Nokkosta voi syödä raakana tai ryöpättynä
1. Nokkosen nuoret versot ovat herkullisimpia. Syksyllä nokkosesta voi kerätä syötäväksi ehjät lehdet, siemenet ja juuret.
2. Nokkoset keräävät itseensä nitraattia, jonka pitoisuus riippuu kasvupaikasta. Älä kerää nokkosta teiden varsilta, tunkioiden, huussien ja navetoiden reunuksilta.
3. Käytä kerätessäsi kumihansikkaita ja saksia. Kerää runsaasti, sillä saalis kutistuu kypsennettäessä. Käsittelemätön nokkonen säilyy viileässä pari päivää.
4. Nokkoset on hyvä ryöpätä, sillä käsittely poistaa nitraattia ja poltinkarvojen pistävyyden. Ryöpättyä nokkosta voi säilöä pakastamalla tai kuivaamalla.
5. Näin ryöppäät: Huuhtele nokkoset väljässä vedessä, poista irtoroskat. Keitä iso kattilallinen vettä ja laita nokkoset minuutiksi kiehuvaan veteen. Jäähdytä nopeasti kylmässä vedessä ja valuta lävikössä.
6. Nuoria versoja ja lehtiä voi syödä myös raakana, kunhan hienontaa ne hyvin morttelissa tai tehosekoittimessa. Raaka nokkonen sopii esimerkiksi pestoon, tuoremehuihin ja simaan.
Metsäpalvelu
Miltä metsäsi näyttää euroissa? Katso puun hinta alueittain ja hintojen kehitys koko Suomessa.
Osaston luetuimmat
- Tämä kone mullisti kotitarveklapien tekemisen 40 vuotta sitten eikä vanhaan enää palattu
- Kemin jättitehtaalle karmea alku, yli viisi kuukautta pois pelistä – Metsä Group vakuuttaa, että puukauppatahti pitää silti
- Stora Enson tulos heikkeni − yhtiö varautuu irtisanomisiin
- Kauppalehti: Nuuka eteläpohjalaismies keräsi kaikessa hiljaisuudessa miljoonaomaisuuden – säätiö auttaa nyt rahoilla kotikylän nuoria
- Pikkulintuja kuolee nyt ravinnon puutteeseen – ruokaa kannattaa ripotella maahan, myös lapioon voi tarttua
- Aarre | Aarteen lukija on oppinut, että hoitamattomasta metsästä on vaikea saada enää hoidettua ‒ ”Viisainta olisi olla puuttumatta vanhojen metsien elämään”
- Miljardi-investoinnit alkoivat sataa UPM:n laariin, yhtiö erottui selvästi kotimaisista kilpailijoistaan