Riistakastike
(4 annosta)
600 g hirven tai peuran paistia
3 rkl voita ja/tai rypsiöljyä
vettä
2 sipulia
1 l suppilovahveroita
1 laakerinlehti
1 tl kuivattua timjamia
1 tl vastarouhittua viis- tai mustapippuria
3 rkl riistafondia
2 dl kermaa
2 rkl ruskeaa Maizena-suurustetta
suolaa maun mukaan
Poista lihasta kalvot terävällä veitsellä ja paloittele liha parin sentin kuutioiksi. Ruskista palat kuumalla paistinpannulla pienissä erissä voin ja öljyn seoksessa.
Laita lihapalat pataan tai kattilaan ja kaada päälle paistinpannun huuhdeliemi.
Kuori sipulit ja paloittele ne. Puhdista suppilovahverot, poista niiden jaloista sitkeä tyviosa ja revi isoimmat sienet paloiksi. Laita pataan sienet, paloitellut sipulit, laakerinlehti, tuoretta tai kuivattua timjamia sekä pippurirouhetta.
Lisää vettä sen verran, että liha miltei peittyy. Kuumenna kiehuvaksi, alenna sitten lämpöä ja jatka kypsentämistä kannen alla 1,5–2 tuntia. Tarkista välillä, ettei neste ole haihtunut liikaa.
Kun lihapalat ovat hajoavan mureita, lisää riistafondi ja kerma ja kuumenna pataruoka kiehuvaksi. Suurusta Maizena-jauheella ja anna vielä kiehahtaa. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa ja pippuria.
Tarjoa esimerkiksi yrttiöljyllä siveltyjen uuniperunoiden ja puolukoiden kanssa.
Osaston luetuimmat
- EU viittaa kintaalla Suomen pullonpalautusjärjestelmälle – juomayrityksille jättikustannukset
- Tässä on Suomen majoneesipääkaupunki – paprikamajoneesia kuluu tuplasti enemmän kuin muualla
- S-ryhmän linjaus kyseenalaistaa räikeästi sen omat vastuullisuuslinjaukset – vaatimukset eivät voi olla ulkomaiselle lepsumpia kuin suomalaiselle
- Lukijalta: S-ryhmän toiminta viljelijöitä kohtaan on sikamaista
- MTK:n Viljanen haluaa pysäyttää ulkomaisen ruoan tuontivyöryn: ”Se lisää kotimaisen ruoan hintapainetta”
- Kun lampaat hävitettiin pakolla, joutui Heikki Penttilä tosissaan miettimään elämänsä suuntaa – sitten sitkeä yrittäjä keksi luovan ratkaisun
- Nyt alkaa olla hetki idättää juhannusperunat – nappaa tästä vinkit kasvatukseen ja uusiin lajikekokeiluihin