Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Voikukka-leipäjuustosalaatti

Raikas leipäjuustosalaatti syntyy, kun sekoitat mukaan voikukan-, apilan- ja piharatamonlehtiä. Katso reseptin lopusta myös yleisvinkit villiyrttien ja -vihannesten käyttöön.
Villit kukat ja heleät retiisit värittävät leipäjuusto-­vihersalaatin.
Villit kukat ja heleät retiisit värittävät leipäjuusto-­vihersalaatin. Kuva: Aino Saarikivi

(4 annosta)

300 g leipäjuustoa

nippu retiisejä

ruukku salaattia

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

0,5 dl voikukanlehtiä

0,5 dl apilanlehtiä

0,5 dl piharatamonlehtiä

(marinoitua punasipulia, ks. Aarteen savukala-perunasalaatin resepti)

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Vuohenputkikastike:

1 dl tuoretta vuohenputkea

1 pieni valkosipulinkynsi

0,5 dl oliiviöljyä

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

1–2 rkl valkoviinietikkaa

1 tl sinappia

suolaa

mustapippuria

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Koristeluun:

voikukkia ja metsämansikankukkia

Tee ensin vuohenputkikastike. Pilko vuohenputket ja sekoita kaikki ainekset tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella sileäksi kastikkeeksi.

Pilko leipäjuusto ja retiisit sopiviksi suupaloiksi. Sekoita ne kastikkeeseen ja anna maustua hetken.

Kokoa tarjoiluvadille salaatin-, apilan-, piharatamon- ja voi­kukanlehdet. Asettele retiisinlohkot, leipäjuustokuutiot ja marinoitu punasipuli salaatin päälle ja valuta vuohenputkikastiketta sekaan. Koristele salaatti voikukilla ja metsämansikankukilla.

Salaattien piristäjät

  • Villit yrtit ja vihannekset maistuvat usein parhaimmilta nuorina versoina.
  • Villivihanneksia voi kuivata, pakastaa tai säilöä öljyyn.
  • Käytä kuivaamiseen yrttikuivuria. Vihanneksia voi kuivata myös ilmavassa paikassa matalissa astioissa.
  • Ruohovartisia kasveja saa kerätä niityiltä ja metsistä jokamiehenoikeuksien turvin.
  • Villejä kasveja ei kannata kerätä isojen teiden reunoilta tai viljeltyjen peltojen läheltä. Poimi vain kasveja, jotka tunnistat. Syö vain kasveja, jotka varmasti tiedät syötäviksi.