Pyrhöset taistelivat vuosia oikeudesta käyttää omaa maataan – ”Ensin säästät omaisuuttasi ja sitten joku sanoo, ettet voi käyttää sitä”

Jutut 10.01.2020

Pasi ja Heini Pyrhönen vuokrasivat vuonna 2010 soraharjunsa Lemminkäiselle soranottoa varten. Yllättävä kaavamerkintä oli kaataa hankkeen ennen kuin se ehti alkaakaan.


Yli kahdeksan vuotta on kulunut, mutta Heini Pyrhönen muistaa yhä, miten kaikki alkoi. Elettiin joulukuuta 2010. Heini oli puolisonsa Pasin kanssa Suolahden talotehtaalla kuuntelemassa tarjousta talopaketista, kun Pasin puhelin soi.

Soittaja oli Lemminkäinen Infra Oy:n edustaja, joka kysyi, olivatko Pyrhöset tietoisia maa-alueensa ge/2-kaavamerkinnästä. Merkintä koski Uuraisilla sijaitsevaa, 134 hehtaarin suuruista Ruotokassin soraharjualuetta, josta Pyrhöset omistivat 25 hehtaaria ja josta Lemminkäinen halusi vuokrata kuusi hehtaaria maa-ainesten ottoa varten.

Puhelu löi pariskunnan ällikällä.

”Kumpikaan meistä ei ollut koskaan kuullutkaan ge/2-kaavamerkinnästä, eikä meillä ollut aavistustakaan, että sellainen olisi maillamme”, Heini Pyrhönen kertoo.

Kotona Heini istui tietokoneen ääreen. Selvisi, että ge/2 tarkoitti valtakunnallisesti tai maakunnallisesti arvokasta maa-aluetta. Ruotokassin alue oli saanut kaavamerkinnän Keski-Suomen liiton laatiman vaihemaakuntakaavan yhteydessä.

”Ilmeisesti aluetta on kartoitettu jo vuonna 2007, vaikka me maanomistajina emme olleet saaneet asiasta mitään tietoa”, Pasi Pyrhönen sanoo.

Valitus ei mennyt läpi

Pyrhöset valittivat kaavasta ympäristöministeriöön ja korkeimpaan hallinto-oikeuteen. He vetosivat siihen, ettei vaihemaakuntakaavasta selvinnyt, mitä ge/2-kaavamerkinnällä ja siihen liittyvillä kaavamääräyksillä on tarkoitettu, sekä siihen, että he maanomistajina eivät olleet saaneet asiasta tietoa.

”Valitusaika päättyi joulunpyhien jälkeen. Tuntui vähän siltä, että kyseessä oli taktinen veto”, Heini Pyrhönen hymähtää.

Pyrhösten valitus ei mennyt läpi. Vaihemaakuntakaava sai lainvoiman marraskuussa 2012.

Korkeimman hallinto-oikeuden lausunnossa todettiin, ettei ge/2-kaavamerkintään kuulu suojelumääräyksiä eikä rakentamisrajoituksia, että alueen maa- ja metsätalouskäyttö sallitaan ja ettei merkintä välittömästi rajoita maanomistajan oikeutta maa-ainesten ottamiseen.

KHO:n päätöksen jälkeen Lemminkäinen haki ja sai Uuraisten ympäristölautakunnalta luvan maa-ainesten ottoon. Toiminta ei ehtinyt alkaa, sillä Keski-Suomen ely-keskus valitti välittömästi maa-ainesluvasta Hämeenlinnan hallinto-oikeuteen. Ely-keskuksen valituksessa vedottiin ge/2-kaavamerkintään ja esitettiin, että suunniteltu maa-ainesten otto heikentäisi alueen geologista arvoa ja aiheuttaisi pysyvän maisemavaurion.

”He siis vetosivat samaan merkintään, josta KHO oli juuri todennut, ettei merkintä rajoita oikeutta maa-ainesten ottamiseen. Silloin minulla nousi sarvet päähän”, Heini Pyrhönen sanoo.

Hanne Manelius
Kaikki oikeusasteet läpikäynyt oikeusprosessi oli kurimus, jota Pyrhöset eivät toivo kenellekään.

”Laillinen ryöstö”

Pyrhösten kannalta hetki ei olisi voinut olla huonompi. Paperitehtaalla työskennellyt Pasi Pyrhönen oli joutunut työttömäksi vuoden 2012 alussa, kun M-real lopetti paperinteon Äänekoskella. Ruotokassin soran piti olla perheen sukanvarsi, jolla turvataan toimeentulo yli pahojen päivien ja lyhennetään talopakettia varten otettu laina.

Nyt näytti siltä, etteivät Pyrhöset pystyisi hyödyntämään soravarojaan mutta eivät myöskään saisi korvausta niiden käyttämättä jättämisestä.

”Ajattele nyt: ensin säästät vuosikaudet omaisuuttasi ja sitten joku toinen sanoo, ettet voi käyttää sitä. Ja samaan hengenvetoon lisää vielä, että ei siitä myöskään ole sinulle haittaa. Laillinen ryöstö!” Pasi Pyrhönen sanoo.

Pyrhöset ryhtyivät hakemaan itselleen oikeutta. Heini Pyrhönen soitti läpi ministerit, kansanedustajat ja Keski-Suomen liiton edustajat.

”Kalmarin Anne auttoi meitä todella paljon. Myös MTK:n kautta saimme apua ja neuvoja selvitysten ja valitusten laatimiseen”, Heini Pyrhönen sanoo.

Media kiinnostui

Marraskuussa 2014 Hämeenlinnan hallinto-oikeus kumosi Uuraisten ympäristölautakunnan myöntämän maa-ainesten ottoluvan. Päätöksen mukaan alueelle suunniteltu toiminta voisi aiheuttaa maisemakuvan ja luonnon kauneusarvojen turmeltumista.

”Ely-keskuksen virkamies sanoi minulle, että nyt, kun et voi hyödyntää soraa, voit tulevaisuudessa myydä alueelta pohjavettä. Vastasin, että jos muualta loppuu vesi, niin ei minun tarvitse sitä myydä. Se tullaan hakemaan”, Pasi Pyrhönen sanoo.

Öisin, kun muu perhe nukkui, Pasi Pyrhönen valvoi, tuijotti kattoon ja kirosi mielessään.

”Ruotokassin aluetta oli yritetty ostaa minulta jo aiemmin, mutta olin vastannut, etten myy vaan säästän sitä. Sora kun ei pilaannu.”

Tammikuussa 2015 Pyrhösten tapaus herätti myös median huomion. Perheen ahdingosta kertoivat muun muassa Maaseudun Tulevaisuus ja Keskisuomalainen. Samaan aikaan oikeusprosessi jatkui. Uuraisten kunta haki korkeimmalta hallinto-oikeudelta ennakkopäätöstä ge/2-merkinnän tulkintaan. Myös Pyrhöset ja Lemminkäinen Infra Oy valittivat KHO:een.

Hanne Manelius
Poikkeuksellisen kaunis harjumuodostelma vai tavallinen suomalainen kangasmetsä? Pyrhösten mukaan jälkimmäinen, ely-keskus näki asian toisin.

Helpottava sähköpostiviesti

Melkein viisi vuotta kestänyt oikeusprosessi kiristi pariskunnan välejä.

”Pasi oli aina ollut huumorimies, mutta oikeusprosessin venyessä hänen elämänilonsa katosi. Minä yritin olla myönteinen ja muistuttaa, että onhan meillä terveet lapset”, Heini kertoo.

Heini Pyrhönen muistaa, miten hän vaikeimmalla hetkellä soitti Keski-Suomen liittoon ja itki puhelimeen: ”Kun te teette tällaisia kaavamerkintöjä, mietittekö te yhtään, mitä ne merkitsevät perheille?”

Talvi 2015 kääntyi kevääseen, sitten kesään ja lopulta syksyyn. Syyskuun 8. päivänä Heini Pyrhönen istui jälleen kotonaan tietokoneen ääreen ja avasi sähköpostiohjelman. Avaamattomien viestien joukossa oli KHO:lta saapunut sähköposti.

”Mietin, uskallanko avata koko postia”, Heini Pyrhönen muistelee.

Lopulta hän avasi. Luki viestin, ei ymmärtänyt lukemaansa, luki uudelleen. ”Kun viimein ymmärsin, minut valtasi niin suuri helpotus, että itkin.”

Sitten Heini soitti Pasille.

”Heinin puhelun jälkeen tuli epätodellinen olo”, Pasi Pyrhönen muistelee.

Kritiikkiä kaavoitusprosessille

Perheen uuden kodin terassilla Heini Pyrhönen kääntää auki neljän vuoden takaisen Maaseudun Tulevaisuuden. Kahden palstan uutinen sivun vasemmassa laidassa kertoo KHO:n päätöksestä, jonka mukaan Uuraisten Kangashäkin kylässä sijaitsevalla Ruotokassin alueella saa tehdä maa-­aineskauppoja.

”Päätöksen jälkeen soranotto alkoi välittömästi. Soraa viedään Parmalle ja Harjun betonille Jyväskylään”, Pasi Pyrhönen kertoo.

Ge/2-merkintää ei enää ole Ruotokassin alueella. Se poistettiin maakuntakaavan tarkistuksen yhteydessä koko maakuntakaavan alueelta. Pyrhösten mukaan tästäkään kaavamuutoksesta ei tiedotettu maanomistajille.

”Kysyin jälkeenpäin Lemminkäisen edustajalta, paljonko oikeusprosessi tuli heille maksamaan. Hän vastasi, että kuusinumeroisen summan”, Pasi kertoo.

Pasi Pyrhönen kritisoi kaavoituskäytäntöä, jossa hänen mielestään yksittäisellä virkamiehellä on paljon valtaa mutta vain vähän vastuuta.

”Suomen valtion varoja tuhlataan mennen, tullen ja palatessa. Ensin käytetään monta vuotta paljon euroja, että saadaan kaksi kirjainta kaavaan, ja sitten tarvitaan lisää aikaa ja euroja, että ne saadaan sieltä pois. Virkamiestenkin pitäisi joutua vääristä valinnoista taloudelliseen vastuuseen.”

Heini Pyrhönen on onnellinen siitä, että vuosien kurimus on heidän osaltaan ohi. ”Ei voisi enää vähempää kiinnostaa koko ge/2”, hän hymähtää.

Tapauksesta kirjoittaneet sanomalehdet pariskunta aikoo kuitenkin säästää. Kaiken varalta.

Artikkeli on julkaistu Aarteessa 3/2019.

Hanne Manelius
Pyrhösten mukaan kaavamuutoksista tiedotetaan metsänomistajille huonosti. Ge/2-merkintä tuli ja lähti ilman, että kukaan oli asiasta heihin yhteydessä.

Pasin ja Heinin vinkit

  • Maanomistaja, kysy rohkeasti neuvoja asiantuntijoilta, pulmatilanteissa esimerkiksi MTK:sta.
  • Ennakoi tulevat maankäyttöaikeet. Jos metsissäsi on soranottoon soveltuvia alueita, ilmoita kuntaan, että haluat kaavaan varausmerkinnän mahdollista tulevaa soranottoa varten.
  • Pidä kiinni oikeudestasi omiin maihisi.
  • Älä pidä mitään asiaa itsestään selvänä.

Lue lisää