Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Kanerva kukkii elokuussa – poimi kesällä sen versoja ja latvoja, talvella varpuja

Kanerva kukkii elokuussa.
Kanerva kukkii elokuussa. Kuva: Jaakko Martikainen / VL-arkisto

Kanerva (Calluna vulgaris) on kaunis metsän varpu. Kanervassa on flavoniglykosidejä, piitä, kalsiumia, arbutiinia, eteeristä öljyä ja parkkiaineita. Kanervan lehdissä, kukissa ja varsissa on arbutiinia, metyliarbutiinia ja parkkiaineita.

Kanervasta poimitaan nuoret versot sekä nuppuiset ja kukkivat latvat. Niistä tulee uskomattoman hyvänmakuista teetä, kotikaljaa ja olutta.

Kukkivista latvoista saa mitä maukkainta likööriä. Muista kukkajuomista poiketen kukkalatvojen annetaan tekeytyä alkoholissa vuoden verran ennen niiden siivilöimistä.

Kanervan kukkalatvoja voi käyttää leivonnassa, esimerkiksi ruisleipätaikinan seassa tai pöytämausteena suolan seassa tai sen asemesta.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Talvella kanervasta poimitaan varpuja. Ne antavat makua, kun niiden päällä paistaa leivonnaiset tai uunipaistin. Ne kiedotaan uunipellille seppeleeksi tai asetellaan pellille vierekkäin paistin tai pullan, esimerkiksi viipurinrinkelien, alle pediksi.

 

Tummaa kanervahunajaa

Kanerva on tärkeä mesikasvi, sillä sen kukinta ajoittuu loppukesään, jolloin muita mesilähteitä on jo vähemmän saatavilla. Mehiläiset tuottavat siitä tummaa ja voimakasaromista kanervahunajaa.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Kukat voi laittaa tuoksupusseihin ja sirotella niitä kaappeihin antamaan vaatteille ja lakanoille hyvää tuoksua. Talvella varpuja voi polttaa takassa, jolloin hyvä tuoksu leviää ympäröivään ilmaan.

Kanervan suvun tieteellinen nimi calluna tulee kreikankielisestä puhdistamista tai lakaisemista tarkoittavasta sanasta. Ohuet varvut on ennen valmistettu sänkyoljiksi, paksummat luudiksi, vispilöiksi ja juuriharjoiksi sekä juurikoripunostekniikkaa käyttäen korien punontaan.

Kanervalla voi parkita ja värjätä nahkaa. Kanervasta saadaan ruskeita, vihreitä ja keltaisia värisävyjä. Ruostuneet rautapadat voi puhdistaa keittämällä niissä kanervaa pienessä vesimäärässä.

Kanervaa on hyödynnetty myös parkitus- ja polttoaineena sekä kattamis- ja eristysmateriaalina.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Hyvän unen avuksi

Kanervaa voi kokeilla sisäisesti ja ulkoisesti monien vaivojen tukihoitoon. Terveysvaikutteisesti kanervan kukkia ja kukkivia versonlatvoja nautitaan keitteenä.

Sitä käytetään yleisesti rauhoittamaan, tasapainottamaan, rauhallisen unen saamiseen ja stressinpoistoon. Sitä voi myös kokeilla yskään, virtsatievaivoihin ja vatsavaivoja helpottamaan.

Useimmiten kanerva nautitaan teenä noin kolme tuntia ennen nukkumaan menoa. Sitä voi myös kokeilla pidempänä kuurina nesteenpoistoon, virtsatietulehdukseen, verenpainetta nostamaan ja eturauhasvaivoihin. Teetä nautitaan kuurina 1–3 kupillista päivässä, kunnes oireet ovat ohitse, 2–12 viikon ajan yhtäjaksoisesti.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Ennen ruokailua voi nauttia kanervankukkateetä lisäämään mahanesteiden eritystä ja parantamaan ruuansulatusta.

Kanerva on antiseptinen. Ihoa voi sivellä kanerva-oliiviöljyseoksella. Kasvia voi käyttää myös sellaisenaan iholle hierottuna tai jäähtyneenä teehauteena parantamaan pieniä haavoja ja rohtumia.

Kanervan maanpäällisiä versoja voi lisätä kylpyveteen, jolloin kasvi tuo helpotusta reumaattisiin vaivoihin ja kihtiin erityisesti yhdessä nokkosen kanssa käytettynä.

 

Varoituksen sanoja

  • Kanervan nauttiminen voi kohottaa verenpainetta, ja suurien määrien nauttiminen kerrallaan voi aiheuttaa huonovointisuutta.
  • Kukkakaupoissa syksyisin myytävät värjätyt ja tasaväriset koristekanervat ovat myrkyllisiä.

Metsäpalvelu

Miltä metsäsi näyttää euroissa? Katso puun hinta alueittain ja hintojen kehitys koko Suomessa.