Kolumnit 28.02.2019

Jaakko Pessisen oma toive on se, että Kuningasmetsuri on kunnianosoitus kaikille suomalaisille metsureille, kertoo Aarteen päätoimittaja Mari Ikonen uusimmassa pääkirjoituksessaan.

Suomen metsien vihreää kultaa on vuoltu lapsityövoimalla. Entisaikaan savottatyö saattoi alkaa jo viisi-kuusivuotiaana kämpän lämmittäjänä tai kauhan varressa. Pari vuotta vanhemmat tarttuivat justeeriin tai kuorimarautaan. Niukoissa oloissa ja suurissa perheissä koulunkäynti jäi vähiin niilläkin lapsilla, joiden mieli olisi palanut opintielle.

Pentin, Arvon, Aarnen, Väinön, Viljamin, Ebban ja muiden lasten savottaperinnekirjaan ja SKS:n arkistoon kerätyt muistot (ks. Aarteen 2/19 juttu Isäin askelissa) ajoittuvat enimmäkseen 1920–1940-luvuille, mutta metsä­töihin on maaseudulla lähdetty hyvin nuorena vielä 60-luvullakin.

Lappajärveläinen Jaakko Pessinen syntyi vuonna 1949 ja edustaa siis suuria ikäluokkia. Hän aloitti metsä­työt kymmenvuotiaana pokasahalla siirtokarjalaisen sotaveteraani-isänsä opastuksella. Kuluvana talvena Pessinen päättää 54-vuotisen työuransa ammattimetsurina. Takana on reilusti yli sata tuhatta mottia puuta ja likemmäs sata loppuun ajettua moottorisahaa.

”Metsurit ovat uurastaneet uskomattoman raskaassa työssä ja vaikeissa oloissa koko Suomen hyväksi. Metsureita ei näy Linnan juhlissa eikä oikein missään, heidän arvostuksensa on ollut vähäistä. Mutta kun katsoo vaikkapa Jaakon uraa, huomaa, millainen ihmemies tämäkin maan hiljainen on”, sanoo toimittaja, tietokirjailija Risto Jussila, joka kirjoittaa parhaillaan elämäkertaa Pessisestä. Kuningasmetsuri-­niminen kirja ilmestyy syyskuussa.

Risto on tuntenut Pessisen vuosia ja tehnyt hänestä Aarteeseen useita lehtijuttuja, uusimman Aarteeseen 2/19 (sivu 46). Pessinen on ollut Aarteen ”hakkuuguru”, joka on jakanut käytännönläheisiä metsätyövinkkejään niin lehden sivuilla kuin videoiden muodossa.

Pessisen oma toive on se, että kirja on samalla kunnianosoitus kaikille suomalaisille metsureille. Ikään kuin kaupan päälle Kuningasmetsuri, jonka ensimmäiset luvut olen päässyt jo lukemaan, vie sodasta toipuvan Suomen maaseudun arkeen. Mitä kodeissa syötiin, miten lapset kasvatettiin, miten huviteltiin?

Jaakon voimamiesura alkoi sekin orastaa jo lapsena. 90-luvulla mies pääsi Guinnessin Ennätysten kirjaan autonkaadon maailmanennätyksellä. Alajärvellä kuvattu video löytyy YouTubesta hakusanoilla ”Jaakko Pessinen” ja ”Lada”. Katso, jos sinua kiinnostaa, miten 76-kiloinen metsuri kellistää tuhatkiloisen auton sitkeällä voimalla, joka on hankittu ruisleivällä ja metsätöillä.

Pessinen on ehdottomasti elämäkerran arvoinen.

Tilaa Kuningasmetsuri