Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Katajanmarja sopii ruokiin, juomiin ja säilöntään, mutta älä käytä sitä suurina annoksina

Katajan ensimmäisen vuoden marja on vihreä.
Katajan ensimmäisen vuoden marja on vihreä. Kuva: Maarit Cederberg

Marjoistaan kataja (Juniperis communis) parhaiten tunnetaan – vaikka katajalla ei itse asiassa ole marjoja ollenkaan! Hedelmät ovat kolmen mehevän emilehden yhteen kasvamisesta syntyneitä käpyjä, joita vain kutsutaan marjoiksi.

Katajanmarjat sisältävät muun muassa sokeria, hartsia, haihtuvia öljyjä ja C-vitamiinia. Niitä, samoin kuin pihlajanmarjoja, voi kerätä jokamiehenoikeuksien turvin, kunhan puuta ei vahingoiteta.

Katajan marja kypsyy hitaasti. Ensimmäisen vuoden marja on vihreä, seuraavana vuonna sininen ja kolmantena vuonna kypsä, jolloin sen väri on melkein musta.

Kypsät ja raa’at eli vihreät ja tummat marjat maistuvat täysin erilaisilta. Molempia voi käyttää ravinnoksi. Marjat kuivataan hitaasti hyvin miedossa lämmössä. Yli 40 asteessa kuivatut marjat rypistyvät.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
Katajan toisen vuoden marja on sininen.
Katajan toisen vuoden marja on sininen. Kuva: Kari Salonen / VL-arkisto

Säilykkeisiin ja siirappiin

Kuivattuja katajanmarjoja käytetään kokonaisina, murskattuina tai jauheena. Marjat ovat vahvan makuisia, ja 4–8 katajanmarjaa on yleensä sopiva annos muutaman hengen annoksiin. Niitä voi myös pakastaa.

Marjat sopivat ruokiin, juomiin, säilöntään ja siirapiksi. Katajanmarjoja voi käyttää mausteena esimerkiksi kinkussa, muussa sianlihassa, riistassa, kalassa, kanassa, lampaassa, kaaliin, viiniin, olueen ja kaljaan, teehen, hedelmäkakuissa, omenajälkiruoissa, pikkelsseissä, hapankaalissa (12 marjaa / 1 kg hapankaalia), pateissa, keitoissa ja kastikkeissa. Katajanmarjat sopivat hyvin myös erilaisiin marinointiliemiin samoin kuin hapanleipätaikinaan.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Murskattuja katajanmarjoja voi kokeilla tuorejuuston, punajuuren ja suklaan maustamiseen. Raa’at marjat sopivat erinomaisesti kastikkeiden mausteeksi, varsinkin sienimuhennokseen. Puolukkasäilykkeen maustamiseen voi kokeilla 12 marjaa / 1 kg puolukoita.

Paksua katajanmarjasiirappia voi käyttää marjojen säilömiseen. Katajanmarjat käyvät myös pippurin korvikkeena ja paahdettuna kahvin korvikkeeksi tai pienempinä määrinä kahvin maustamiseen. Niitä kannattaa kokeilla myös savustetun makkaran, kanan, lihan ja kalan maustamiseen.

Resepti: Kotitekoinen gini

Resepti: Katajanmarjaperunat

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
Kolmantena vuonna katajanmarja on kypsä eli väriltään melkein musta.
Kolmantena vuonna katajanmarja on kypsä eli väriltään melkein musta. Kuva: Markku Vuorikari / VL-arkisto

Versoja tuoreena tai teeksi

Katajan havuja voi käyttää ravinnoksi. Katajan versot ja oksat voi käyttää tuoreena tai kuivattaa.

Kuivatut neulaset säilytetään ilmatiiviissä purkissa. Murskaa niitä hieman, kun otat käyttöön. Neulasissa on eteeristä öljyä, proteiinia, C-vitamiinia, kalsiumia, fosforia, kaliumia, magnesiumia, kuparia, rautaa ja mangaania.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Nuoret vuosikasvut eli kerkät sopivat salaattiin ja silputtuna voileivän päälle ja salaattiin. Jos ottaa katajanoksia sisälle maljakkoon talvella, niistä saa jonkin ajan kuluttua vihreitä versoja syötäväksi.

Katajankerkissä on runsaasti C-vitamiinia. Niistä voi hauduttaa terveellistä teetä kaatamalla versojen päälle kiehuvaa vettä ja antamalla hautua tunnin verran.

Vanhoja versoja eli havuja kannattaa keittää puoli tuntia. Sillä tavoin niistäkin saa maukasta ja terveellistä juomaa.

Muista nämä!

  • Katajanmarjoja saa kerätä jokamiehenoikeuksien turvin. Puun muiden osien kerääminen vaatii maanomistajan luvan.
  • Kataja ei sovi henkilöille, joilla on korkea verenpaine, eikä pitkäaikaiseen, yli kuusi viikkoa kestävään yhtäjaksoiseen käyttöön. Katajanmarjojen pitkäaikainen käyttö voi johtaa kaliumin puutostilaan.
  • Katajanmarjat eivät sovi raskaana oleville eivätkä säännöllisesti käytettynä munuaisvaivoista kärsiville, ja ne voivat nostaa diabeetikon glukoositasoja nopeasti.
  • Osa lähteistä suosittelee enintään kolmen katajanmarjan nauttimista päivässä. Suuret annokset saattavat aiheuttaa vatsakipua, oksentelua, ripulia, aineenvaihdunnan häiriöitä, munuaisvaurioita, valkuaisen tai veren erittymistä virtsaan, sydämentykytystä, kohonnutta verenpainetta tai kouristuksia.
  • Eteerinen katajaöljy sopii vain ulkoiseen käyttöön.
  • Varo sekoittamasta katajaa puutarhoissa yleisesti kasvatettavaan rohtokatajaan, joka on myrkyllinen.

Metsäpalvelu

Miltä metsäsi näyttää euroissa? Katso puun hinta alueittain ja hintojen kehitys koko Suomessa.