Kolumnit 25.08.2017

”Hyvin hoidettu taimikko on paras investointi niin metsän kuin metsäteollisuudenkin tulevaisuuteen”, kirjoittaa Aarteen päätoimittaja Mari Ikonen uusimmassa pääkirjoituksessaan.

Kun Metsä Groupin Äänekosken biotuotetehdas toimii ensi vuonna täydellä tehollaan, tehtaalla puretaan puutavara-auton kuorma kuuden minuutin välein vuorokauden ympäri seitsemänä päivänä viikossa.

Tehdasta piirittää pohjoisessa, etelässä, idässä ja lännessä 14 puuterminaalia, joista kertyy kuljetusmatkaa keskimäärin sata kilometriä. Puuta kuitenkin hakataan Äänekosken tarpeisiin aina Pohjois-Pohjanmaalla saakka, joten Suomen puukuljetusvirrat piirretään jo tänä syksynä uusiksi.

Uuden jättitehtaan puuhuolto on logistinen haaste, joka edellyttää paljon teiltä, ajoneuvoilta ja kuljetusyrityksiltä. Tehokas terminaaliajo vaatii erilaista kalustoa kuin perinteinen puunkuljetus, ja myös toimintatavat pitää ajatella uusiksi.

Puuhuolto – ei vain Äänekosken tehtaan vaan Suomen kaikkien puuta käyttävien tuotantolaitosten puuhuolto – on kuitenkin paljon logistiikkaa laajempi kysymys. Ja koska kyse on hitaasti kasvavasta raaka-aineesta, tälläkin hetkellä metsissä tehdään ratkaisuja, jotka vaikuttavat vuosikymmenien päähän.

Ehkä tärkein ratkaisu on se, että taimikko perustetaan päätehakkuun jälkeen ripeästi ja sitä hoidetaan asianmukaisesti. Jokainen viivästys ja laiminlyönti maksaa selvää rahaa sekä metsänomistajalle ja hänen jälkeläisilleen että maamme kansantaloudelle.

Hyvin hoidettu taimikko on paras investointi niin metsän kuin metsäteollisuudenkin tulevaisuuteen.

Seuraava tärkeä askel on ajoissa ja taiten tehty ensiharvennus. Ensiharvennus ei aina innosta sen enempää puun myyjää, puun ostajaa kuin hakkuutyön tekijääkään, mutta se on välttämätön väliporras matkalla tuottoisampiin puukauppoihin.

Kyse on isoista asioista ja myös isoista rahoista.

Jo yksin Äänekosken uusi tehdas kasvattaa metsänomistajille vuosittain maksettavia puunmyyntituloja arviolta 70 miljoonaa euroa. Biotuotetehdas lisää havukuitupuun käyttöä Suomessa nelisen miljoonaa kuutiometriä. Kaikkiaan vuotuiset hakkuumäärät nousevat 6–7 miljoonaa kuutiota, koska hakkuissa kertyy myös tukki- ja energiapuuta.

Laihojen vuosien jälkeen Suomen talous on nyt lupaavassa nousuvireessä. Kuvioon sopii hyvin se, että talouden kivijalkana on jälleen kerran metsä.

Pääkirjoitus, Aarre 7/17