Näin nikkaroit puisen penkin

Jutut 01.04.2021

Pikkupenkeille on aina tarvetta kotona ja puutarhassa. Käytä ylijäämäpuuta tai kierrätysmateriaalia tai hanki uutta, höylättyä lautaa.


Kotona pienen penkin paikka voi olla eteisen istuimena, ruokailuryhmän osana, saunan pukuhuoneessa tai ikkunan alla kukkapöytänä. Istuimille on tarvetta myös parvekkeella, terassilla ja puutarhassa.

Nikkaroi penkki ylijäämäpuusta tai kierrätysmateriaalista tai hanki uutta, höylättyä lautaa. Puulajin voit valita oman mieltymyksesi tai saatavuuden mukaan.

Jos haluat päästä mahdollisimman helpolla, sahauta penkin osat liikkeessä, jolloin sinulle jää vain kokoaminen ja viimeistely. Mallipenkki on koottu ruuvaamalla, mutta yhtä hyvin voit naulata osat yhteen. Mallipenkki on 800 mm pitkä, 400 mm leveä ja 500 mm korkea. Se mitoitettiin parvekkeelle.

Puun pinta kannattaa suojata kulutusta, likaa, kosteutta ja aurinkoa vastaan. Käsittele penkki kosteutta hylkiväksi varsinkin silloin, jos sen paikka on ulkona.

Erilaisissa puunsuoja-­aineissa, kuten öljyissä, vahoissa, tervatuotteissa ja maaleissa, on valinnanvaraa ja väreissä vaihtoehtoja. Kysy myyjältä, jos et ole varma pintakäsittelytuotteen sopivuudesta ajattelemaasi käyttöön.

Tarvikkeet

Noin 260 cm höylättyä rimaa (45 x 45 mm)

Noin 480 cm höylättyä lautaa (90 x 28 mm)

Saha tai sirkkeli

Mitta ja kynä

Hiomapaperia

Noin 10 kpl pitkiä puuruuveja (70 x 4,5 mm)

Noin 40 kpl lyhyem­piä puuruuveja (55 x 4,5 mm)

Pora ja ruuveihin sopiva kärki

Tee näin (katso kuvalliset ohjeet alta)

1. Sahaa rimasta 4 kpl 472 millimetrin ja 2 kpl 310 millimetrin mittaista kappaletta. Rimoista tulee penkin jalat.

2. Sahaa laudasta 2 kpl 800 millimetrin ja 8 kpl 400 millimetrin mittaista kappaletta. Laudat tulevat istuinkanneksi sekä tukirakenteeksi.

3. Hio kaikki sahausjäljet hiomapaperilla siisteiksi.

4. Kokoa jalkaosat ruuvaamalla 310 millimetrin mittaiset rimat 472 millimetrin mittaisten rimojen väliin kahdella pidemmällä ruuvilla jokaisen liitoksen kohdalta. Kiinnitä 800 millimetrin pituiset laudat jalkakehikoiden sisäpuolelle yläreunaan parilla lyhyemmällä ruuvilla jokaisen liitoksen kohdalta.

5. Ruuvaa istuimen jokainen lauta runkoon tasaisin välein aloittaen reunimmaisista laudoista. Kiinnitä jokainen lauta neljällä lyhyellä ruuvilla.

6. Siisti ruuvauskohdat hioma­paperilla.

7. Valitse penkin pintakäsittelyyn sopiva aine käyttö­tarkoituksen mukaan. Käsittele penkki ohjeiden mukaan halutun sävyn ja suojan aikaan­saamiseksi.

Ohje on julkaistu Aarteessa 3/2021.

Aiheeseen liittyvät artikkelit