Näin punot pajusta leipäkorin

Jutut 07.10.2020

Leipäkorin pohjana on koivukiekko. Punomiseen voi käyttää sekä pajua että luonnonkuitunarua. Pajua kerätään lehdettömään aikaan syksystä kevääseen.


Leipäkorin ainekset löytyvät läheltä, sillä koivua ja pajua suomalaisessa maisemassa riittää. Muista kuitenkin, että pajun- ja koivunoksien kerääminen ei kuulu jokamiehenoikeuksiin. Pajua voi myös ostaa pajun viljelijöiltä. Puukiekkoja ja luonnonkuitunaruja myydään askartelukaupoissa.

Erilaisia punontamalleja on paljon. Tässä leipäkorissa on keskellä pohjaa koivunoksasta sahattu kiekko, johon runkopajut on liimattu. Niiden ympärille on punottu kahdella pajulla yhtä aikaa, jolloin korista tulee napakka.

Luonnonkuitunaruksi kelpaa yhtä hyvin paksu juutti-, hamppu-, pellava-, puuvilla- tai sisalnaru kuin jämäkkä paperinarukin.

Pajut kerätään lehdettömään aikaan syksystä kevääseen. Jos punot tuoreesta pajusta, punos harvenee pajun kuivuessa. Kuivuneet pajut voi liottaa vedessä taipuisiksi. Viikon tai parin liotuksen jälkeen ne sopivat jälleen punontaan.

Tarvikkeet

  • koivukiekko (mallityössä halkaisija 8 cm)
  • pari kourallista ohutta lehdetöntä pajua punomiseen
  • noin 13 paksumpaa pajunoksaa runkopajuiksi
  • kerä luonnonkuitu­narua
  • käsisaha
  • pora ja paksumpien pajujen paksuinen puu­poran terä
  • oksasakset
  • puukko
  • puuliimaa
  • sakset
  • pyykkipoikia

Ohje on julkaistu Aarteessa 8/2020.

Aiheeseen liittyvät artikkelit