Piparjuuripeura

Ruokaohjeet 09.04.2020

Valmista perinneruoka riistalihasta.


Mari Ikonen
Piparjuuriliha on isoäidin perinneruoka, jonka voi hyvin valmistaa myös riistalihasta.

(4 annosta)

600–700 g peuranpaistia

vettä

1 sipuli

1 porkkana

pieni pala juuriselleriä

pieni pala piparjuurta

2 laakerinlehteä

4 maustepippuria

Kastike:

3 porkkanaa

3 dl keitinlientä

1 rkl etikkaa

1 tl sokeria

1–2 rkl raastettua piparjuurta

3 rkl vehnäjauhoja

1–2 tl suolaa

(1 dl kermaa)

3 kevätsipulia varsineen

Jos käytät pakastettua riistaa, ota se sulamaan edellisenä päivänä jääkaappiin.

Laita sulanut paisti kattilaan ja kaada päälle vettä, kunnes liha peittyy. Kuumenna vesi kiehuvaksi ja kuori vaahto. Kuori sipuli, porkkana ja juurespalat ja lisää ne kattilaan, samoin laakerinlehdet ja pippurit. Vähennä lämpöä ja keitä lihaa mausteliemessä reilun tunnin verran kannen alla.

Nosta kypsä liha jäähtymään ja siivilöi keitinliemi. Kuori ja paloittele porkkanat ja laita ne kattilaan. Kaada päälle keitinlientä ja keitä porkkanapalat puolikypsiksi.

Lisää kattilaan etikkaa, sokeria ja raastettua piparjuurta (ensin 1 rkl) sekä vehnäjauhot keitinliemitilkkaan sekoitettuina. Sekoita, kunnes vehnäjauhot ovat kypsiä.

Poista lihasta kalvot ja leikkaa liha suupaloiksi. Lisää kattilaan lihapalat sekä teelusikallinen suolaa. Maistele ja lisää makusi mukaan joko piparjuuriraastetta, suolaa, etikkaa tai sokeria. Pyöristä maku halutessasi kermalla, silppua päälle kevätsipulit ja tarjoa kastike keitettyjen kuoriperunoiden kanssa.

Lue lisää