Näin nikkaroit monikäyttöisen sivupöydän

Jutut 06.09.2021

Sivupöytä on helppo nikkaroitava varsinkin, jos sahautat osat puutavaraliikkeessä. Viimeistele pöytä esimerkiksi maalilla tai öljyllä.


Pienille pöydille on käyttöä kotona ja mökillä. Sijoita sivupöytä nojatuolin viereen lukutoukan iloksi tai vaikka makuuhuoneeseen yöpöydäksi. Kätevä kaluste palvelee myös parvekkeella.

Pöydän voi nikkaroida liimapuulevystä tai leveästä lankusta. Valitse materiaali käyttötarkoituksen mukaan. Jos kotoa löytyy kierrätys­materiaalia, aina parempi.

Liimapuulevy näyttää hyvin erilaiselta kuin höyläämätön lankku, joten valitse itseäsi parhaiten miellyttävä tyyli. Jos sahautat kappaleet valmiiksi puutavaraliikkeessä, sinulle jää vain kokoaminen.

Valmiin pöydän pinnan voi maalata, lakata, öljytä, petsata tai vaikkapa vahata.

Tarvikkeet

28 mm paksua liimapuulevyä

hiomapaperia

pora ja 8 mm:n puuporanterä

8 x 40 mm puu­tappeja (30 kpl:n pussi)

puu­liimaa

mitta

kynä ja kumi

pari kolme puristinta liimauksen ajaksi

Tee näin (katso kuvalliset ohjeet alta)

1. Sahaa tai sahauta liimapuulevystä kuusi kappaletta: 1 kpl 600 x 300 x 28 mm, 1 kpl 300 x 172 x 28 mm, 2 kpl 300 x 300 x 28 mm, 1 kpl 300 x 272 x 28 ja 1 kpl 372 x 300 x 28 mm. Hio sahausjäljet tasaisiksi hiomapaperilla.

2. Aseta kappaleet taustalevyn päälle, jolloin pöydän malli on helpompi hahmottaa. Kokoa ensin S-kirjaimen mallinen osa ja kiinnitä se taustalevyyn. Kiinnitä jokainen kappale toisiinsa kolmella puutapilla. Merkitse tappien paikat tasaisin välein jokaiseen puulevyyn.

3. Poraa tapeille reiät merkintöjesi mukaan.

4. Liimaa aina kaksi kappaletta toisiinsa. Lisää reikiin ja liitosreunoihin puuliimaa, paina puutapit paikalleen ja kohdista kappaleet tiukasti toisiinsa puristaen. Jos tarvitset kappaleiden yhdistämiseen vasaraa, laita vasaran ja pöytälevyn väliin pala ylimääräistä puulevyä tai laudan pätkä, jotta pöydän pintaan ei tule vasaranjälkiä. Pyyhi ylimääräinen liima pois levyjen pinnasta ja kiinnitä puristimet tehostamaan liimausta.

5. Kiinnitä lopuksi S-kirjaimen muotoinen osa taustalevyyn ja kuivata kunnolla. Kumita tai hio tappien paikkamerkinnät pois ja käsittele puun pinta haluamallasi tavalla.

Ohje on julkaistu Aarteessa 7/2021.

Aiheeseen liittyvät artikkelit