Mitä tummempi variksenmarja on, sitä enemmän siinä on antosyaaneja – Eniten hyviä yhdisteitä on marjan kuorissa

Jutut 03.09.2021

Pohjolan valoisat kesäyöt lisäävät tummanpuhuvan variksenmarjan antosyaanipitoisuuksia.


Variksenmarjat (Empetrum nigrum) eli kaarnikat on monissa tutkimuksissa todettu erittäin terveellisiksi marjoiksi. Ne ovat myös hyvin maukkaita.

Pohjanvariksenmarjan (ssp. hermaphroditum) marjat ovat suurempia ja mehukkaampia kuin etelänvariksenmarjan (ssp. nigrum). Siksi variksenmarja on ollut pohjoisessa paljon arvostetumpi kuin etelässä. Vaikka pohjoisen marja on etelänvariksenmarjaa satoisampi, kumpaakaan ei kannata väheksyä.

Marjat sammuttavat tehokkaasti janoa. Monien mielestä variksenmarja on parhaimmillaan raakamehuna joko sellaisenaan tai sitruunahapolla maustettuna.

 

Paljon C-vitamiinia

Variksenmarja on hyvä ravintokuidun ja flavonoidien lähde. Marjoissa on erittäin paljon antosyanidiineja. Marjassa on hieman B-vitamiinia, karotenoideja, kaliumia, kalsiumia, mangaania, fosforia, rautaa, sinkkiä, kuparia, natriumia, omena- ja bentsoehappoa sekä ursolihappoa.

Marjat sisältävät myös muun muassa fenoleita ja flavonoleja, joita on pohjanvariksenmarjassa enemmän. Variksenmarjan antioksidanttisuus on hyvin korkea.

Variksenmarja sisältää runsaasti C-vitamiinia. C-vitamiinipitoisuus vaihtelee kasvupaikan mukaan. Pitoisuudeltaan rikkaimpia ovat Siperiassa kasvavat marjat.

Variksenmarjan arvokkaimmat flavonoidit ovat antosyaanit ja proantosyanidiinit, jotka ovat väriaineita. Mitä tummempi marja, sitä enemmän se sisältää antosyaaneja. Pohjoisen valoisat kesäyöt lisäävät marjojen antosyaanipitoisuuksia. Yhdisteitä on erityisesti marjan kuorissa. Ne ovat erittäin terveellisiä, joten kuoria ei kannata siivilöidä pois.

 

Mehukas ja aromikas

Marjojen maku on mieto ja hieman hapan. Ne maistuvat mehukkailta ja viinimäisiltä.

Ne sopivat hyvin esimerkiksi mehuihin, viineihin, likööriin, hilloon, marmeladiin, siirappiin, smoothieen, soseeseen, nektariin, leipään, puuroon, talkkunan ja piimän kanssa, leivonnaisiin kuten raakakakkuun, jälkiruokiin ja marjaruokiin. Kokeile valmistaa marjoista siirappia.

Variksenmarja sopii kotiviinin valmistamiseen joko sellaisenaan tai yhdessä muiden marjojen kuten viinimarjojen, karpalon, puolukan, omenan tai karhunvadelman kanssa.

Erityisen hyvin variksenmarja sopii yhteen mustikan kanssa ja puolukan kanssa riistaruokien seuraksi. Myös pihlajanmarja antaa hilloon ja mehuun kivan säväyksen. Marjoja voi kokeilla erilaisiin teesekoituksiin. Se on myös hyvä ja luonnollinen väri­aine.

 

Hyvää riistan kanssa

Variksenmarja sopii liharuokiin, patoihin ja kastikkeisiin sekä kalanmaksan, mädin ja riekonmarjojen kanssa. Etenkin kuivattuna marja sopii lihan tai kalan maustamiseen. Kokeile sitä pohjoisten kansojen tapaan liha­keitossa.

Variksenmarjan makuparina voi kokeilla esimerkiksi pomeranssinkuorta tai minttua. Kuivattu variksenmarja sopii mysliin paahdettujen kaurahiutaleiden ja pähkinöiden kanssa.

Varpuja voi keittää teeksi tuoreena tai kuivattuina. Varvuilla on perinteisesti puhdistettu perattu kala.

Marjat voi kuivata tai pakastaa. Marjojen maku paranee jäätymisen jälkeen. Marjat säilyvät hyvin vedessä karpalon tavoin. Niiden avulla voi myös säilöä muita marjoja, esimerkiksi lakkoja, astiassa paksun variksenmarjakerroksen alla.

Marjat pysyvät kauniina ja kiinteinä vielä pakastamisenkin jälkeen. Variksenmarja sisältää sitruuna-, omena- ja bentsoehappoja, jotka pitävät mehun tai mehusta tehdyt hillot ja soseet raikkaina ja säilyvinä.

 

Variksenmarjapiirakka

150 g voita

2 dl sokeria

2 munaa

3 dl vehnäjauhoja

1,5 tl leivinjauhetta

Täyte:

7 dl variksenmarjoja

200 g maitorahkaa

1 kananmuna

1 dl maitoa tai kaurakermaa

1,5 dl sokeria

Vaahdota voi ja sokeri ja sekoita joukkoon munat. Lisää seokseen jauhot ja leivinjau­he. Levitä taikina tasaisesti piirakkavuokaan.

Levitä taikinapohjan päälle variksenmarjat. Sekoita maitorahkaan kananmuna, maito ja sokeri. Lisää rahkatäyte variksenmarjojen päälle. Paista piirakkaa 200-asteisessa uunissa noin 30–35 minuuttia, kunnes pinta saa hieman kullankeltaista väriä.

Variksenmarjamarinadi

2–3 valkosipulinkynttä

2,5 dl variksenmarjoja

2,5 dl karpaloita

0,5 dl fariinisokeria tai hunajaa

1 rkl tuoretta tai 1 tl kuivattua timjamia

1 tl pomeranssinkuorta

0,5 dl oliiviöljyä

1–2 tl laadukasta merisuolaa

(punaviiniä tai karpalomehua)

Kuori ja murskaa valkosipulinkynnet. Soseuta marjat sauva- tai tehosekoittimella. Lisää muut ainekset. Jos marinadi on mielestäsi liian paksua, voit lisätä hieman nestettä, esimerkiksi punaviiniä tai karpalomehua. Tarkista lopuksi maku ja lisää tarvittaessa suolaa tai muita mausteita.

Käytä marinadia esimerkiksi lihavartaiden grillaamiseen tai pihvien marinoimiseen.

Variksenmarjakastike

4 dl variksenmarjoja

2 dl fariinisokeria

3 rkl sitruunamehua

1 rkl tuoretta tai 1 tl kuivattua minttua

0,75 dl vettä

Jauha marjat. Laita marjat, sokeri, mausteet ja vesi paistinpannuun ja kypsennä 5–10 minuuttia. Tarjoa kastike kuumana esimerkiksi jäätelön kanssa.

Variksenmarjatoffee

2 dl variksenmarjoja

2 dl kuohukermaa

4 dl sokeria

2 rkl vaaleaa siirappia

Soseuta variksenmarjat. Vuoraa pieni metallivuoka leivinpaperilla. Sekoita kaikki aineet kattilassa ja kiehauta seos koko ajan sekoittaen. Keitä seosta, kunnes lämpömittari näyttää sen lämpötilaksi 127–128 astetta. Kaada seos vuokaan ja anna jäähtyä. Leikkaa levy paloiksi ja säilytä toffeet viileässä.

Vinkki! Marjatoffeet sopivat hyvin joulunajan makeisiksi.

Artikkeli on julkaistu Aarteessa 11/2020.

Maarit Cederberg
Variksenmarjat kypsyvät heinäkuun loppupuolella, ja niitä voi kerätä vielä seuraavana keväänä.

Tunturien arvomarja

  • Etelä-Suomessa kasvava etelänvariksenmarja viihtyy karuilla rämeillä ja kalliomäillä. Pohjanvariksenmarja eli kaarnikka viihtyy tunturimaastossa, kankailla ja paljakoilla. Sen marjat ovat makeita, meheviä ja aromaattisia.
  • Variksenmarjaa on helppo poimia, eikä se värjää käsiä. Sillä on pitkä poiminta-aika, ja se säilyy erittäin hyvin. Pakastimessa marjat pysyvät kauniina ja kokonaisina myös sulattamisen jälkeen.
  • Variksenmarja on hyvä ruokien ja juomien värjäämiseen. Kannattaa kuitenkin varoa, sillä sen väri tarttuu herkästi keittiön pintoihin.

Aiheeseen liittyvät artikkelit