Riistakastike
(4 annosta)
600 g hirven tai peuran paistia
3 rkl voita ja/tai rypsiöljyä
vettä
2 sipulia
1 l suppilovahveroita
1 laakerinlehti
1 tl kuivattua timjamia
1 tl vastarouhittua viis- tai mustapippuria
3 rkl riistafondia
2 dl kermaa
2 rkl ruskeaa Maizena-suurustetta
suolaa maun mukaan
Poista lihasta kalvot terävällä veitsellä ja paloittele liha parin sentin kuutioiksi. Ruskista palat kuumalla paistinpannulla pienissä erissä voin ja öljyn seoksessa.
Laita lihapalat pataan tai kattilaan ja kaada päälle paistinpannun huuhdeliemi.
Kuori sipulit ja paloittele ne. Puhdista suppilovahverot, poista niiden jaloista sitkeä tyviosa ja revi isoimmat sienet paloiksi. Laita pataan sienet, paloitellut sipulit, laakerinlehti, tuoretta tai kuivattua timjamia sekä pippurirouhetta.
Lisää vettä sen verran, että liha miltei peittyy. Kuumenna kiehuvaksi, alenna sitten lämpöä ja jatka kypsentämistä kannen alla 1,5–2 tuntia. Tarkista välillä, ettei neste ole haihtunut liikaa.
Kun lihapalat ovat hajoavan mureita, lisää riistafondi ja kerma ja kuumenna pataruoka kiehuvaksi. Suurusta Maizena-jauheella ja anna vielä kiehahtaa. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa ja pippuria.
Tarjoa esimerkiksi yrttiöljyllä siveltyjen uuniperunoiden ja puolukoiden kanssa.
Osaston luetuimmat
- Söin täällä: Kokkolan vanhakaupunki tarjoaa historiaa ja ruokaelämyksiä, mutta onko 26 euroa liikaa hampurilaisateriasta?
- Voiko D-vitamiinia saada liikaa, jos ravintolisän käyttöä jatkaa kevätauringossa? Tutkija kertoo, miksi virallinen saantisuositus on varsin maltillinen
- Trendikkäät murskakurkut valmistuvat alle vartissa – juhlista kurkkuviikkoa herkullisella reseptillä
- Peston valmistaminen kotona on helppoa – peittoaa kauppojen valmispestot varmasti
- Yle uutiset | Vanhuksille tuodaan kylmää ruokaa satojen kilometrien päästä – Lea Uusi-Penttilä ei suostunut ateriapalvelun muutokseen
- Trendikäs hapattaminen tarjoaa elimistölle hyviä harjoitusvastustajia – asiantuntija antaa vinkin tuotteesta, jossa hyödyllisiä bakteereja on takuuvarmasti
- Kahdeksanprosenttiset viinit tulossa vauhdilla ruokakauppoihin – näin paljon ne maksavat