Mustikkamunkit

Ruokaohjeet 26.04.2021

Mustikkamunkit täytetään mustikkahillolla.


Johanna Kokkola
Kuorrutus kruunaa mustikkamunkit.

(20–24 kpl)

4 dl maitoa

1 tl suolaa

1 dl sokeria

1 tl kardemummaa

50 g hiivaa

2 kananmunaa (säästä toisesta valkuainen kuorrutukseen)

100 g margariinia

14–15 dl vehnäjauhoja

Paistamiseen:

1 l ruokaöljyä

Päälle:

1 dl sokeria

Täyte:

2 dl mustikkahilloa

Kuorrutus:

1 munanvalkuainen

1,5–2 dl tomusokeria

1–2 tl mustikkamehua

Sekoita kädenlämpöiseen maitoon suola, sokeri, kardemumma, murennettu hiiva ja kananmunat. Sulata margariini. Sekoita taikinaan vuorotellen jauhoja ja margariinisulaa ja alusta kimmoisaksi. Taikina saa jäädä pehmeäksi.

Kohota taikina liinan alla kaksinkertaiseksi. Leivo pikkupulliksi ja kohota niitä liinan alla 15–20 minuuttia.

Kuumenna öljy kattilassa noin 180-asteiseksi. Öljy on sopivan kuumaa, kun siihen pudotettu vaalean leivän pala ruskistuu kauniisti minuutissa tai parissa. Varaa lähelle kattilan kansi siltä varalta, että öljy kuumenee liikaa tai että kuumaan öljyyn roiskahtaa vettä.

Paista kohonneet munkit kuumassa öljyssä muutama kerrallaan. Käännä munkit reikäkauhan avulla paistamisen (noin 4–5 minuuttia) puolivälissä. Munkit ovat kypsiä, kun ne ovat molemmin puolin kauniin ruskeita ja nousevat pinnalle.

Nosta kypsät munkit talouspaperin päälle, jotta ylimääräinen öljy imeytyy paperiin. Anna jäähtyä ja kääntele munkit kevyesti sokerissa.

Kiinnitä pursotinpussiin pitkäkärkinen hillotylla. Käytä melko kiinteää mustikkahilloa, jossa ei ole marjasattumia. Laita hillo pursotinpussiin, paina tylla kunkin munkin pohjasta sisään ja pursota hilloa munkin sisään.

Sekoita munanvalkuaisesta, tomusokerista ja mustikkamehutilkasta notkea kuorrutus ja valuta sitä täytettyjen munkkien päälle. Munkit ovat parhaimmillaan leivontapäivänä.

Vinkki! Anna paistoöljyn jäähtyä, siivilöi se ja kaada suppilon avulla takaisin öljypulloon. Voit käyttää sitä pari kolme kertaa uudestaan munkinpaistoon.

Aiheeseen liittyvät artikkelit