Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Maitohorsmaa kannattaa etsiä hakkuuaukoilta – versoja voi syödä kuten parsaa, nuoret lehdet sopivat salaattiin

Horsma on monikäyttöinen kasvi ja herkkua lautasella. Katso jutun lopusta resepti maitohorsma-banaanikakkuun.
Kuva: Raija Kivimetsä

Moni maitohorsmaa himoitseva tietää tarkalleen, mistä kasvia kannattaa etsiä. Kun suuntaa kulkunsa hakkuuaukoille, voi olla huoletta: satoa kyllä riittää. Kasvi on karujen paikkojen kaunistaja, joka viihtyy tulipalojen kulottamilla mailla ja hakkuuaukeilla.

Vanha kansa on kutsunut maitohorsmaa rieskaruohoksi, hepohännäksi, paloruohoksi, maitiaiseksi, tuliheinäksi ja rentunruusuksi. Minulle maitohorsma on ihastuttavan monipuolinen arvokasvi, joka tarjoilee niin makuelämyksiä kuin silmäniloakin.

Joka kevät olen tarkkana, sillä heti kun routa on väistynyt ja aurinko lämmittänyt lumen alta paljastunutta maata, luvassa on herkkua.

Köyhän miehen parsaa

Maitohorsman vihertävän viinin­punaiset, palmumaiset versot ovat köyhän miehen parsaa, joka mielestäni päihittää tavallisen parsan maun ja suutuntuman.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Mikä onkaan ihanampaa kuin pannulla voissa kuullotettu rentunruusuparsa mausteenaan hieman sitruunamehua ja sormisuolaa. Siitä alkaa kevät!

Maitohorsma on monikäyttöinen kasvi. Parsavaiheen jälkeen kasvin nuoret lehdet sopivat salaatteihin, munakkaisiin, ohukaisiin, paistoksiin, keittoihin ja smoothieen. Ne ovat maultaan raikkaita ja mietoja. Lisään niitä mielelläni myös veitsipestoon eli villiyrteistä tehtyyn hakkelukseen muiden villivihannesten kumppaniksi.

Kasvin aniliininpunaisia kukkia käytän leivontaan, juomiin ja salaatteihin. Teen niistä myös kukkasokeria ja -suolaa.

Aromikasta teetä

Maitohorsma on oiva teeyrtti. Kasvin vihreistä, nuorista lehdistä saa aromikasta teetä, kunhan lehdet hiostetaan eli fermentoidaan ennen niiden nopeaa kuivattamista teeksi.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Ilman fermentointia horsmateen maku on vaatimaton, mutta hiostaminen nostaa esiin lehtien kukkean ja jopa hedelmäisen maun.

Horsmateen juomisesta on tukea terveydelle. Siitä hyötyvät suoliston limakalvovaivojen ja ruuansulatusongelmien kanssa kamppailevat.

Teetä nauttimalla voi helpottaa jännitysperäisiä vatsakipuja, närästystä tai suolisto­katarria.

Maitohorsmateellä voi helpottaa oloaan silloinkin, kun tekee muutoksia omaan ruokavalioonsa. Itse juon aina paria viikkoa ennen ulkomaanreissua maitohorsmateetä, sillä se lisää ruuansulatusentsyymien tuotantovalmiutta.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Horsmateellä voi yrittää ehkäistä myös turistiripulia, kun teetä siemailee ulkomaanmatkan aikana. Pieni pussillinen kuivattua maitohorsmaa on helppo kantaa mukana reissuilla.

Miehen paras ystävä

Maitohorsma on superruokaa, joka hätätilanteessa auttaa erämaahan eksynyttä pysyttelemään hengissä. Kasvissa on melko runsaasti proteiineja (5 g/100 g) samoin kuin karotenoideja, hivenaineita, B-­vitamiineja ja C-vitamiinia.

Vaikka maitohorsma on olemukseltaan kuningatarmainen varsinkin ollessaan kukassa, kasvi on kuitenkin miehen ikioma auttaja. Maitohorsma tunnetaan miehen eturauhasvaivojen ehkäisijänä.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Hyödyn saa syömällä horsmaa tai juomalla horsmanlehtiteetä. Jos eturauhasvaivat ovat jo hankaloittamassa elämää, horsmaa voi käyttää uutteena eli tinktuurana.

Gluteenittomasta baanikakusta voi muokata myös ketoilijalle sopivan version.
Gluteenittomasta baanikakusta voi muokata myös ketoilijalle sopivan version. Kuva: Raija Kivimetsä

Maitohorsma-banaanikakku

2 isoa, tummunutta banaania

noin 3 dl tuoreita maitohorsmankukkia (tai 1 dl kuivattuja)

3 luomumunaa

1 dl raakaruokosokeria

1,5 dl kylmäpuristettua neitsytoliiviöljyä

2–3 rkl luomusitruunan mehua

vajaa 3 dl gluteenitonta kaurajauhoa

1 dl mantelijauhoa

2 tl leivinjauhetta

vajaa 1 tl suolaa

2 tl vaniljasokeria

0,5 tl jauhettua pomeranssinkuorta

(2–3 soseutettua Medjool-taatelia)

Vuokaan:

1 rkl voita

 

Soseuta ylikypsät banaanit haarukalla ja kaada sose kulhoon.

Sekoita banaanisoseen joukkoon puuhaarukalla maitohorsmankukat, kananmunat, sokeri, oliiviöljy, sitruunamehu, jauhot, joihin olet sekoittanut leivinjauheen, sekä mausteet.

Sekoita kakkutaikina tasaiseksi ja kaada se voideltuun, pitkulaiseen kakkuvuokaan.

Kypsennä kakku 175-asteisessa uunissa noin 50–60 minuuttia.

Anna kakun jäähtyä hetki ennen tarjoilua. Nauti kahvin, teen tai vaikkapa kuohuviinin kanssa.

 

Artikkeli on julkaistu Aarteessa 4/21.

Muista!

  • Maitohorsma leviää paljaille maille tehokkaasti valtavan siemennyksensä ansiosta. Yksi kasvinverso voi kasvukauden aikana tuottaa jopa 80 000 siementä. Nuo keveät, valkeat siementöyhdöt voivat kulkeutua tuulen mukana pitkiäkin matkoja.
  • Vahva horsmatee tunnetaan suun ja nielutulehdusten hoitajana. Kokeile maitohorsmateetä suun kurlauk­seen kaupan suu­vesien sijasta.
  • Jos saat pintahaavan, maito­horsman lehteä voi käyttää piharatamon ja siankärsämön lehtien tapaan haavan hoitamiseen ja veren­vuodon tyrehdyttämiseen.

Metsäpalvelu

Miltä metsäsi näyttää euroissa? Katso puun hinta alueittain ja hintojen kehitys koko Suomessa.