Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Valkopeippiä voi käyttää nokkosen tavoin – näin erotat sen nokkosesta

Nokkosta muistuttava valkopeippi on sekin ravinteikas ja monipuolinen raaka-aine.

Valkopeippi (Lamium album) kasvaa muhevassa, typpipitoisessa maassa nokkosen seuralaisena. Kasvin suippokärkiset, isohampaiset lehdet muistuttavat nokkosen lehtiä, mutta niissä ei ole poltinkarvoja, eli lehdet eivät polta eivätkä pistele ihoa.

Maultaan ja ravintoarvoltaan valkopeippiä ei pidetä aivan nokkosen veroisena. Kasvia on kuitenkin helpompi kerätä, se on ravinteikasta ruokaa, ja sen kauniit, maukkaat huulikukat ilahduttavat silmää ruokalautasella.

Valkopeipissä on paljon A-vitamiinia sekä melko paljon C-vitamiinia ja proteiinia. Kasvi sisältää myös muun muassa kaliumia, rosmariini- ja klorogeenihappoa, flavonoideja, koliinia, kasvilimaa, tanniinihappoa ja haihtuvaa öljyä. Nuorissa versoissa on eniten vaikuttavia aineita. Siemenissä on paljon rasvaa.

Valkopeippi kukkii touko-lokakuussa valkoisin huulikukin. Kasvin lehti muistuttaa nokkosta, mutta siinä ei ole poltinkarvoja.
Valkopeippi kukkii touko-lokakuussa valkoisin huulikukin. Kasvin lehti muistuttaa nokkosta, mutta siinä ei ole poltinkarvoja. Kuva: Markku Vuorikari

Koristeeksi tai mausteeksi

Valkopeippiä voi käyttää keittiössä nokkosen tavoin. Lehdet ja versot ovat maukkaimmillaan ennen kukintaa. Niitä voi käyttää esimerkiksi leipätaikinaan, risottoon, pastaan, pestoon, keittoon ja muhennoksiin. Lehdet voi säilöä kuivattamalla tai pakastamalla.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Kukat ovat hyvänmakuisia. Kukat, kukkivat versonlatvat ja lehdet sopivat esimerkiksi teeksi, salaatteihin ja jälkiruokiin, kuten hedelmäsalaattiin. Kukat kuivataan huolellisesti niin, etteivät ne rusketu kuivuessaan. Niistä voi myös valmistaa kukkalikööriä tai kukkasokeria yksin tai yhdessä muiden syötävien kukkien kanssa.

Juuret voi raastaa ja lisätä esimerkiksi salaatteihin, raasteisiin, muhennoksiin ja pataruokiin. Juuriraasteen voi kuivata tai pakastaa. Valkopeipin ravinteikkaita siemeniä voi käyttää juomien seassa, tai niitä voi lisätä esimerkiksi kekseihin, leipätaikinaan, pataruokiin ja salaatteihin.

Valkopeippi kukkii monta kuukautta. Versonlatvoja tai kukkia on helppo napsia koristeeksi ruoka-annoksiin, booliin tai drinkkeihin. Ne sopivat myös marjamehun ja -viinin mausteeksi.

Valkopeipin versoja voi käyttää myös kasvivärjäykseen. Niistä saa keltaista väriä. Erikoisen tuoksunsa takia valkopeippiä voi kerätä kimppuina vaatehuoneeseen karkottamaan tuhohyönteisiä.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Valkopeippipaistos

2 dl pähkinöitä, esim. saksanpähkinöitä

1 l valkopeipin lehtiä

4 valkosipulinkynttä

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

25 g voita

suolaa ja mustapippuria maun mukaan

Rouhi pähkinät karkeaksi rouheeksi. Silppua valkopeipin lehdet ja kuoritut valkosipulinkynnet. Sulata voi pannulla ja kuullota siinä hetken aikaa valkosipulisilppua ja pähkinärouhetta. Lisää valkopeipinlehtisilppu ja sekoittele. Mausta suolalla ja pippurilla ja tarjoa esimerkiksi pääruoan lisukkeena.

Valkopeippimunakas

1 sipuli

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

2 valkosipulinkynttä

1 dl valkopeipin lehtiä

1–2 keitettyä perunaa

1 dl parsakaali- tai paprikasuikaleita

3 rkl voita

Munakasseos:

4 munaa

1 dl juustoraastetta

0,5 tl suolaa

0,5 tl mustapippuria

Kuori ja silppua sipuli ja valkosipulinkynnet. Silppua valkopeipin lehdet, kuori ja kuutioi keitetyt perunat ja suikaloi kasvikset ohuiksi viipaleiksi. Paista kasvikset voissa melko kuumalla paistinpannulla, sekoittele välillä.

Vatkaa munakasseoksen ainekset kulhossa ja kaada seos pannuun kasvisten päälle. Vähennä lämpöä ja anna munakkaan kypsyä hitaasti kannen alla. Munakas on kypsä, kun se on kohonnut.

Valkopeippi-spelttirieskat

1 rkl valkopeipin siemeniä

(1 dl valkopeipin lehtiä)

2,5 dl piimää

3 dl spelttijauhoja

noin 3 dl vehnäjauhoja

1 tl suolaa

1 tl soodaa tai kuivahiivaa

Hienonna valkopeipin siemenet huhmareessa. Halutessasi voit lisätä leipään myös valkopeipin lehtiä, silppua ne ensin. Sekoita piimä, jauhot, suola, kohotusaine ja valkopeippi, jätä taikina melko löysäksi. Taputtele taikina leivinpaperilla päällystetylle uunipellille halkaisijaltaan noin kymmensenttisiksi, ohuiksi rieskoiksi ja paista uunissa 200 asteessa, kunnes rieskat ovat saaneet väriä.

Vinkki! Voit paistaa rieskat myös voissa paistinpannulla.

Lämmin valkopeippisalaatti

1 dl kuskusia

1,5 dl vettä

1 tl oliiviöljyä

0,5 dl valkopeipin lehtiä

1,5 dl rucolaa

100 g kesäkurpitsaa

1–2 rkl voita tai oliiviöljyä

1–1,5 dl säilöttyjä kikherneitä

suolaa ja mustapippuria maun mukaan

Kiehauta vesi. Mittaa kuskussuurimot kulhoon ja lisää niihin tilkka oliiviöljyä sekä kiehuvan kuuma vesi. Jätä kypsä kuskus tekeytymään. Sekoita sitä välillä, jotta suurimot pysyvät irtonaisina.

Silppua valkopeipin lehdet ja rucola ja kuutioi kesäkurpitsa. Kuumenna pannulla voi tai oliiviöljy. Paista kesäkurpitsakuutioita pannulla, kunnes ne ovat saaneet hieman väriä. Lisää pannulle valkopeippi ja rucola, sekoittele hetki. Lisää vielä valutetut kikherneet ja kuskus ja kuumenna. Mausta suolalla ja mustapippurilla.

Hedelmäsalaatti

1 päärynä tai puolikas mango

1 omena

2 banaania

1 dl tuoretta tai säilöttyä ananasta

1 sitruunan mehu

1 dl valkopeipin kukkia

Kastike:

1 dl kuohukermaa

1 dl maitorahkaa

1 tl mesiangervonkukkaa tai vaniljajauhetta

2 rkl sokeria tai hunajaa

Paloittele hedelmät. Laita hedelmäpalat jälkiruokakulhoon ja pirskota päälle sitruunamehu. Ripottele valkopeipin kukat hedelmäsalaatin päälle.

Valmista kastike: vatkaa kerma vaahdoksi, lisää rahka, mesiangervonkukka- tai vaniljajauhe sekä sokeri tai hunaja. Tarkista makeus ja lisää tarvittaessa sokeria.

Artikkeli on julkaistu Aarteessa 8/2019.

Varoituksen sanoja

  • Valkopeippiä on käytetty ravinnoksi vuosisatoja, mutta siitä ei ole nykyaikaisia käyttökokemuksia.
  • Kaikki luonnonkasvit suunnattoman suurina kerta-annoksina voivat aiheuttaa pahoinvointia.
  • Vaikka valkopeipin ei tiedetä aiheuttavan allergiaa, se ei silti välttämättä sovi kaikkien suuhun.

Metsäpalvelu

Miltä metsäsi näyttää euroissa? Katso puun hinta alueittain ja hintojen kehitys koko Suomessa.