Riistakastike

Ruokaohjeet 20.11.2020

Tuunaa palapaisti metsäsienillä ja kermalla paksuksi kastikkeeksi.


Mari Ikonen
Tarjoa riistakastike uuniperunoiden kanssa. Halkaise suuret uuniperunat ja mausta ne (villi-)yrttisuolalla. Kypsennä 200 asteessa noin 45 minuuttia.

(4 annosta)

600 g hirven tai peuran paistia

3 rkl voita ja/tai rypsiöljyä

vettä

2 sipulia

1 l suppilovahveroita

1 laakerinlehti

1 tl kuivattua timjamia

1 tl vastarouhittua viis- tai mustapippuria

3 rkl riistafondia

2 dl kermaa

2 rkl ruskeaa Maizena-suurustetta

suolaa maun mukaan

Poista lihasta kalvot terävällä veitsellä ja paloittele liha parin sentin kuutioiksi. Ruskista palat kuumalla paistinpannulla pienissä erissä voin ja öljyn seoksessa.

Laita lihapalat pataan tai kattilaan ja kaada päälle paistinpannun huuhde­liemi.

Kuori sipulit ja paloittele ne. Puhdista suppilovahverot, poista niiden jaloista sitkeä tyviosa ja revi isoimmat sienet paloiksi. Laita pataan sienet, paloitellut sipulit, laakerinlehti, tuoretta tai kuivattua timjamia sekä pippuri­rouhetta.

Lisää vettä sen verran, että liha miltei peittyy. Kuumenna kiehuvaksi, alenna sitten lämpöä ja jatka kypsentämistä kannen alla 1,5–2 tuntia. Tarkista välillä, ettei neste ole haihtunut liikaa.

Kun lihapalat ovat hajoavan mureita, lisää riistafondi ja kerma ja kuumenna pataruoka kiehuvaksi. Suurusta Maizena-jauheella ja anna vielä kiehahtaa. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa ja pippuria.

Tarjoa esimerkiksi yrttiöljyllä siveltyjen uuniperunoiden ja puolukoiden kanssa.

Aiheeseen liittyvät artikkelit