Kolumnit 22.09.2017

EU-matematiikka, jossa metsän luonnontieteellinen hiilinielu muuttuu laskennalliseksi päästö­lähteeksi, näyttää tulevan toisesta universumista, kirjoittaa Aarteen päätoimittaja Mari Ikonen pääkirjoituksessaan.

”Minä kasvatan metsää, mikä on sinun supervoimasi?” Näin kysyi iisalmelainen metsänomistaja Kati Partanen Metsänomistajien ja MTK:n järjestämässä Kasvava puu sitoo hiiltä -tilaisuudessa syyskuussa Helsingissä. Aihe kiinnosti niin, että paikalle saapui eri puolilta Suomea 350 sanankuulijaa.

Viittaus supersankareihin sopi hyvin tilaisuuden värikkääseen keskusteluun, jossa olivat jo esiintyneet ilmastosankarit ja -rikolliset sekä europarlamentaarikko Petri Sarvamaan puheenvuorossa ”tulenjohtajat” ja ”kaukopartiomiehet” eli ne suomalaismepit, jotka yrittävät vimmatusti muuttaa EU:n metsienkäytön ilmastovaikutuksen laskentakaavoja Suomen kannalta reilummiksi.

Kiire on kova, sillä niin sanotusta LULUCF-­paketista päätetään EU:ssa kuluvana syksynä. Parlamentin äänestyksen jälkeen asetus menee vielä Euroopan komission, parlamentin ja jäsenmaiden yhteiseen käsittelyyn.

Euroopan unionilla ei ole yhteistä metsäpolitiikkaa, mutta unionin ilmasto­politiikka ujuttautuu yhä vahvemmin metsiin. Ajankohtaisessa LULUCF-kiistassa on pitkälti kyse siitä, että esitykseen valittu metsien käytön historiallinen vertailujakso on Suomen kannalta hyvin epäedullinen, koska tuolloisessa laskusuhdanteessa hakkuut jäivät täällä vähiin.

Jatkossa Suomea rangaistaisiin päästömaksuilla, mikäli metsiä hakataan enemmän kuin lama­vuosina – siitä huolimatta, että metsiemme kasvu ylittää suunnitellun metsien käytön edelleen reippaalla marginaalilla.

EU-matematiikka, jossa metsän luonnontieteellinen hiilinielu muuttuu laskennalliseksi päästö­lähteeksi, näyttää tulevan toisesta universumista, joten vähintään Marvel-tasoisia supersankareita tarvitaankin. Valitettavasti myös tarinan pahikset ovat varustautuneet taistoon.

Hiilinieluvääntöön kaivataan kaikkia mahdollisia apuvoimia ja kotimaista yhteen hiileen puhaltamista, mutta muissa metsäasioissa me suomalaiset metsänomistajat otamme mieluusti supersankarin viitan harteillemme.

Se on virkistävä asuvaihtoehto niille arkisille istutus-, heinäys- ja raivauskamppeille, joissa me yleensä maailmaa pelastamme.

Pääkirjoitus, Aarre 8/17.