Mustikka on metsiemme terveysherkku – myös sen lehdet kannattaa hyödyntää

Jutut 06.08.2020

Entisajan kilpahiihtäjät nauttivat energiajuomakseen mustikkasoppaa. Se ei olisi hassumpi valinta vieläkään.


Mustikka (Vaccinium myrtillus) ei ole musta vaan sininen. Silti useissa kielissä marjan nimi on johdettu sanasta musta. Yleensä mustikan pinnalla on sininen vahapeite, mutta metsässä kasvaa myös tummempia mustikoita, joilla ei ole sinistä vahapintaa.

Mustikan marjassa on runsaasti mangaania, joidenkin mittausten mukaan jopa 4,6 mg sadassa grammassa. Ravintoaineena mustikka on maailman parhaita antioksidantteja. Siinä on erittäin paljon antosyaaneja ja flavonoleja, erityisesti kversetiiniä. Marjassa on kaikkia B-vitamiineja, runsaasti folaattia ja hyvin paljon A-vitamiinia. Muiden marjojen tavoin se toki sisältää myös C-vitamiinia.

Marjassa on myös karotenoideja, muun muassa luteiinia ja zeaksantiinia, sekä paljon E- ja K-vitamiinia, kaliumia, vähän magnesiumia, jonkin verran kalsiumia ja fosforia, melko paljon rautaa ja jonkin verran sinkkiä, seleeniä, jodia sekä natriumia.

Kuivaa talveksi

Kuivatussa mustikkajauheessa on tiivistettynä mustikan runsaat kivennäisaineet ja polyfenolit. Siinä on paljon kaliumia, magnesiumia, kalsiumia, mangaania, fosforia, rautaa, sinkkiä sekä erittäin paljon rikkiä. Jauheessa on myös enemmän monityydyttymättömiä rasvahappoja kuin tuoreissa marjoissa.

Marjat voi kuivata hyötykasvikuivurissa tai uunissa ja jauhaa monikäyttöiseksi jauheeksi. Levitä tuoreet mustikat uunipellille leivinpaperin päälle. Kuivata uunissa 40–50 asteessa noin kaksi vuorokautta, kunnes marjat ovat kuivia ja rapsakoita ja ne voi murskata sormin.

Hienonna marjat jauheeksi tehosekoittimessa tai siivilän läpi. Säilytä jauhe lasipurkissa auringonvalolta suojattuna. Jauhe säilyy noin vuoden, kokonaisina kuivatut mustikat useita vuosia.

Pakastimessa marjat menettävät makeuttaan, ja kun käyttää leivonnaisiin pakastettuja mustikoita, sokeria kannattaa laittaa enemmän kuin vastapoimittujen mustikoiden kanssa.

Mausta rohkeasti

Mustikan maku sopii hyvin yhteen muun muassa mesiangervon, seljankukan, sitruunankuoren ja limetin sekä rukiin kanssa. Karjalankannaksella tuoreita, hieman sokeroituja mustikoita sekoitettiin hapanleipäpaloihin ja nautittiin maidon kanssa.

Mustikkaleivonnaisiin sopivia mausteita ovat esimerkiksi muskotti, neilikka, inkivääri, tähtianis ja kardemumma. Suolaisissa ruuissa mustikan makua täydentävät vaikkapa rosmariini, ruohosipuli ja maustepippuri.

Käytä mustikoita puuroissa ja leipäjauhojen seassa. Tee niistä siirappia tai makuhunajaa. Tuoreet mustikat rahkan, jogurtin ja maidon sekä viilin ja talkkunan kera ovat perinteikästä, maukasta kesäruokaa.

Heitä kourakaupalla mustikoita smoothieen tai tee niistä tuoremehua viinihapon avulla. Mustikka sopii myös suolaisten pikkelssien valmistamiseen.

Muista myös lehdet

Myös mustikan lehdissä on paljon terveellisiä ravintoaineita. Lehdet ovat antibakteerisia, ja ne pystyvät estämään ja hidastamaan lihatuotteiden rasvojen hapettumista. Keväällä ennen lehtiin puhkeamista mustikanvarvut sisältävät muun muassa paljon kromia ja C-vitamiinia.

Mustikan lehdet ovat hyvänmakuisia. Lehdet ja versonkärjet sopivat etenkin yhdessä muiden kasvien kanssa esimerkiksi teeksi, viherjauheeksi ja salaattiin, mustikankukat esimerkiksi juomiin, jälkiruokiin ja salaattiin. Mustikanvarvuissakin on makua. Ne voi upottaa juomaveden sekaan ja antaa veden seistä viileässä yön yli.

Versonkärjet, lehdet ja kukat voi kuivata tai pakastaa. Lehdet voi hiostaa ennen kuivaamista aromin voimistamiseksi. Liian varhain kerätyt lehdet mustuvat kuivattaessa.

Mustikat kasvavat tuoreissa kangasmetsissä. Marjat kypsyvät heinäkuussa, ja sato riippuu paljolti kukinta-­ajan säistä.

Mustikka-sipulisalaatti

4 dl tuoreita mustikoita

8–10 salottisipulia

1–2 tl tuoretta rosmariinia

Kuori sipulit ja leikkaa ne ohuiksi renkaiksi. Lisää tuoreet mustikat ja hienonna sekaan rosmariinia.

Mustikkaruispuuro

1 l vettä

1 tl suolaa

2,5 dl ruisjauhoja

4 dl mustikoita

Tarjoiluun:

0,5–1 dl hunajaa

25 g voita

Kuumenna vesi ja suola kiehuvaksi. Sekoita ruisjauhot joukkoon vispilällä. Keitä puuroa miedolla lämmöllä noin 30 minuuttia, kunnes puuro on sakea ja jauhot kypsyneet. Lisää mustikat ja keitä vielä noin 5 minuuttia. Tarjoa puuro hunajan ja voisilmän kera.

Rättänä eli mustikkakukko

250 g voita

1 dl hunajaa tai sokeria

5 dl ruisjauhoja

Täyte:

1 l mustikoita

1 dl hunajaa tai sokeria

1 rkl korppujauhoja

Hiero voi sokerin tai hunajan kanssa, lisää ruisjauhot ja sekoita tasaiseksi taikinaksi. Anna taikinan jähmettyä viileässä noin tunti.

Erota kolmannes taikinasta piirakan kanneksi. Kauli taikinapalat kahdeksi pyöreäksi levyksi.

Voitele pyöreä, melko syvä piirasvuoka ja vuoraa se isommalla taikinalevyllä. Sekoita täyte ja kaada se piirasvuokaan taikinan päälle. Nosta kansi päälle ja nipistele se reunoistaan kiinni pohjataikinaan. Paista 200 asteessa noin tunnin ajan. Tarjoa rättänä lämpimänä vaikkapa kermavaahdon tai vaniljajäätelön kanssa.

Mustikkatalkkuna

2 dl piimää tai luonnonjogurttia

2 dl mustikoita

2–3 rkl talkkunajauhoja

(sokeria tai hunajaa maun mukaan)

Sekoita kaikki ainekset lautasella ja makeuta halutessasi sokerilla tai hunajalla.

Mustikkapikkelssi

1 pieni sipuli

0,5 tl rosmariinia

2,5 dl punaviinietikkaa

3 rkl (ruoko)sokeria

1 tl suolaa

6 dl mustikoita

Kuori ja hienonna sipuli ja hienonna rosmariininlehdet. Laita etikka, suola ja sokeri kattilaan, lisää sipulisilppu ja rosmariinia ja keitä, kunnes suola ja sokeri ovat liuenneet nesteeseen. Lisää mustikat, kiehauta seos ja säilö puhtaisiin purkkeihin.

Mustikanlehtisnapsi

2 dl mustikanlehtiä

35 cl votkaa

0,5 dl hunajaa

Laita ainekset tiiviskantiseen lasipurkkiin ja anna maustua 3–6 kuukautta. Siivilöi ja pullota.

Artikkeli on julkaistu Aarteessa 6/20.

Pekka Fali
Mustikat kasvavat tuoreissa kangasmetsissä. Marjat kypsyvät heinäkuussa, ja sato riippuu paljolti kukinta-ajan säistä.

Sormet puhtaiksi

  • Ahkeran mustikan­poimijan tunnistaa sinisistä sormista. Mustikkaiset sormet saa puhtaaksi monin eri tavoin. Metsässä voit hieroa mustikkaisiin käsiin juolukoita, raakoja puolukoita tai rahkasammalta.
  • Kotona kädet puhdistuvat helposti hankaamalla sormiin hapanta ainetta ennen pesua. Sitruunamehu, raparperin halkaistu varsi, sitruunahappo ja etikka toimivat hyvin. Tai kokeile hiustenhoitoainetta.
  • Voit myös ripotella ruokalusikallisen sokeria kämmenelle ja puristaa sitruunan viipaleen tai sen mehua kostukkeeksi. Hankaa käsiä, jolloin sokeri toimii hankausaineena ja sitruuna valkaisee.

Lue lisää