Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Pääkirjoitus: Metsästäjältä vaaditaan malttia ja vastuuntuntoa

”Jokainen metsästäjä on harrastuksensa käyntikortti”, kirjoittaa Aarteen päätoimittaja Mari Ikonen.

Kaksi kolmasosaa suomalaisista suhtautuu metsästykseen joko erittäin tai melko myönteisesti. Suomen riistakeskus teetti Taloustutkimuksella viime toukokuussa selvityksen, jonka mukaan kielteisesti metsästykseen suhtautuu vain joka kymmenes.

Vastaava tutkimus on tehty vuosina 1986, 1994, 2004 ja 2013, ja tulokset ovat olleet koko ajan metsästysmyönteisempiä. Yksi selitys tälle on riistakantojen kasvu, toinen metsästysseurojen tehostunut valvonta ja ohjaus jäsenilleen. ”Metsästäjien käytös on siistiytynyt”, kirjoittaa eräneuvos Reijo Orava blogissaan ja antaa ymmärtää, että siistiytymisen varaa on tainnut ollakin.

Suomalaisilla on edelleen varsin kattavasti jonkinlainen yhteys metsästykseen. Ainoastaan 16 prosentilla haastatelluista ei ole minkäänlaista tarttumapintaa aihepiiriin. Tutkimuksen mukaan suomalaiset ovat sitä mieltä, että metsästys ei vaaranna riistaeläinkantoja. Toisaalta esimerkiksi suden salametsästykseen suhtaudutaan entistä kielteisemmin. Salametsästystä ei hyväksytä missään päin Suomea, vaikka erityisesti Pohjois- ja Itä-Suomessa susien määrä katsottiin kyselyssä liian suureksi.

Eräneuvos Orava muistuttaa kuitenkin siitä, että ”puoli miljoonaa metsästystä vastustavaa kansalaista saa nykyisenä someaikana helposti luotua suurta epävarmuutta mielipide­ilmastoon”.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Tulenarka aihepiiri on esimerkiksi trofeemetsästys. Hirven kaataminen ja saaliin valmistaminen ruoaksi vielä hyväksytään, mutta kun Puolustusvoimain entinen komentaja poseerasi hiljattain syntymäpäivähaastattelussaan täytetyn gepardin kanssa, somemyrsky oli valmis.

Aarteessa 8/18 on juttu vesilintujahdista noutajan kanssa (s. 60). Ilman koiraa haavakon löytäminen hämärissä kaislikosta on melkein toivotonta. Lajintunnistukseen apua antaa Suomen Metsästäjäliiton ja BirdLife Suomen yhteistyössä julkaisema Taantuvien vesilintujen tunnistusopas. Punasotka ja tukkakoskelo rauhoitettiin määräajaksi ja allinmetsästys sisämaassa kiellettiin.

Jokainen metsästäjä on harrastuksensa käyntikortti, ja jokainen yhteisesti sovittu alan edistysaskel lisää metsästyksen hyväksyttävyyttä. Riittävä ampumataito, maltillinen liipaisinsormi ja asiallinen käytös niin hirviseurueen käytössä olevilla metsäpalstoilla kuin nettipalstoilla ovat vastuullisen metsästäjän tuntomerkkejä.

Metsäpalvelu

Miltä metsäsi näyttää euroissa? Katso puun hinta alueittain ja hintojen kehitys koko Suomessa.