikka leipäjauhojen sekaan, puuroon sekä teeksi.

Ruusunmarjat sopivat hyvin yhteen erityisesti porkkanan, raparperin, puolukan, vaniljan, rusinan ja mantelin kanssa. Marjoista voi valmistaa muun muassa siirappia, kiisseliä, hilloja, säilykkeitä, teetä, tuoremehua, piiraita ja torttuja.

Samoista kiulukoista tulee teetä kahdesti. Sen jälkeen niistä voi vielä valmistaa hilloa, joko sellaisenaan tai muiden marjojen kanssa. Hillo sopii erinomaisesti jogurttiin, piirakkaan, rahkaan, kääretortun täytteeksi ja joulutorttuihin.

Ruusunmarjoista valmistetaan myös viiniä ja likööriä. Joidenkin lähteiden mukaan juhannusruusun mustista marjoista tulee paras snapsi.

Käytä myös siemenet

Ruusunmarjojen siemenet ovat rasvapitoisia. Niistä voi valmistaa teetä keittämällä niitä vedessä noin 10 minuutin ajan. Ne voi kuivata kokonaisina tai murskattuina myöhempää käyttöä varten.

Siemeniä voi myös paahtaa uunipellillä ja jauhaa niistä jauhoa, josta voi valmistaa kahvin tapaista juomaa.

Viitseliäs valmistaa siemenistä öljyä. Siemenet pyöräytetään nopeasti öljyn kanssa tehosekoittimessa, kunnes siemenet hieman rikkoontuvat. Seoksen annetaan uuttua huoneenlämmössä viikon tai kahden ajan. Siitä syntyy seesamin makuista öljyä.

Kiulukat kerätään täysin kypsinä, punaisina ja kovina. Kellanpunaiset kiulukat ovat vielä raakoja ja tummanpunaiset jo ylikypsiä. Sato on parhaimmillaan elo-syyskuussa.

Kiulukkatee

1 dl siemenineen kuivattuja ruusunmarjoja

1 l vettä

Murskaa kuivattuja ruusunmarjoja niin, että myös siemenet rikkoutuvat hieman. Liota niitä vedessä yli yön, siivilöi marjat ja liotusvesi erikseen ja kiehauta liotusvesi ja kaada se takaisin marjojen päälle. Hauduta noin 30 minuutin ajan. Siivilöi ja nauti. Samoista kiulukoista tulee teetä kahdesti.

Ruusunmarjakeitto

3 dl kuivattuja ruusunmarjoja

2,5 dl vettä

2 dl sokeria

0,5 dl mantelilastuja

1 dl rusinoita

2–3 rkl perunajauhoja

1 dl kylmää vettä

Tarjoiluun:

kermavaahtoa

Huuhdo ruusunmarjat, liota niitä vedessä yön yli ja keitä samassa vedessä pehmeiksi. Siivilöi, lisää sokeri, mantelilastut, rusinat ja kylmään veteen sekoitetut perunajauhot. Kuumenna seosta koko ajan sekoittaen, kunnes se kiehahtaa. Tarjoa keitto kylmänä kermavaahdon kera.

Ruusunsiemenöljy

100 g ruusunmarjojen siemeniä

300 g mietoa ruokaöljyä

Paahda siemeniä kevyesti uunissa tai paistinpannulla 15 minuuttia, varo polttamasta niitä. Aja siemenet ja ruokaöljy nopeasti sileäksi tehosekoittimessa. Ole varovainen, ettet sekoita liian pitkään, sillä öljyn maku muuttuu helposti kitkeräksi. Anna öljyn maustua 1–14 vrk ja siivilöi.

Ruusunmarja-tomaattisose

1 kg tuoreita ruusunmarjoja

500 g tomaatteja

500 g raakaruokosokeria tai hunajaa

3 dl vettä sosekiloa kohden

Keitä ruusunmarjoja tomaattien kanssa 10 minuutin ajan. Soseuta ja purista seos siivilän läpi. Lisää makeutus ja vesi ja keitä miedolla lämmöllä muutaman minuutin ajan. Tölkitä seos kuumana.

Ruusunmarjapikkelsi

500 g ruusunmarjoja

3 dl vettä

5 neilikkaa

1 kanelitanko

pala inkivääriä

1 dl etikkaa

3 dl sokeria

Huuhtele ja halkaise ruusunmarjat ja poista niistä siemenet. Keitä marjat vedessä pehmeiksi. Pakkaa neilikka, kaneli ja inkivääri keittämisen kestävään pussiin tai suureen teesihtiin. Lisää marjojen joukkoon etikka, sokeri ja mausteet ja keitä seosta vielä 10–15 minuuttia. Poista mausteet. Tölkitä seos kuumana.

Artikkeli on julkaistu Aarteessa 5/20.

Siemenet ja karvat pois

  • Poista kiulukoiden verholehdet. Halkaise kiulukat ja poista siemenet lusikalla.
  • Siemenet irtoavat hedelmälihasta helpommin, jos halkaistuja kiulukoita pitää uunissa vähän aikaa.
  • Kiulukat voi kuivata huoneenlämmössä tai uunissa alle 50 asteessa luukku raollaan. Marjat kuivataan siemenineen tai siemenet voi poistaa ennen kuivaamista.
  • Siemenet on helppo poistaa kokonaisista tai puolikkaana kuivatuista kiulukoista ravistelemalla kiulukoita tölkissä, jolloin siemenet irtoavat ja putoavat tölkin pohjalle.
  • Kaikkein helpointa siemenet on poistaa siivilöimällä kypsä marjasose.
  • Kiulukoiden sisällä olevat karvat kannattaa poistaa, sillä ne saattavat ärsyttää suolistoa. Vaihtoehtoisesti kiulukat voi ryöpätä kaksi kertaa, minkä jälkeen karvat eivät enää aiheuta kutinaa.
  • Kuivatuista kiulukoista karvat voi hiertää käsin tai heilutella marjoja sihdissä ulkona, jolloin tuuli vie karvat. Teessä ja muissa juomissa karvat eivät haittaa.

Aiheeseen liittyvät artikkelit