Päärynä-ruusukakku

Ruokaohjeet 22.10.2020

Helpon päärynäkakun voi pyöräyttää valmiiksi tarjoilua edeltävänä päivänä.


Aino Saarikivi
Kostea ja mehevä päärynä-ruusukakku on parhaimmillaan vetäydyttyään yön yli jääkaapissa.

50 g sulatettua voita

3 isoa tai 6 pienempää päärynää, mieluiten luomua

2 dl piimää

3 kananmunaa

2 dl vehnäjauhoja (tai 2,5 dl mantelijauhoja)

1 dl sokeria

0,5 dl tuoreita ruusun terälehtiä tai 2 rkl kuivattuja

1 tl vaniljauutetta

1 tl kardemummaa

1,5 tl jauhettua inkivääriä

1 tl kanelia

0,25 tl suolaa

Vuoan voiteluun:

oliiviöljyä

hieman kanelia ja sokeria

Tarjoiluun:

vaniljajäätelöä

Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen. Sulata voi kattilassa ja anna sen jäähtyä.

Pese ja kuori päärynät, mutta säästä kuoret. Voitele irtoreunainen kakkuvuoka oliiviöljyllä ja ripottele pohjalle hieman sokeria ja kanelia. Puolita päärynät, poista siemenkodat ja viipaloi puolikkaat pituussuunnassa. Asettele viipaleet kakkuvuokaan tasainen puoli alaspäin.

Laita päärynänkuoret ja kaikki muut ainekset teho­sekoittimeen ja soseuta taikina sileäksi. Kaada taikina päärynöiden päälle kakkuvuokaan ja paista kakkua uunissa noin 45 minuuttia.

Kakku on parhaimmillaan vasta seuraavana päivänä, kun se on saanut vetäytyä yön yli jääkaapissa. Voit tarjoilla kakun vaniljajäätelön kanssa.

Vinkki! Saat kakusta glutee­nittoman, kun korvaat vehnäjauhot manteli­jauhoilla. Voit tällöin myös lisätä 2 rkl psylliumia tuomaan hieman rakennetta taikinaan, mutta tämä ei ole välttämätöntä.

Aiheeseen liittyvät artikkelit