Luonnon antimet: Miltä joulukuusi näyttää?

Lukijoiden kirjoitukset 09.11.2016

Aarteen Luonnon antimet -kirjoituskilpailun kirjoituksessa vuodelta 2015 kirjoittaja joutuu lapsensa kanssa pohtimaan joulukuusen valintaperusteita. Kun kuusi haetaan omasta metsästä, kauneus on katsojan silmässä.


Johannes Wien
Kirjoittajan perheessä muotopuoli joulukuusi valittiin metsänhoidollisin perustein.

Olen perheestä, jossa luontoa on aina hyödynnetty monin tavoin. Lapsena olimme mukana keräämässä marjoja ja sieniä sekä osallistuimme metsätöihin. Metsätöissä panoksemme kohdistui enemmänkin eväiden syöntiin, mutta osallistuminen oli tärkeää.

Myöhemmin olen yrittänyt opettaa omille lapsilleni metsän ja luonnon monipuolista ja viisasta hyödyntämistä. Meillä kalastetaan, sienestetään, marjastetaan, kerätään risuja ja tehdään polttopuita sekä askarrellaan luonnon materiaaleista.

Uskon, että olen kyennyt siirtämään luonnon antimien hyödyntämisen perinnettä omiin lapsiini. Tai siis uskoin. Eräänä vuonna uskoni hieman horjahti, kun kuulin joulukuusemme juurella käydyn lasten keskustelun.
 

Joka vuosi on lasten kanssa käyty itse kaatamassa joulukuusi omasta metsästä. On tarvottu hangessa tai sohjossa tai sateessa, paleltu pikku- tai paukkupakkasessa tai liukasteltu jäillä. On grillattu makkaraa nuotiolla, paistettu vaahtokarkkeja, keitetty nuotiokahveja, juotu kaakaota ja glögiä termarista. On tutkittu luonnon merkkejä ja eläinten jättämiä jälkiä ja kinasteltu kuusenvalinnan periaatteista.

Jälleen, kun yksi metsänhoidollisin perustein valittu joulukuusi oli olohuoneessamme pystytettynä, kuulin kun lapseni kaveri kysyi, että ”miksi teidän kuusi on tommoinen outo”. Lapseni vastasi: ”No kun meidän pitää hakea se metsästä, kun äiti sanoo ettei meillä oo varaa oikeeseen kuuseen.”

Oikeeseen kuuseen!!? Ai muoviseen vai viljeltyyn? Näinkö ne lapsuuden muistikuvat rakentuvat nykypäivänä: ”Kun olin pieni, meillä ei ollut varaa edes joulukuuseen tai tehdasruokaan.”

Huh huh. Luontokasvatuksen nimissä minun oli pakko puuttua lasten keskusteluun ja koettaa hehkuttaa muotopuolen kuusemme merkitystä ekologiselta kannalta.

Seuraavalla kerralla metsään lähtiessämme pyysimme lapsen kaverin mukaan. Koko metsäpäivän ajan hän mittaili kuusia ja mietti, mikä olisi kaunis joulukuuseksi ja mikä taas hyvä kaataa niillä metsänhoidollisilla perusteilla.


Teija Lento
Salo

Lue lisää