Omasta metsästä saa materiaalia myös lankojen värjäämiseen, kertoo Aarteen lukija

Lukijoiden kirjoitukset 02.04.2021

Aarteen lukija Mirja Pesonen kertoo Aarteita metsästä -kirjoitus­kilpailuun lähettämässään tekstissä, miten jäi koukkuun lankojen värjäykseen.


Päivi Karjalainen
”On aina yhtä yllättävää, mitä väriä tulee. Kaikki värit sopivat yhteen, ovathan ne luonnonvärejä”, Mirja Pesonen kirjoittaa.

Omistan pienen metsäpalstan, sain sen omistukseeni vanhempieni kuoltua. Se on tarjonnut paljon iloa. Alkukesästä, kun luonto herää, kerään kuusenkerkkiä ja keitän niistä makoisan siirapin. Sillä hiljenee äreinkin yskä, ja sitä voi lorauttaa marjamehun joukkoon makua antamaan. Nokkosista teen lättyjä ja nokkoskeittoa.

Pari vuotta sitten kävin kasvivärjäyskurssin ja jäin koukkuun lankojen värjäykseen. Mistäpä muualta olisin materiaalit saanut kuin omasta metsästäni. Ei tule kellään mitään sanomista.

Keräsin aluksi vähän erilaisia kasveja ihan kokeillakseni, mitä värejä niistä tulisi. Kasvit piti kerätä alkukesästä tai ennen kukintaa, koska silloin niissä on parhaimmat värit. Sitten ne pitää kuivattaa ja keittää väriliemet, joihin valkoiset tai harmaat villa- tai puuvillalangat upotetaan. On aina yhtä yllättävää, mitä väriä tulee. Kaikki värit sopivat yhteen, ovathan ne luonnonvärejä.

Nokkosista tuli harmaata, koivunlehdistä kirkkaankeltaista, kuusenkävyistä ruskeaa, järviruo'osta vihertävää ja suopursusta pronssinruskeaa. Myös sienillä voi värjätä. Esimerkiksi tateilla saa keltaisia lankoja.

Langoista kudoin lähipiirin miehille kynsikkäitä ja itselleni kaulaliinan, myssyt ja lapaset. Hyödynsin viimeisetkin langanpätkät ja kudoin tai virkkasin ystäville lahjaksi pannulappuja. Sain monta ihailevaa kiitosta langoistani.

Seuraavana vuonna keräsin enemmän pihlajanlehtiä, niistä tuli oliivinvihreää, ja kudoin villatakin, jossa oli keltaiset raidat. Raitalangat sain vanhan, kaadetun omenapuun kuoresta.

Mielessä on jo tuleva kesä ja metsäretket. Kunpa tulisi paljon pihlajanmarjoja. Unohtaa ei sovi myöskään metsän terapeuttista vaikutusta. Siellä huolet unohtuvat ja verenpaine laskee.

Mirja Pesonen

Liminka

Aiheeseen liittyvät artikkelit