Metsäelämää: Pikkujoulun aikaan

Lukijoiden kirjoitukset 09.11.2016

Tässä Aarteen Metsäelämää-kirjoituskilpailun parhaita kirjoituksia vuodelta 2014. Tässä kirjoituksessa etsitään joulukuusta isovanhempien ja lastenlasten voimin.


Maarit Cederberg
Joulukuusen löydyttyä on hyvä lämmitellä vaikkapa saunassa.

Marraskuun lopulla olimme menossa paikallisen urheiluseuran Västilän Voiman pikkujouluihin jo toista kertaa. Mukaan tulivat tälläkin kertaa pikkujätkät, lapsenlapsemme Jonne, 7, ja Jimi, 6.

Traditionamme on ollut myös pikkujoulukuusen sekä poikien oman joulukuusen haku metsästä samaisella poikien viikonloppureissulla. Ensin lämmitimme yhdessä kertalämmitteisen saunan, sitten suuntasimme kohti lähimetsää. Pojat ovat olleet innokkaita metsässä kävijöitä pienestä pitäen.

Ajoimme pakettiautolla tienvarteen. Poikien, mummon ja äijän mukaan lähti dalmatialaisemme Stiina, joka nauttii, kun saa kantaa keppejä ja järsiä niitä. Se varsinkin on Stiinasta hauskaa, jos joku vielä taistelee sen kanssa kepistä. Siinä leikissä ovat myös pojat innolla mukana.

 

Autosta mukaan saha ja metsään etsimään sopivia kuusia. Silmä tarkkana niitä katselemme. Olisiko tuo sopiva, ei, se on liian harva, ei, tuo on liian iso. Tuo voisi olla. Laitetaan paikka mieleen, otetaan tuo jos ei parempaa löydy. Näin samoilemme metsässä.

Välillä pojat juoksevat kallion päälle. Kato mää oon näin korkeella! Hei tuo on hyvä puu kiipeillä, saako kiivetä? Saa, kun olette varovaisia. Pientä kisailua kiipeäminen tuottaa, kumpi pääsee korkeammalle. Saanko hypätä täältä? Saat, jos uskallat ja katsot, ettei maassa ole kiveä alla. Otanko kuvan teistä? Ota vaan. Hei nyt on mun vuoro taas. Saitko kuvan, näytä… Näin keskustellen ja kiipeillen metsäretkemme etenee.

Kun on tarpeeksi kiipeilty ja hypitty alas puusta, jatkuu kuusien etsintä. Kun sopiva kuusi löytyy, pikkujätkät alkavat hommiin. Toinen pitää kuusesta kiinni ja toinen sahaa, sitten vaihdetaan osia. Molemmat saavat sahata. Vaikka saha sattuu olemaan melko tylsä, se ei intoa lannista, vaan sitkeästi sahaamalla kuuset kaatuvat. Sitten ne vedetään tyvestä perässä kohti autoa, jonka takaluukkuun kuuset ja saha laitetaan. Kotiin vietäväksi kertyy myös kasa keppejä – pyssyiksi, miekoiksi ynnä muuksi – sekä erilaisia kääpiä.

 

Kotona odottaa lämmin päiväsauna. Saunassa jutellaan metsäreissusta ja pohditaan, tuleeko joulupukki tänä vuonna pikkujouluihin ja tuoko lahjoja mukanaan. Välillä juostaan ilkosillaan ulkona jäähyttelemässä. Saunan jälkeen pojat koristelevat maljakkoon laitetun pikkujoulukuusen.

Seuraavana päivänä, kun äiti tulee hakemaan poikia kotiin, hänelle kerrotaan innolla edellisen päivän metsäreissusta sekä näytetään kuuset. Kyllä kelpaa poikien kaatama kuusi äidillekin joulukuuseksi.

Näytä mummo kännykästäsi kuvia äidille, kun mää hyppään sieltä puusta ja sitä kun mää sahaan, pyytävät pojat yhteen ääneen. Kato äiti mun miekkaa...


Heidi Vuorela
Längelmäki

Lue lisää