Voikukka-leipäjuustosalaatti

Ruokaohjeet 02.07.2020

Raikas leipäjuustosalaatti syntyy, kun sekoitat mukaan voikukan-, apilan- ja piharatamonlehtiä. Katso reseptin lopusta myös yleisvinkit villiyrttien ja -vihannesten käyttöön.


Aino Saarikivi
Villit kukat ja heleät retiisit värittävät leipäjuusto-­vihersalaatin.

(4 annosta)

300 g leipäjuustoa

nippu retiisejä

ruukku salaattia

0,5 dl voikukanlehtiä

0,5 dl apilanlehtiä

0,5 dl piharatamonlehtiä

(marinoitua punasipulia, ks. Aarteen savukala-perunasalaatin resepti)

Vuohenputkikastike:

1 dl tuoretta vuohenputkea

1 pieni valkosipulinkynsi

0,5 dl oliiviöljyä

1–2 rkl valkoviinietikkaa

1 tl sinappia

suolaa

mustapippuria

Koristeluun:

voikukkia ja metsämansikankukkia

Tee ensin vuohenputkikastike. Pilko vuohenputket ja sekoita kaikki ainekset tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella sileäksi kastikkeeksi.

Pilko leipäjuusto ja retiisit sopiviksi suupaloiksi. Sekoita ne kastikkeeseen ja anna maustua hetken.

Kokoa tarjoiluvadille salaatin-, apilan-, piharatamon- ja voi­kukanlehdet. Asettele retiisinlohkot, leipäjuustokuutiot ja marinoitu punasipuli salaatin päälle ja valuta vuohenputkikastiketta sekaan. Koristele salaatti voikukilla ja metsämansikankukilla.

Salaattien piristäjät

  • Villit yrtit ja vihannekset maistuvat usein parhaimmilta nuorina versoina.
  • Villivihanneksia voi kuivata, pakastaa tai säilöä öljyyn.
  • Käytä kuivaamiseen yrttikuivuria. Vihanneksia voi kuivata myös ilmavassa paikassa matalissa astioissa.
  • Ruohovartisia kasveja saa kerätä niityiltä ja metsistä jokamiehenoikeuksien turvin.
  • Villejä kasveja ei kannata kerätä isojen teiden reunoilta tai viljeltyjen peltojen läheltä. Poimi vain kasveja, jotka tunnistat. Syö vain kasveja, jotka varmasti tiedät syötäviksi.

Lue lisää