Tiesitkö, että sauniot ovat herkullisia mausteyrttejä? – Ne sopivat suolaisten ruokien maustajiksi, juomiin ja jälkiruokiin

Jutut 15.07.2021

Pelto- ja pihasaunio ovat tuttuja ja yleisiä luonnonkukkia mutta myös kiinnostavan makuisia maustekasveja.


Sauniot ovat herkullisen makuisia mausteyrttejä. Peltosaunio eli saunakukka (Tripleurospermum inodorum) kasvaa yleisesti pelloilla ja joutomailla. Pihasaunio (Matricaria discoidea) kasvaa yleisenä pihapoluilla. Se kestää hyvin tallaamista. Kamomillasaunio (Matricaria chamomilla) kasvaa luonnossa harvinaisena.

Monipuolinen kamomillasaunio

Aromikkaan tuoksuisen kamomillasaunion kemiallinen koostumus on vaihteleva. Haihtuvassa öljyssä on yli 120 ainesosaa. Siinä on muun muassa eteeristä öljyä, kumariinia, flavoni­glykosideja, karvasaineita, lima-aineita, salisyylihappoa, proteiinia, rasvaa, niasiinia sekä B3-, B1- ja C-vitamiineja.

Kamomillasaunion kukinnot sopivat erilaisiin yrttijuomiin.

Kamomilla on antiseptinen ja lievittää vatsakipuja sekä poistaa kouristuksia kehosta. Jäähtynyt kamomillatee toimii erinomaisesti voiteena haavoihin ja hyönteisten puremiin iholla. Kamomillatee alentaa kuumetta ja poistaa tulehduksia kehosta. Erityisesti se sopii kurkun ja äänielinten väsymyksen ja kramppien lievittämiseen.

Mauste kasvaa kotipolulla

Pihasaunio sisältää paljon haihtuvaa öljyä, kumariinijohdoksia ja flavonoideja.

Pihasaunion maku on voimakas. Sitä on verrattu ananaksen, lakritsin ja eukalyptuksen makuun. Huippukokit suosittelevat pihasaunion käyttämistä muun muassa vadelmaruokien ja mansikoiden maustamiseen.

Lehdet ja kukat sopivat mainiosti esimerkiksi salaattiin, fetajuuston seuraksi, perunasalaattiin, sitruunaruokiin sekä hunajan, maksan, kalan, vihannesten, vaalean lihan ja lintupaistin kera. Nupun eli vielä avautumattoman kukan makua kehutaan erityisesti.

Pihasaunion maku on aluksi hieman terävä, sitten maukas ja aromaattinen.

Saunioita voi laittaa esimerkiksi salaattiin. Erityisesti peltosauniota käytetään tillin asemesta esimerkiksi keitetyille perunoille tai kalan graavaukseen.

Saunioita voi käyttää erilaisten juomien, kuten boolin, snapsin, liköörin, siman tai yrttioluen valmistamiseen. Erityisesti varret sopivat juomiin.

Saunioista voi valmistaa makeisia, jäätelöä, jälkiruokia, leivonnaisia ja hyytelöitä, tai niitä voi lisätä aasialaistyyppisiin wokkiruokiin kypsennyksen loppuvaiheessa. Kukista voi kokeilla valmistaa pikkelssiä.

Sauniot sopivat mainiosti teeksi, ja ylijääneen teen voi käyttää ihonhoitoon. Saunioita voi kuivata ja pakastaa. Ilmalla täytetyssä muovipussissa jääkaapissa ne säilyvät käyttökelpoisina useita päiviä keräämisen jälkeen.

Meloni-homejuusto-marja-alkupala

puolikas hunajameloni

100 g stilton- tai gorgonzolajuustoa

1 l mansikoita tai metsävadelmia

5 dl kirsikoita

Päälle:

4–6 rkl pihasaunion kukkia ja lehtiä

Paloittele hunajameloni ja homejuusto kuutioiksi. Perkaa mansikoista kannat. Poista kirsikoista kivet. Hienonna pihasaunion kukat ja lehdet.

Asettele ainekset tarjoiluvadille vierekkäin. Ripottele pihasaunio muiden ainesten päälle.

Vinkki! Keitä mansikan kannoista yrttitee.

Peltosaunio-perunasalaatti

2–3 keitettyä perunaa

100 g vuohenjuustoa

0,5 dl voikukanlehtiä ilman lehtiruotia tai suurempien lehtien kärkiosia

2 rkl peltosaunion lehtiä

1 dl aurinkokuivattua tomaattia öljyssä

salaatinlehtiä

Kuori ja kuutioi perunat. Viipaloi vuohenjuusto. Silppua voikukan ja peltosaunion lehdet. Leikkaa aurinkokuivatut tomaatit sopiviksi suupaloiksi. Revi salaatinlehdet pieniksi paloiksi.

Sekoita kaikki ainekset ja kaada päälle aurinkokuivattujen tomaattien öljyä kastikkeeksi.

Pihasauniovohvelit

0,5 dl pihasaunion lehtiä

2,5 dl vehnäjauhoja

2 dl ohra- tai grahamjauhoja

1 rkl sokeria

1 tl leivinjauhetta

0,25 tl suolaa

1 muna

2 rkl sulatettua voita

3,5 dl kivennäisvettä

(0,5 dl hienonnettua, kuivattua nokkosta)

Hienonna pihasaunio pyöreäpohjaisessa kulhossa keittiösaksilla. Sekoita jauhot, sokeri, leivinjauhe ja suola. Lisää joukkoon muna, voisula ja puolet kivennäisvedestä sekä halutessasi kuivattua nokkosta. Sekoita hyvin. Lisää kivennäisvettä pienissä erissä, jos on tarvetta. Taikinan tulee jäädä paksuhkoksi. Lämmitä vohvelirauta kuumaksi ja ala paistaa.

Vinkki! Tarjoa vohvelien lisukkeena murskattuja, tuoreita mansikoita tai mansikkahilloa sekä ruusu­kermaa.

Ruusukerma

2 dl kermavaahtoa

2 dl rahkaa

2 tl sokeria

hunajaa maun mukaan

0,5 dl pihasaunion kukintoja

2–4 rkl murskattuja ruusun terälehtiä tai 1–3 tl ruususiirappia tai appelsiininkukkavettä

Vaahdota kerma ja lisää siihen rahka. Mausta seos sokerilla ja hunajalla. Murskaa pihasaunion kukinnot ja ruusun terälehdet. Sekoita yrtit kermaseokseen ja tarjoa ruusukerma vohveleiden kanssa.

Pihasauniolla maustettu broileripata

500 g broilerisuikaleita

50 g voita

1 tl korianterijauhetta

1 tl kurkumajauhetta

5 dl kookosmaitoa

2 dl vettä

0,5–1 dl pihasaunion kukkia ja lehtiä

suolaa

mustapippuria

Paista broilerisuikaleet voissa korianterin ja kurkuman kanssa. Lisää kookosmaito ja vesi. Anna hautua hiljaisella lämmöllä 20–30 minuuttia, kunnes liha on varmasti kypsää.

Silppua pihasaunion kukat ja lehdet. Lisää pihasauniosilppu, mausta suolalla ja pippurilla ja tarkista maku. Tarjoile pataruoka riisin kanssa.

Artikkeli on julkaistu Aarteessa 4/2019.

Aino Saarikivi
Saunakukka eli peltosaunio on joutomaiden tuttu kasvi, joka kukkii heinä-elokuussa.

Varoituksen sanoja

  • Mykerökukille allergiset saattavat saada oireita saunioiden nauttimisesta. Myös koivulle herkät ihmiset voivat saada oireita.
  • Saunioiden pitkä­aikainen, jatkuva käyttö voi aiheuttaa allergioita. Hyvin suuret kerta-annokset voivat aiheuttaa pahoinvointia. Saunioiden kumariinit saattavat sekoittaa verenohennus­lääkitystä.
  • Saunioiden sisältämä seskviterpeenilaktoni saattaa aiheuttaa iho­tulehdusta, nokkosrokkoa, limakalvonturvotusta ja hengitysvaikeuksia.
  • Kamomilla vaikuttaa kuukautiskiertoon ja stimuloi kohtua. Suurten määrien nauttimista ei suositella raskauden ja imetyksen aikana.

Aiheeseen liittyvät artikkelit