Kolumnit 14.12.2017

Aarteen päätoimittaja Mari Ikosen metsäsuhde on muun muassa taloudellinen, nostalginen ja parisuhteellinen.

Suomalainen metsäsuhde on mukana Elävän perinnön kansallisessa luettelossa, johon on koottu maamme aineettoman kulttuuriperinnön edustajia. Metsäsuhde kuuluu listalle ilman muuta.

Suomen Metsämuseo Luston nettisivuilla osoitteessa metsasuhteita.fi voi testata oman metsäsuhteensa. Menin innoissani testaamaan – ja petyin. Kysymyksissä voi klikata vain yhden vastausvaihtoehdon.

Se on aivan väärin! Käytän esimerkkinä itseäni.

Metsänomistaja. Olen ollut miltei 47 vuotta metsänomistaja, ensin perikunnan jäsenenä, nykyään yhdessä mieheni kanssa. Suurimman osan elämästäni olen asunut kyseisellä maa- ja metsätilalla. Olen istuttanut taimia ja tehnyt risusavottaa, raivausta ja puukauppoja. Talomme on rakennettu oman metsän puista, ja poltamme niitä leivinuunissa ja takassa. Tämän perusteella metsäsuhteeni on taloudellinen.

Metsästäjä-keräilijä. Metsä alkaa suoraan pihalta, ja kerään kantarelleja ja mustikoita crocsit jalassa. Metsässä on kyttäyskoppi, ja kuulun kylän hirviseurueeseen. Tämän perusteella metsäsuhteeni on ruokataloudellinen.

Juuriaan arvostava. Naapurustooni kuuluu metsiä, joiden poluille olen juosta kipaissut alle kouluikäisenä. Olen istunut Isolla kivellä siskojeni kanssa ja kiivennyt yllytettynä kuuseen, vaikka polvia on heikottanut korkeanpaikankammosta. Samaisissa metsissä olen itkenyt teinivuosien suruja. Tämän perusteella metsäsuhteeni on nostalginen.

Maisemasta nauttiva. Metsä avautuu kotimme jokaisesta ikkunasta, eikä minulle ole yhdentekevää, miltä se näyttää. Arvostan metsän kauneutta myös ruskavaelluksilla samoin kuin valokuvissa, elokuvissa ja maalaustaiteessa. Tämän perusteella metsäsuhteeni on visuaalis-esteettinen.

Metsätietoa janoava. Luen paljon, kaunokirjallisuuden lisäksi esimerkiksi historiaa ja elämäkertoja. Niissä ei voi välttyä sellaiselta metsätiedolta, joka mielestäni kuuluu suomalaisen yleissivistykseen. Tämän perusteella metsäsuhteeni on kirjallinen.

Kotihiiri. Talven rönttäkeleillä nautin metsästä mieluiten sisätiloissa koivuklapien antaman lämmön ja leppoisan villiruokakokkailun muodossa. Tämän perusteella metsäsuhteeni on suhteellinen.

Metsämiehen puoliso. Kun oma työ ja miehen työ ja molempien harrastukset liittyvät eri tavoin metsään, siitä seuraa mielenkiintoisia keskusteluja, joskus jopa luentoja. Tämän perusteella metsäsuhteeni on parisuhteellinen.

Mikäli menet Luston sivuille testaamaan omia metsäsuhteitasi, pidä mielessä, että saamasi vastaus on vain osa totuudesta.