Piparjuuripeura
(4 annosta)
600–700 g peuranpaistia
vettä
1 sipuli
1 porkkana
pieni pala juuriselleriä
pieni pala piparjuurta
2 laakerinlehteä
4 maustepippuria
Kastike:
3 porkkanaa
3 dl keitinlientä
1 rkl etikkaa
1 tl sokeria
1–2 rkl raastettua piparjuurta
3 rkl vehnäjauhoja
1–2 tl suolaa
(1 dl kermaa)
3 kevätsipulia varsineen
Jos käytät pakastettua riistaa, ota se sulamaan edellisenä päivänä jääkaappiin.
Laita sulanut paisti kattilaan ja kaada päälle vettä, kunnes liha peittyy. Kuumenna vesi kiehuvaksi ja kuori vaahto. Kuori sipuli, porkkana ja juurespalat ja lisää ne kattilaan, samoin laakerinlehdet ja pippurit. Vähennä lämpöä ja keitä lihaa mausteliemessä reilun tunnin verran kannen alla.
Nosta kypsä liha jäähtymään ja siivilöi keitinliemi. Kuori ja paloittele porkkanat ja laita ne kattilaan. Kaada päälle keitinlientä ja keitä porkkanapalat puolikypsiksi.
Lisää kattilaan etikkaa, sokeria ja raastettua piparjuurta (ensin 1 rkl) sekä vehnäjauhot keitinliemitilkkaan sekoitettuina. Sekoita, kunnes vehnäjauhot ovat kypsiä.
Poista lihasta kalvot ja leikkaa liha suupaloiksi. Lisää kattilaan lihapalat sekä teelusikallinen suolaa. Maistele ja lisää makusi mukaan joko piparjuuriraastetta, suolaa, etikkaa tai sokeria. Pyöristä maku halutessasi kermalla, silppua päälle kevätsipulit ja tarjoa kastike keitettyjen kuoriperunoiden kanssa.
Osaston luetuimmat
- EU viittaa kintaalla Suomen pullonpalautusjärjestelmälle – juomayrityksille jättikustannukset
- Tässä on Suomen majoneesipääkaupunki – paprikamajoneesia kuluu tuplasti enemmän kuin muualla
- S-ryhmän linjaus kyseenalaistaa räikeästi sen omat vastuullisuuslinjaukset – vaatimukset eivät voi olla ulkomaiselle lepsumpia kuin suomalaiselle
- Kun lampaat hävitettiin pakolla, joutui Heikki Penttilä tosissaan miettimään elämänsä suuntaa – sitten sitkeä yrittäjä keksi luovan ratkaisun
- Lukijalta: S-ryhmän toiminta viljelijöitä kohtaan on sikamaista
- Nyt alkaa olla hetki idättää juhannusperunat – nappaa tästä vinkit kasvatukseen ja uusiin lajikekokeiluihin
- Helppo arkiruoka: raejuusto on paljon muutakin kuin lisuke – näitä reseptejä kannattaa kokeilla