Puu on taas suosittu lattia-, seinä- ja kattomateriaali – Esimerkiksi paneeliseinä on kokenut renessanssin, sanoo sisustusarkkitehti

Jutut 05.10.2021

Puiset pinnat tuovat sisustukseen lämpöä ja kodikkuutta. Kysyimme sisustus­arkkitehdiltä sekä valmistajilta, millaiset puuseinät ja -lattiat ovat nyt suosittuja.


Puun käyttö sisustamisessa on viime vuosina kasvanut kohisten. Siitä on osaksi kiittäminen maailmanlaajuista trendiä. 2000-luvun alun kertakäyttökulttuuri ja keinomateriaalit ovat väistymässä, ja tilalle ovat tulleet kestävämmät arvot ja eko­logiset luonnonmateriaalit.

Sisustusarkkitehti Kristiina Michelsson kertoo, että puun suosio sisustuksessa näkyy varsinkin paneloinnin lisääntymisenä. Vielä jokin aika sitten vanhanaikaiseksi mielletty paneeliseinä on kokenut renessanssin, samoin kuin 50-luvun rimaseinät ja -katot sekä sormipaneelit.

Lattiamateriaaleista varsinkin lauta- ja lankkulattioiden kysyntä on Michelssonin mukaan kasvanut huimasti. Erityisesti leveät lattialaudat ovat haluttuja.

”Vanhojen puusisustusmuotojen lisäksi on löydetty uusia tapoja käyttää puuta, esimerkiksi erilaisissa listoituksissa tai asentamalla parketti- ja lattiamateriaaleja seiniin ja kattoon. Myös puun uusiokäyttäminen on tullut muotiin.”

Laaja sävykirjo

Tällä hetkellä puu saa näyttää puulta. Puun omat värit tai omaa väriä lähellä olevat, hieman vaalennetut sävyt ovat nyt seinä- ja lattiapinnoissa suosittuja.

”Sävykirjo on laaja. On valko- ja harmaapestyä puuta, kokonaan harmaata, lämmintä vaaleata puuta ja vaikka mitä. Teknologia on lisäksi kehittänyt lakkatuotteita, joilla puupaneelin oma sävy säilyy eikä pigmentöidy kellertäväksi ikääntyessään”, Michelsson sanoo.

Parkettivalmistaja Timberwisella on huomattu kuluttajien kasvanut kiinnostus havupuusta, kuten lehtikuusesta tai männystä, tehtyihin lattioihin. Kesämökeillä mäntypinnat halutaan jälleen jättää esiin, ja perinteistä mäntylattiaa asennetaan nyt myös uusiin omakotitaloihin, kertoo Timberwisen brändijohtaja Laura Lankinen.

”Monia kiinnostaa luonnollinen, oksaisempi havupuuilme. Nuorille aikuisille myös koivu tuntuu olevan mielenkiintoinen, kotimainen lattiamateriaali.”

Timberwise
Joanna Laajiston suunnittelema Punos-designparketti on Timberwisen uusin kuvioparketti. 14 mm paksun, kolmikerroksisen parketin pohjaviilu on kotimaista kuusta, välirakenne kotimaista koivuvaneria ja pintasäle keskieurooppalaista tammea. Yhden laatan mitat 1 050 x 1 050 mm tai 770 x 770 mm, hinta alkaen 195 e/m2.

Valkoista ja mustaa

Vaikka parketeissa suosituimpia ovat Lankisen mukaan edelleen luonnolliset, hieman vaalennetut tammen sävyt, myös ruskeat ja tummat lattiat alkavat pikkuhiljaa tehdä tuloaan.

Puisia sisä- ja ulkoverhoustuotteita valmistavan Siparilan toimitusjohtaja Juha Sojakka sanoo, että aidon puun värin lisäksi seinissä suosiossa ovat edelleen myös viime vuosien trendivärit harmaa, musta ja valkoinen.

”Harmaa sopii moneen paikkaan, ja valkoinen on aina suosittu, koska se antaa tilan tuntua.”

Toisaalta saunapinnoissa on Michels­sonin mukaan nähtävissä musta trendi.

”Saunoissa käytetään nyt mustattua, noettua puuta, mustia saunapaneeleita ja erilaisia käsittelyjä. Hiilenmustalla saunasuojakäsittelyllä saadaan aikaan savusauna­mainen ulkonäkö.”

Puun syyt esiin

Puun omaa luonnetta ja ulkonäköä korostetaan käsittelemällä pinnat eläviksi. Puun oksat ja syyt saavat näkyä ja tuntua.

”Koska haluamme käyttää kotimaista havupuuta, joissa on myös paljon oksia, olemme jo pitkään tehneet struktuuripaneeliimme karhean pinnan. Esimerkiksi kuusituotteessamme jätämme nykyään halkeilleet oksat näkyviin”, Juha Sojakka kertoo.

Rustiikkinen vaikutelma saadaan aikaan esimerkiksi hiekka- tai soodapuhalletuilla tai harjatuilla puupinnoilla. Myös erilaiset pintakäsittelyt, kuten öljyvahaus tai mattalakkaus, tuovat puupinnan kolmiulotteisuuden ja syyt esiin.

”Rouhea pinta on trendi, joka on tullut niin seiniin, lattioihin kuin sisustuslevyihinkin, ja sitä kopioidaan myös laminaateissa. Puun suosiosta kertoo se, että muidenkin tuotteiden valmistajat haluavat tarjota puun näköistä mate­riaalia”, sanoo Michelsson.

Lunawood / Sami Tirkkonen
Lunawoodin Luna Triple Shadow -paneelin (32 x 140 mm) syvään uurrettu profiili luo kolmiulotteisen rimaseinäefektin. Se on valmistettu kotimaisesta kuusesta, joka lämpökäsitellään ilman kemikaaleja Iisalmen tehtaalla. Saatavana hyvin varustelluista puutavaraliikkeistä. Paneelia voi käyttää ala­katoissa (kuvassa), seinissä ja saunoissa.

Sommitellut kuviot

Myös sileillä ja hillitymmillä seinä­pinnoilla on edelleen paikkansa, Juha Sojakka muistuttaa.

Rauhallisten pintojen pariksi voi myös yhdistää näyttävän tehosteseinän. Tehoste­seinä voi olla vaikkapa sormipaneelista tehty sängynpääty tai seinä, johon on sommiteltu palamaisesta sisustuspaneelista erilaisia kuvioita.

Kuviot ovat löytäneet tiensä erityisesti parketteihin. Erilaisilla ladonnoilla aikaan saadut kuvioparketit ovat Laura Lankisen mukaan nyt kysyttyjä.

”Suosituimmat kuviot ovat siksakkimainen kalanruoto sekä chevron­-ladonta eli keihäänkärki- tai nuolikuvio. Myös kolmiomaisista ja punosmaisista ladontamalleista pidetään paljon.”

Artikkeli on julkaistu Aarteessa 8/2021.

Jukola Industries
Konnevedeltä kotoisin oleva Jukola Industries valmistaa persoonallisia, kolmiulotteisia puu­pintoja koneellisesti algoritmien ja automatiikan avulla. Kuvioituja pintoja syntyy niin lautoihin, hirsiin kuin levyihinkin. Kuvan sisustuspaneeli on tehty suomalaisesta männystä. Tuotteita valmistetaan räätälöidysti asiakkaan toiveiden mukaan.

Aiheeseen liittyvät artikkelit