Jutut 16.06.2017

Nyt on oikea aika tehdä saunavihdat, ainakin perinneviisauden mukaan. Muista, että vihdaksien keruuseen tarvitaan maanomistajan lupa.

Perinneviisauden mukaan hyvä vihta tehdään kahdeksan päivän sisällä uuden kuun syntymisestä. Vielä tunnetumpi on tieto, että parhaat vihdat tehdään viikko ennen juhannusta ja viikko sen jälkeen. Tällöin on vähintään saatava talvivihdat varastoon.

Parhaat vihdat syntyvät rauduskoivusta, jonka lehdet pysyvät hyvin oksissa kiinni. Rauduskoivun lehdet ovat kolmiomaiset ja kaksinkertaisesti sahalaitaiset, ja sen oksat ovat karheat, ikään kuin pienten nystyröitten peittämät. Hieskoivun lehtien pinta voi tuntua kokeillessa hieman nukkaiselta.

Juha Jarva / VL-arkisto
Asettele vihdaksien päät samalle tasolle.

Metsässä valitaan oksat, joiden päässäkin riittää lehtiä. Lehdettömät oksanpäät tuntuvat vihdottaessa raippamaisina. Kun valitset riittävän pitkät oksat, voit lajitella niitä tekovaiheessa erikokoisia vihtoja varten: lapsille, naisille ja miehille omansa. Koolla on merkitystä. Lapsi ei kykene pitelemään paksuvartista, painavaa vihtaa. Oikean kokoinen vihta ulottuu sopivasti selän yli silloinkin, kun ei ole toista vihtomassa.

Pantaa varten tarvitaan noin metrin mittainen, taipuisa koivuntaimi. Pantataimia kannattaa ottaa useampia kuin vihtoja varten välttämättä tarvitaan. Kaikkien pehmittäminen taipuisiksi ei aina onnistu. Kun karsit pantataimista kaikki lehdet ja alimmat oksat jo metsässä, vihdakset ja pannat eivät mene tekovaiheessa sekaisin.

Juha Jarva / VL-arkisto
Näin vihta sidotaan.

Panta kannattaa työstää taipuisaksi jo ennen vihtojen kasaamista. Pantaa voi pehmitellä taivuttelemalla ja kiertämällä sitä punokseksi. Kuori irtoaa helposti kieritellystä pannasta. Pannan voi halutessaan kuoria.

Vihta kuivataan talven varalle vajan tai ullakon orrella, tyvi ylöspäin. Pimeässä kuivatuissa vihdoissa vihreä väri säilyy hyvin.

Muista, että vihdaksien keruu ei kuulu jokamiehenoikeuksiin! Pyydä maanomistajalta lupa, jos metsä ei ole omasi.

Juha Jarva / VL-arkisto
Sidonnan päättävä silmukka viimeistelee vihdan.

Tee näin
 

  1. Vihdan panta tehdään noin metrin mittaisesta koivun taimesta taivuttelemalla ja kierittämällä sitä punokseksi.
  2. Päätä, kenelle vihdan teet, ja valitse oikeanpituinen oksa. Asettele seuraavat vihdakset samanpituisiksi ensimmäisen kanssa. Ota mitta oksan kärjestä.
  3. Karsi varren tyveltä lehdet ja ylimääräiset pikkuoksat.
  4. Kun vihta on riittävän runsas, työnnä panta alimpien lehtien juuresta varren läpi ja pyöräytä se varren ympäri puolitoista kertaa.
  5. Tämän jälkeen työnnä uudelleen panta varren läpi ja tee vastaava sidos muutamia senttejä alemmas.
  6. Veistä varresta sojottavat oksanpäät samanmittaisiksi.
  7. Voit työntää jäljelle jääneen pannan kädensijan läpi vihdan keskelle tai tehdä siitä silmukan, josta vihdan voi ripustaa kuivumaan.