Jutut 20.10.2017

Jalla Board -lonkkarit tehdään käsityönä suomalaisesta koivusta ja amerikkalaisesta pähkinäpuusta.

Viime vuoden lopulla kaksi Board Members Oy:n perustajajäsentä, Minna Ylilehto ja Matleena Aarikallio, työskentelivät Vuolle Setlementin turvapaikanhakijoita aktivoivassa hankkeessa Oulussa. Heidän tehtävänään oli pohtia, millä keinoilla turvapaikkapäätöstä odottaville turvapaikanhakijoille saadaan mielekästä tekemistä.

”Huomasimme, että moni heistä oli käsistään taitava”, Aarikallio sanoo.

Pian kuvaan astui Arttu Tavia, Vuolteen työntekijöiden pitkäaikainen ystävä ja puukäsitöiden taitaja. Hän ehdotti, että voisi alkaa ohjata maahanmuuttajille puutyöryhmää. Kun puukäsityötunneilla tyypillisesti veistetään linnunpönttöjä, Tavia ehdottikin, että työn alle otettaisiin longboard eli lonkkari.

”Ajatus oli niin riemastuttava, että idea myytävästä tuotteesta alkoi kehittyä nopeasti. Kevättalvella ryhdyimme valmistelemaan puutyöryhmän irrottamista hankkeesta. Kesäkuussa perustimme Board Members Oy:n”, Aarikallio kertoo.

Petteri Löppönen / Lumo Image
Jalla Board on 110 cm pitkä. Se tehdään koivusta ja pähkinäpuusta.

Merkityksellistä työtä

Liiketoiminnan ytimenä on tukea haastavassa työllistymistilanteessa olevia ihmisiä, tehdä piilossa oleva osaaminen näkyväksi ja valjastaa se yhteiskunnan voimavaraksi.

”Turvapaikanhakijat saavat mahdollisuuden aidosti osallistua, tehdä työtä ja vähentää yhteiskunnan kulutaakkaa. Sosiaalimenot verotuloiksi, siinä se yksinkertainen kaava, jota kohti lähdetään pyrkimään”, Aarikallio kertoo.

”Jalla Board on olemassa siksi, että se voi työllistää mahdollisimman monta työelämän ulkopuolella olevaa käsityöosaajaa. Tämä on toiminta-ajatuksemme: työ luo hyvinvointia, työ ja hyvinvointi kehittävät yhteiskuntaa”, jatkaa Arttu Tavia, yrityksen toimitusjohtaja.

Liiketoiminta alkoi virallisesti heinäkuussa, kun verkkokauppa avattiin. Verkkokaupan kautta tilauksia on tullut tasaiseen tahtiin. Tällä hetkellä lonkkareita valmistaa irakilainen turvapaikanhakija Saman Hamisharif.

”Kun opiskelin kotimaassani puusepäksi, meille kerrottiin suomalaisesta puusta. Koulussa sanottiin, että se on todella hyvä raaka-aine. On hienoa, kun joku on kiinnostunut nimenomaan laadukkaasta lopputuloksesta. Silloin tiedän, ettei työni ole mennyt hukkaan. Ja kun saan tehdä töitä, en ajattele ongelmiani.”

Jokainen lauta on tekijänsä signeeraama, mikä Aarikallion mielestä on tärkeää.

”Tämä vakuuttaa tekijän siitä, että hänet ja hänen osaamisensa tunnistetaan.”

Wazim Khuzam
Puuseppä Saman Hamisharif valmistaa Jalla Board -lonkkareita.

Tunnetuksi brändiksi

Lonkkarit syntyvät kotimaisesta koivusta ja pähkinäpuusta, joka tulee Pohjois-Amerikan itärannikolta. Aarikallion mukaan koivu ja pähkinä muodostavat kauniin muotoon sopivan väriyhdistelmän.

”Uskomme, että kuluttaja arvostaa tuotteidemme alkuperän läpinäkyvyyttä. Tulevaisuudessa pyrimme tekemään puuhankinnat siten, että voimme kertoa missä puu on kasvatettu ja kuka sen on kasvattanut”, Aarikallio kertoo.

Tällä hetkellä Jalla Board -valikoimaan kuuluu lonkkareiden lisäksi koruja, kasseja ja vaatteita. 

Yhtiön tavoitteena on tehdä Jalla Boardista laajasti tunnettu brändi, joka antaa työntekijöilleen, yhteistyökumppaneilleen sekä kuluttajilleen tunteen siitä, että he ovat osa yhteiskunnallisesti merkittäviä pyrkimyksiä.

”Palkkalistoillamme on nyt kolme tekijää. Kysynnän kasvaessa ja yritysyhteistyön lisääntyessä voimme palkata lisää työntekijöitä”, Aarikallio visioi.

Lisätietoja jallaboard.fi

Board Members Oy / kuvankäsittely Aino Saarikivi
Yhtiön tavoitteena on tehdä Jalla Boardista laajasti tunnettu brändi.