Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Ahomansikassa on rutkasti rautaa – myös kannat ja lehdet sopivat ruuanlaittoon

Ahomansikka tuo mieleen lapsuuden kesät.
Ahomansikka tuo mieleen lapsuuden kesät. Kuva: Jaana Kankaanpää / VL-arkisto

Ahomansikan (Fragaria vesca) punaiset marjat ovat monille merkki kesän saapumisesta. Ukkomansikoita (F. moschata) ja puutarhassa kasvatettavia mansikkalajikkeita voi käyttää ahomansikan tavoin, vaikkakin ahomansikka on niitä hieman happamamman makuinen.

Ota huomioon, että karvamansikka (F. viridis) on rauhoitettu. Se kasvaa lähinnä Lounais-Suomessa ja Ahvenanmaalla, ja sen marjat ovat karvaisia ja pyöreämpiä kuin ahomansikan.

Ahomansikan kivennäisainepitoisuus on suuri. Etenkin rautaa on runsaasti. Marjat ja lehdet ovat mineraali- ja C-vitamiinipitoisia. Marjoissa on rautaa, kaliumia, mangaania ja kuparia. Lehdissä on lisäksi klorogeenihappoa, haihtuvia öljyjä, metyylisalisylaattia, flavonoideja, tanniineja sekä E-vitamiineja.

 

Punaisia rusinoita

Ahomansikoita voi käyttää ruoanvalmistuksessa sekä sellaisenaan että keitettyinä myös suolaisiin ruokiin, muun muassa lihan seurana. Ne sopivat erinomaisesti esimerkiksi pihvin tai bratwurstin kastikkeeksi.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Marjojen maku sopii erityisen hyvin yhteen mintun, kardemumman, laventelin, mustapippurin, basilikan, limetin, sitruunan, naudan- ja sianlihan, raparperin sekä mustaseljankukan makujen kanssa. Klassikkoliköörit Cointreau ja Grand Marnier antavat upean säväyksen ahomansikkajälkiruokaan.

Marjoja voi kuivata ja käyttää leivonnassa rusinoiden tapaan. Marjojen aromit säilyvät parhaiten kuivattuina tai alkoholiin säilöttyinä. Suurikokoisimmat marjat kannattaa halkaista ennen kuivaamista.

Resepti: Ahomansikka-suklaakakku ja mansikanlehtikerma

Resepti: Ahomansikkapirtelö

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
Ahomansikoita voi kerätä jokamiehenoikeuksien turvin.
Ahomansikoita voi kerätä jokamiehenoikeuksien turvin. Kuva: Sari Tammikari

Mansikankannat teeksi

Nuoria ahomansikanlehtiä voi käyttää kastikkeisiin, juustoihin, salaatteihin, kylmiin kastikkeisiin ja laittaa voileipien päälle. Lehtien maku on hyvin mieto.

Lehdistä valmistettu tee on hyvänmakuista. Teekäyttöä varten ne kannattaa hiostaa eli fermentoida, jotta niiden maku voimistuu ja oma aromi tulee paremmin esiin. Kuivattuna lehdet sopivat hyvin viherjauheseoksien raaka-aineeksi. Mansikan lehti sopii erinomaisesti yhteen maitohorsman, vadelman ja mustaherukan lehtien kanssa.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Käytä teehen myös mansikan kannat. Niiden maku on ihanan mansikkainen. Ne voi myös kuivattaa ja jauhaa ja käyttää jauheena leivontaan sekä erilaisiin ruokiin ja juomiin. Myös ahomansikoiden rönsyt voi käyttää ravinnoksi, esimerkiksi teehen.

Resepti: Ahomansikkadippi

 

Valkaisee hampaat ja ihon

Murskatuista marjoista survottua tahnaa voi kokeilla levittää iholle poistamaan kesakoita, lievittämään auringonpolttamia, valkaisemaan hampaita ja vahvistamaan ikeniä.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Mansikan väriaineiden on tutkimuksissa todettu suojaavan ultraviolettisäteilyn haitoilta.

Kuivattuja lehtiä voi kokeilla vatsa-, maksa- ja sappivaivojen tukihoitoon. Ahomansikkaa voi kokeilla vähentämään mahan happoisuutta sekä limakalvojen, suutulehduksen ja lievän ripulin tukihoitoon.

Varoituksen sanoja

  • Ahomansikan lehtiä ei suositella odottaville äideille mahdollisten supistusvaikutusten vuoksi.
  • Suurista annoksista saattavat varsinkin lapset saada yliherkkyysreaktioita.
  • Ahomansikka saattaa aiheuttaa valeallergiaa eli saa immuunijärjestelmän tuottamaan histamiinia.
  • Pitkäaikaisessa ihokosketuksessa lehdet saattavat aiheuttaa auringonvalossa aurinkoihottumaa.  

Metsäpalvelu

Miltä metsäsi näyttää euroissa? Katso puun hinta alueittain ja hintojen kehitys koko Suomessa.