Haukinugetit

Ruokaohjeet 22.02.2021

Hauki maistuu lapsillekin, kun ruodottomaksi peratun fileen leivittää nugeteiksi.


Vesa-Matti Väärä
Haukinugetit voi tarjoilla myös fish & chips -henkisesti pirskottamalla päälle etikkaa.

(3–4 annosta)

500 g ruodotonta haukifileetä

1 limetti

1–2 dl korppujauhoja

maun mukaan suolaa, pippuria ja sipulijauhetta

1 kananmuna

1 dl vehnäjauhoja

Paistamiseen:

rasvaa (esim. voi-kasviöljyseosta)

Leikkaa haukifileet noin tuli­tikkulaatikon kokoisiksi pa­loiksi.

Pese limetti ja raasta sen kuori. Sekoita korppujauhoihin limetinkuoriraaste ja kuivat mausteet.

Riko kananmuna kulhoon ja vispaa sen rakenne rikki. Laita vehnäjauhot ja maustetut korppu­jauhot kahdelle lautaselle.

Pyörittele kalapalat ensin vehnäjauhoissa, sitten kananmunassa ja lopuksi maustetuissa korppujauhoissa. Paista nugetit pannulla reilussa rasvassa kullanruskeiksi.

Tarjoile nugetit limettilohkojen, herkkukurkkujen ja lohkoperunoiden kanssa.

Hauen fileointi

  • Hauki on tunnettu ruotoisuudestaan. Kokonaiset ruodot on helpointa poistaa kypsästä kalasta, mutta terävällä veitsellä onnistuu myös ruodottoman fileen leikkaaminen.
  • Avaa ensin hauen vatsa ja poista sisälmykset sekä evät. Leikkaa fileet irti tavalliseen tapaan. Poista fileen sisä­puolella näkyvät kylki­ruodot.
  • Poista fileistä nahka. Nahkapuolella näkyvät y-ruotojen päät. Y-ruodot poistetaan y:n muotoa jäljittelevällä kaksipuolisella leikkauksella ruotolinjaa pitkin. Poista viimeiseksi pyrstöruodot y-ruodon leikkauslinjan yläpuolelta samantyyppisellä leikkauksella.
  • Mikäli olet epävarma, netistä löytyy ammattilaisten tekemiä video-ohjeita hauen fileoinnista.

Aiheeseen liittyvät artikkelit